Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Μετεκπαίδευσης στο Ωνάσειο στην Καρδιοθωρακική Αναισθησία

Ο Παναγιώτης Φτίκος ήταν ο πρώτος αναισθησιολόγος που θέλησε να παρακολουθήσει το Πρόγραμμα Μετεκπαίδευσης στην Καρδιοθωρακική Αναισθησία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιοθωρακικής Αναισθησίας (European Association of Cardiothoracic Anaesthesiologists, EACTA) στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Όπως είπε ο κ. Φτίκος: «Ήταν προσωπικός στόχος να εξειδικευτώ στην καρδιοαναισθησιολογία και το πρόγραμμα του Ωνασείου ήταν μια μοναδική ευκαιρία μετεκπαίδευσης στην Ελλάδα αντίστοιχης με αυτή που θα αποκτούσα αν πήγαινα για κάποιο χρονικό διάστημα σε κάποιο μεγάλο καρδιοχειρουργικό κέντρο στο εξωτερικό».

Η καρδιοαναισθησιολογία αποτελεί ένα ιδιαίτερο αντικείμενο της αναισθησιολογίας και απαιτεί επιπλέον εκπαίδευση των αναισθησιολόγων ώστε να είναι σε θέση να χορηγούν αναισθησία με ασφάλεια στους καρδιοχειρουργικούς ασθενείς. Την ανάγκη αυτή εντόπισε έγκαιρα ο Αναισθησιολογικός Τομέας του Ωνάσειου.

«Σίγουρα ήταν σημαντική διάκριση για το Νοσοκομείο μας η πιστοποίησή του ως ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού κέντρου το 2018, το έκτο τότε στην Ευρώπη», εξήγησε η Συντονίστρια Διευθύντρια Θεοφανή Αντωνίου, «αλλά περισσότερο σημαντικό είναι η προσφορά προς τους νέους αναισθησιολόγους να μπορούν να εκπαιδευθούν σύμφωνα με τα κριτήρια ενός ευρωπαϊκά πιστοποιημένου προγράμματος στη χώρα μας».

Σκοπός του Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Προγράμματος Μετεκπαίδευσης στην Καρδιοθωρακική Αναισθησία είναι η εκπαίδευση νέων αναισθησιολόγων σε Νοσοκομεία με υψηλά εργασιακά πρότυπα, με στόχο τη μεταλαμπάδευση γνώσης στους χώρους όπου πρόκειται να εργαστούν, εξασφαλίζοντας υψηλό επίπεδο υπηρεσιών προς τους Ευρωπαίους ασθενείς. Πρόκειται για ένα καλά δομημένο Πρόγραμμα με προκαθορισμένους εκπαιδευτικούς στόχους από την έναρξή του. Στη μεγαλύτερη διάρκειά του Προγράμματος, οι εκπαιδευόμενοι αναισθησιολόγοι εργάζονται στο Χειρουργείο, στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ώστε να αποκτήσουν γνώσεις και εμπειρία σε ευρύ φάσμα ιατρικών πράξεων της σύγχρονης καρδιοχειρουργικής και καρδιολογίας. Παράλληλα, με την εκπαίδευση τους στην καρδιοααναισθηαιολογία οι εξειδικευόμενοι συμμετέχουν στην εκπόνηση ιατρικών πρωτοκόλλων και στην συγγραφή δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά.

Οι απαιτήσεις εφαρμογής του Προγράμματος είναι σημαντικές. Ανάμεσα σε αυτές είναι η απαίτηση ύπαρξης συγκεκριμένου αριθμού αναισθησιολόγων οι οποίοι πρέπει να είναι πιστοποιημένοι στη Διοισοφάγειο Υπερηχοκαρδιογραφία Όλοι οι καρδιοαναισθησιολόγοι του ΩΚΚ που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα ως Εκπαιδευτές διαθέτουν αυτή την πιστοποίηση. Εξίσου σημαντική είναι και η απαίτηση παρακολούθησης επεμβάσεων χειρουργικής θώρακα. Η κάλυψη της απαίτησης αυτής ικανοποιήθηκε με την αγαστή συνεργασία της Πανεπιστημιακής Αναισθησιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αττικόν».

Το Πρόγραμμα Μετεκπαίδευσης στην Καρδιοθωρακική Αναισθησία της EACTA έχει ήδη αποφέρει καρπούς όπως είναι η παρουσία δύο νέων αναισθησιολόγων που στελεχώνουν τον Αναισθησιολογικό Τομέα του Ωνασείου κάθε χρόνο για διάρκεια εκπαίδευσης 12 μηνών.

«Μπορώ να πω ότι δεχόμαστε ιατρούς με εξαιρετικά βιογραφικά και νοιώθουμε μεγάλη τιμή και ευθύνη απέναντί τους. Βρισκόμαστε σε διαρκή διαδικασία αξιολόγησης τόσο από τους εκπαιδευόμενους αλλά και από την ΕACTA, γεγονός που μας κρατά ενεργούς ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων μας απέναντί τους, γιατί θέλουμε να βελτιωνόμαστε συνεχώς αφού αναπόφευκτα συγκρινόμαστε με τα υπόλοιπα κέντρα ανά τον κόσμο που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα», δήλωσε η κα Αντωνίου και συνέχισε λέγοντας: «Θα πρέπει να αναφέρω ότι τα πάμε εξαιρετικά μέχρι τώρα και αυτό αποτελεί τιμή όχι μόνο για το Νοσοκομείο μας αλλά και για τη χώρα μας και τον κλάδο μας καθώς συμμετέχουμε ενεργά στα δρώμενα της Καρδιοαναισθησιολογίας στην Ευρώπη».

Ο κ. Φτίκος αφού μετεκπαιδεύτηκε στο ΩΚΚ για ένα έτος και έλαβε την πιστοποίηση στην υποειδίκευση της καρδιοαναισθησιολογίας, εργάζεται στο Ωνάσειο.

«Η μετεκπαίδευση μου στο Ωνάσειο ήταν ένας πολύ σημαντικός σταθμός στην επαγγελματική μου πορεία παρέχοντας μου εμπεριστατωμένη επιστημονική ειδίκευση στην καρδιοαναισθησιολογία. Απέκτησα έτσι αξιοπιστία και ανταγωνιστικότητα στο επιστημονικό πεδίο της αναισθησιολογίας και την αγορά εργασίας. Οι προσωπικοί μου στόχοι καλύφθηκαν πλήρως».

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.