Σύγχρονη επιδημία οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις – Αποκαλυπτική έκθεση ECDC

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) δημοσίευσε μια μελέτη σχετικά με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, τις ασθένειες που προσβάλλονται κατά τη διάρκεια παραμονής σε ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης.

Όπως προκύπτει από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) κάθε χρόνο, 4,3 εκατομμύρια ασθενείς που νοσηλεύονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσβάλλονται από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

«Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις αποτελούν σημαντική πρόκληση για την ασφάλεια των ασθενών στα νοσοκομεία σε όλη την Ευρώπη. Αυτά τα πρόσφατα στοιχεία υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για πρόσθετα μέτρα για τον μετριασμό αυτής της απειλής», αναφέρεται στον ιστότοπο του ECDC.

Οι λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού αποτελούν σχεδόν το ένα τρίτο των νοσοκομειακών λοιμώξεων. Αυτά τα στοιχεία έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά την κρίση του Covid-19. Ακολουθούν οι λοιμώξεις του ουροποιητικού, του αίματος και του γαστρεντερικού.

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού αντιπροσωπεύουν το 32% των νοσοκομειακών λοιμώξεων

Ένα εντυπωσιακό στοιχείο της έκθεσης αφορά την αντοχή των βακτηρίων στα αντιβιοτικά. Μπορούμε να διαβάσουμε ότι ένας στους τρεις μικροοργανισμούς που ανιχνεύονται σε νοσοκομειακές λοιμώξεις είναι ανθεκτικός στα αντιβιοτικά. Ως εκ τούτου, η θεραπεία των μολυσμένων ασθενών είναι πιο περίπλοκη.

Περίπου το 20% των νοσοκομειακών λοιμώξεων θα μπορούσαν να αποφευχθούν μέσω μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων. Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς αυτά τα μέτρα: «Η υγιεινή των χεριών και η παροχή διανομέων υδροαλκοολικών διαλυμάτων δίπλα στο κρεβάτι μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον αριθμό των λοιμώξεων. Πιο πολύπλοκες παρεμβάσεις, όπως η εξασφάλιση επαρκούς αριθμού μονόκλινων δωματίων και εξειδικευμένου προσωπικού, διαδραματίζουν επίσης κρίσιμο ρόλο στην πρόληψη αυτών των λοιμώξεων.

Πρόληψη

Συνοπτικά, οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις είναι λοιμώξεις που αναπτύσσονται σε ασθενείς κατά τη διάρκεια νοσηλείας τους σε νοσοκομείο ή άλλο υγειονομικό ίδρυμα. Μπορεί να προκληθούν από διάφορα μικρόβια όπως βακτήρια, ιούς, μύκητες ή παράσιτα και συνήθως είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν λόγω της αντοχής τους στα αντιβιοτικά ή άλλα φάρμακα. Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις μπορούν να προκύψουν από χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς και από τη χρήση διαφόρων ιατρικών συσκευών όπως καθετήρες, οξυγονοθεραπευτικές συσκευές, ή μηχανήματα υποστήριξης.

Η πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων είναι σημαντική και περιλαμβάνει τη συμμόρφωση με υγειονομικές πρακτικές όπως η χρήση αποστειρωμένων εργαλείων, η καλή υγιεινή των χεριών και η σωστή χρήση αντιβιοτικών.

Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις μπορούν να προκύψουν σε διάφορα όργανα του ανθρώπινου σώματος κατά τη διάρκεια νοσηλείας σε νοσοκομείο όπως:

Ουροδόχο σύστημα: Ενδονοσοκομειακές ουρολοιμώξεις συχνά σχετίζονται με τη χρήση καθετήρων ούρων.

Κεντρικό νευρικό σύστημα: Λοιμώξεις όπως η μηνιγγίτιδα μπορεί να προκληθούν από χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες διαδικασίες.

Πνευμονικό σύστημα: Ενδονοσοκομειακές πνευμονίες μπορούν να εμφανιστούν σε ασθενείς που είναι συνδεδεμένοι σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής.

Πεπτικό σύστημα: Λοιμώξεις σε συνδεδεμένους καθετήρες τροφής ή αναπνοής.

Δέρμα και μαλλιά: Μολύνσεις της δέρματος ή των μαλλιών από διαφορετικά μικρόβια.

Σε ποσοστά

Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση του ασθενή, τις ιατρικές πρακτικές και τη χρήση ιατρικών συσκευών και εξοπλισμού.

Το ποσοστό ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων διαφέρει ανάλογα με τη χώρα και τις ιατρικές πρακτικές της. Γενικά, δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη χώρα που να έχει απόλυτα το μεγαλύτερο ποσοστό ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, καθώς αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η υγειονομική υποδομή, οι ιατρικές πρακτικές, η επιδημιολογική κατάσταση και άλλοι παράγοντες.

Υπάρχουν χώρες που έχουν αναφερθεί για υψηλά ποσοστά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως για παράδειγμα οι λοιμώξεις από ανθεκτικά βακτήρια (π.χ. MRSA) στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχουν γενικά το υψηλότερο ποσοστό ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων σε όλες τις κατηγορίες.

Η επιδημιολογία των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων είναι σύνθετη και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των προληπτικών μέτρων και της αντίστασης των μικροβίων στα αντιμικροβιακά φάρμακα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών υπολόγισαν ότι περίπου 1.7 εκατομμύρια λοιμώξεις, από όλους τους τύπους μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων βακτηρίων και μυκήτων σε συνδυασμό, προκαλούν ή συμβάλλουν σε 99.000 θανάτους ετησίως. Στην Ευρώπη, όπου έχουν διεξαχθεί έρευνες σε νοσοκομεία, εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα των 25.000 θανάτων κάθε χρόνο.

Διαβάστε επίσης 

Βιλδιρίδη για ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις: Τα Προγράμματα του Υπουργείου Υγείας – 2η η Ελλάδα στην Ευρώπη

Γεωργιάδης – Κυριακίδου: Η προσβασιμότητα των ασθενών στα φάρμακα είναι κάτι που μας αφορά όλους

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.