ΕΟΠΥΥ: Χωρίς συμμετοχή οι ασφαλισμένοι στα σκιαγραφικά – Ανάκληση της απόφασης ζητά ο ΙΣΑ

Χωρίς συμμετοχή για τον ασθενή θα χορηγούνται οι συνταγές και τα σκιαγραφικά σκευάσματα σε όσους πρόκειται να υποβληθούν σε ειδική εξέταση. Αυτό επισημαίνεται σε εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ μετά τις πρόσφατες αλλαγές στον τρόπο διάθεσης των σκιαγραφικών.

Στην εγκύκλιο, αναφέρεται πως από την 1η Μαΐου 2024 ισχύει ο ορισμένος τύπος διάθεσης “περιορισμένη ιατρική συνταγή: ιατρό ειδικότητας ακτινοδιαγνώστη” και έχει γίνει η σχετική τροποποίηση του τρόπου συνταγογράφησης.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του ΕΟΠΥΥ, κατόπιν και της σύμφωνης γνώμης του Υπουργείου Υγείας, η συνταγογράφηση του σκιαγραφικού σκευάσματος δεν θα επιβαρύνει τον ασθενή και θα συνταγογραφείται χωρίς αμοιβή από τον ακτινοδιαγνώστη.

Αντιδράσεις

Στο μεταξύ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, με την οποία ζητά την ανάκληση της απόφασης του ΕΟΠΥΥ για την συνταγογράφηση των σκιαγραφικών σκευασμάτων.

Ειδικότερα, στην επιστολή του ΙΣΑ αναφέρονται τα εξής:

“Ενόψει της αλλαγής στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, αναφορικά με την συνταγογράφηση των σκιαγραφικών σκευασμάτων αποκλειστικά από ιατρούς- ακτινοδιαγνώστες, σε συνδυασμό με την από 28.06.2024 Ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, ο ΙΣΑ οφείλει να επισημάνει τα ακόλουθα:

Όπως προκύπτει σαφώς από την διάταξη του άρθρου άρθρο 1 παρ. 3 του Κώδικα Ιατρικής Ιδεολογίας (Ν. 3418/2005), στην έννοια της ιατρικής πράξης περιλαμβάνεται και η συνταγογράφηση. Περαιτέρω, στο άρθρο 19 παρ. 1 προβλέπεται ότι ο ιατρός παρέχει τις υπηρεσίες του με αμοιβή. Δυνάμει των ανωτέρω προκύπτει σαφώς ότι η προαναφερθείσα ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ προσκρούει στις κείμενες διατάξεις και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να ανακληθεί.

Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε το γεγονός ότι η δυνατότητα συνταγογράφησης σκιαγραφικών σκευασμάτων θα πρέπει να υπάρχει και για όλες τις κλινικές ιατρικές ειδικότητες, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος”, καταλήγει η επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, προς τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Διαβάστε επίσης 

Aνακύκλωση υπολειμμάτων ιωδίου από τα σκιαγραφικά μέσα των ιατρικών εξετάσεων, ξεκινά στην Ελλάδα

Στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για τη φαρμακευτική κάνναβη ο Άδωνις Γεωργιάδης

ΕΟΔΥ για Γρίπη των πτηνών: Mία διαρκώς αυξανόμενη απειλή για την παγκόσμια υγεία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.