Γιατί ορισμένα φάρμακα για τον καρκίνο μπορεί να είναι αναποτελεσματικά

Μια πιθανή εξήγηση στο γιατί πολλά αντικαρκινικά φάρμακα που σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα σε πειραματόζωα δεν λειτουργούν το ίδιο στις δοκιμές σε ανθρώπους, έχει βρεθεί από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας Health Science Center στο Houston (UTHealth) School of Biomedical Informatics και της McGovern Medical School.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.

Στη μελέτη, οι ερευνητές ανέφεραν την εκτεταμένη παρουσία ιών ποντικών σε ξενομοσχεύματα που προέρχονται από ανθρώπους με καρκίνο (PDX). Τα μοντέλα PDX αναπτύσσονται με εμφύτευση ανθρώπινων ιστών όγκων σε ποντίκια με ανοσοανεπάρκεια και χρησιμοποιούνται συνήθως για να βοηθήσουν στη δοκιμή και την ανάπτυξη καρκινικών φαρμάκων.

“Αυτό που βρήκαμε είναι ότι όταν εμφυτεύεται ένας ανθρώπινος όγκος σε ποντίκι, αυτός ο όγκος δεν είναι ο ίδιος με τον όγκο που υπήρχε στον ασθενή με καρκίνο”, δήλωσε ο W. Jim Zheng, PhD, καθηγητής στη Σχολή Βιοϊατρικής Πληροφορικής και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. “Η πλειονότητα των όγκων που εξετάσαμε ήταν πλέον διαφορετικοί λόγω των ιών που έχουν τα ποντίκια και επηρεάστηκε η σύνθεση της θεραπείας”

Χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση βάσει δεδομένων, οι ερευνητές ανέλυσαν 184 σύνολα δεδομένων που δημιουργήθηκαν από την αλληλουχία δειγμάτων PDX. Από τα 184 δείγματα, 170 έδειξαν την παρουσία ιών ποντικού.

Η μόλυνση σχετίζεται με σημαντικές αλλαγές στους όγκους και ο Zheng λέει ότι θα μπορούσε να επηρεάσει το PDX ως μοντέλο δοκιμής φαρμάκων για τον άνθρωπο.

«Όταν οι επιστήμονες αναζητούν έναν τρόπο να σκοτώσουν έναν όγκο χρησιμοποιώντας το μοντέλο PDX, υποθέτουν ότι ο όγκος στο ποντίκι είναι ο ίδιος με τους καρκινοπαθείς, αλλά δεν είναι. Εμφανίζει τα αποτελέσματα ενός φαρμάκου για καρκίνο να φαίνεται ως πολλά υποσχόμενο θεωρώντας ότι το φάρμακο σκοτώνει τον όγκο – αλλά στην πραγματικότητα, δεν θα λειτουργήσει στη δοκιμή σε ανθρώπους, καθώς το φάρμακο σκοτώνει τον όγκο που έχει εκτεθεί στον ιό σε ποντίκια “, δήλωσε ο Ζενγκ.

Ελπίζει ότι τα ευρήματά του θα αλλάξουν την προσέγγιση των ερευνητών για να βρουν τρόπο να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα.

“Όλοι μοιραζόμαστε τον κοινό στόχο να βρούμε μια θεραπεία για τον καρκίνο. Υπάρχουν 210 χρηματοδοτούμενες έρευνες και σχετίζονται με μοντέλα PDX, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 116 εκατομμυρίων δολαρίων. Πρέπει να ενισχύσουμε τον έλεγχο ποιότητας έτσι ώστε οι θεραπείες που δίνουμε σε μελλοντικούς ασθενείς να είναι αποτελεσματικές », δήλωσε ο Ζενγκ.

Πηγή:sciencedaily.com

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.