Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Πρωτοποριακή επέμβαση αποκατάστασης γιγαντιαίας διαφραγματοκήλης

Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία πρωτοποριακή επέμβαση, για τα παγκόσμια δεδομένα, ρομποτικής αποκατάστασης γιγαντιαίας διαφραγματοκήλης και θολοπλαστικής, από τον καθηγητή χειρουργικής Δρ. Κωνσταντίνο Μ. Κωνσταντινίδη και την ομάδα του.

Η πρωτοποριακή επέμβαση αποκατάστασης γιγαντιαίας διαφραγματοκήλης διενεργήθηκε με το υπερσύγχρονο Ρομποτικό σύστημα DaVinciXi HD, και διήρκησε 13 ώρες, με τον Δρ. Κωνσταντινίδη και τους συνεργάτες του να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά ασθενή με διαφραγματοκήλη τύπου 4, διαμέτρου 12 εκ. μέσω της οποίας όλο το στομάχι, μέρος του 12δακτύλου, μέρος του παγκρέατος, το επίπλουν, καθώς και μέρος του παχέος εντέρου, βρίσκονταν μέσα στον θώρακα.

Ο ασθενής υπέφερε αρκετά χρόνια από πλήθος συμπτωμάτων από το αναπνευστικό, το καρδιαγγειακό και το πεπτικό σύστημα. Έχοντας λάβει διάφορες ιατρικές γνώμες, του είχαν προταθεί, είτε η συντηρητική αντιμετώπιση, είτε το ανοικτό χειρουργείο με τομές στην κοιλιακή χώρα,  καθώς και στο θώρακα.

Ο Δρ. Κωνσταντινίδης*, μετά από πλήρη απεικονιστικό έλεγχο και σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες ειδικότητες, προχώρησε σε ρομποτική αποκατάσταση του προβλήματος του ασθενούς μέσω 5 μικρών τομών στην κοιλιακή χώρα. Σήμερα ο ασθενής, 2 μήνες μετά την επέμβαση, είναι ασυμπτωματικός και εμφανίζει μεγάλη βελτίωση στην καρδιο-αναπνευστική του λειτουργία.

Οι εξαιρετικές δυνατότητες του ρομποτικού συστήματος DaVinciXi, καθώς και η τεράστια εμπειρία των ιατρών που ξεπερνά τις 5.000 ρομποτικές και 20.000 λαπαροσκοπικές επεμβάσεις, συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση του χειρουργείου. Αξίζει να σημειωθεί,  στις καλοήθεις παθήσεις του οισοφάγου όπως η Γαστρο-Οισοφαγική Παλινδρόμηση (ΓΟΠ) και η αχαλασία οισοφάγου, η εμπειρία της ομάδας ξεπερνά τις 1.500 επεμβάσεις, με την συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών να εξέρχονται του νοσοκομείου την επόμενη μέρα του χειρουργείου.

Λίγα λόγια για την διαφραγματοκήλη

Η διαφραγματοκήλη είναι μία από τις αιτίες της Γαστρο-ΟισοφαγικήςΠαλινδρόμησης ή ΓΟΠ.Στο κατώτερο τμήμα του οισοφάγου υπάρχει μία κυκλοτερής μυϊκή στιβάδα που λέγεται Κατώτερος Οισοφαγικός Σφιγκτήρας (ΚΟΣ), η οποίος περιβάλλεται από τις μυϊκές ίνες του διαφράγματος.

Στα φυσιολογικά άτομα, το διάφραγμα υποβοηθά τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα να βρίσκεται συνεχώς σε σύσπαση εμποδίζοντας την παλινδρόμηση των υγρών του στομάχου προς τον οισοφάγο, και χαλαρώνει μόνο κατά την κατάποση.

Ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας ενεργεί σα μία μονόδρομη βαλβίδα, επιτρέποντας τη δίοδο του φαγητού στο στομάχι και όχι το αντίθετο.

Στη διαφραγματοκήλη, το οισοφαγικό χίασμα (άνοιγμα των σκελών) του διαφράγματος είναι μεγαλύτερο του κανονικού και επιτρέπει τη μετατόπισητου οισοφάγου προς το θώρακα, με αποτέλεσμα να ακυρώνεται ο σφιγκτηριακός μηχανισμός και να επιτρέπεται η παλινδρόμηση των υγρών του στομάχου (Γαστρο-Οισοφαγική Παλινδρόμηση).

H ΘολοπλαστικήNissen (ή θολοπτύχωση, ή αντιπαλινδρομική χειρουργική) φέρει το όνομα της από τον RudolfNissen που έκανε την επέμβαση για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του 50 για τη θεραπεία της διαφραγματοκήλης και της παραοισοφαγικής κήλης.

iatriko athinon konstantinidis*Δρ. Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης, Επιστημονικός Διευθυντής, Διευθυντής Γενικής, Λαπαροσκοπικής, Ογκολογικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, AdjunctProfessorofSurgery, OhioStateUniversity, USA, Governor του Ελληνικού Τμήματος του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Επιστημονικής Εταιρίας Ρομποτικής Χειρουργικής (CRSA), Καθηγητής κλινικής χειρουργικής (ClinicalProfessorofSurgery) του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (EuropeanUniversityCyprusEUC), Τακτικό μέλος της AcademyofMasterSurgeonEducators του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για θέματα που αφορούν την υγείας σας, εδώ.

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.