Γιατροί του Κόσμου: Δωρεάν έλεγχος για HIV, ηπατίτιδα και ΣΜΝ

Οι Γιατροί του Κόσμου, συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της Αθήνας Athens Pride 2024. Το Σάββατο 15 Ιουνίου, οι Γιατροί του Κόσμου θα βρίσκονται στο Σύνταγμα από τις 11:00 με δωρεάν rapid testing HIV, ιογενoύς ηπατίτιδας και Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων.

Οι Γιατροί του Κόσμου, στηρίζουν το ανθρώπινο δικαίωμα στη διαφορετικότητα και συμμετέχουν και φέτος στο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της Αθήνας Athens Pride 2024, συντασσόμενοι πίσω από το κεντρικό σύνθημα «Ένας νόμος δεν αρκεί». Ενώνοντας τη φωνή τους με τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, οι Γιατροί του Κόσμου ζητούν πλήρη κοινωνική ένταξη και ορατότητα στο σύνολο των διεκδικήσεων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ολοκληρωμένη και συμπεριληπτική σεξουαλική εκπαίδευση στα σχολεία, εκπαίδευση ευαισθητοποίησης στον τομέα της υγείας ώστε τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να αναζητούν άφοβα κρίσιμη ιατρική περίθαλψη, καθώς και να εξαλειφθεί το στίγμα που συνοδεύει τα άτομα που ζουν με τον HIV αποτρέποντας την πρόσβασή τους σε αναγκαίες υπηρεσίες υγείας.

Δωρεάν έλεγχος για HIV, ηπατίτιδα και ΣΜΝ

Έτσι, το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024, στο ανοιχτό περίπτερο των Γιατρών του Κόσμου, στην πλατεία Συντάγματος, θα γίνεται ενημέρωση αναφορικά με τους τρόπους μετάδοσης και πρόληψης του ιού του HIV, επισήμανση των επικίνδυνων συμπεριφορών που εκθέτουν στον ιό, ευαισθητοποίηση για την εξάλειψη του στίγματος όσων ασθενούν αλλά και ενθάρρυνση για προληπτικό έλεγχο.

Παράλληλα, μεταξύ 17.00 και 20.00 θα διενεργείται δωρεάν rapid testing για τον HIV, την ιογενή ηπατίτιδα και τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ), μια δράση που εντάσσεται στο πρόγραμμα 4C (Crossing Countries, Crossing Communities), το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα EU4Health 2021-2027 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Γιατροί του Κόσμου

Οι Γιατροί του Κόσμου – Ελλάδας (ΓτΚ – Ελλάδας), ιδρύθηκαν το 1990 και αποτελούν μία ιατρική, ανθρωπιστική Μη Κυβερνητική Οργάνωση, μέλος του Διεθνούς Δικτύου των ΓτΚ, το οποίο αποτελείται από 17 αντιπροσωπείες.

Κινητήρια αρχή των ΓτΚ είναι ότι κάθε ανθρώπινη ύπαρξη έχει δικαίωμα στην ανθρωπιστική βοήθεια, ανεξάρτητα από το φύλο, την καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, τη θρησκεία, την ιδεολογία ή την πολιτική πεποίθηση. Κατά συνέπεια, οι Γιατροί του Κόσμου δρουν με βάση τις αρχές της ουδετερότητας και της αμεροληψίας. Το γεγονός όμως ότι διατηρούν την ουδετερότητά τους, δεν τους εμποδίζει από το να μιλούν ανοιχτά για την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων όταν οι ίδιοι γίνονται αυτόπτες μάρτυρες.

Από την ίδρυσή τους, προάγουν τα μηνύματα της Διακήρυξης της Άλμα Άτα (1978) για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την Καθολική Υγειονομική Περίθαλψη. Για τους Γιατρούς του Κόσμου η θεμελίωση  των τριών διαστάσεων της Υγείας είναι καθοριστική, δηλαδή το γεγονός ότι η υγεία συνιστά μια κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας, και είναι βασικό δικαίωμα κάθε ανθρώπου. Για τους Γιατρούς του Κόσμου, η ανθρώπινη υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι έννοιες αναπόσπαστες και άρρηκτα συνδεδεμένες, σε μία εξίσωση που απαρτίζεται από τη δημόσια υγεία, τη δεοντολογία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Διαβάστε επίσης 

Οδηγίες των πνευμονολόγων για μαθητές που δίνουν εξετάσεις και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα

Seneca Medical Group: Συνέδριο με αιχμή την καινοτομία και τις εξελίξεις στη μεταμόσχευση μαλλιών

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.