Καινοτόμες θεραπευτικές επιλογές για το πολλαπλoύν μυέλωμα – Σημαντική συμμετοχή της Ελλάδας σε νέες μελέτες

Οι βαριά προθεραπευόμενοι ασθενείς με υποτροπιάζον/ανθεκτικό πολλαπλούν μυέλωμα έχουν περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές και ως εκ τούτου υπάρχει ανάγκη για την ανεύρεση νέων καινοτόμων θεραπευτικών παραγόντων και σχημάτων.

Ένας τέτοιος υποσχόμενος φαρμακευτικός παράγοντας είναι το belantamab mafodotin, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των συζευγμένων μονοκλωνικών αντιστωμάτων με φάρμακα. Είναι ένα ανθρωποποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα έναντι του BCMA συζευγμένο με έναν ισχυρό κυτταροτοξικό παράγοντα. Ο συνδυασμός αυτός επιτρέπει τη στοχευμένη δράση του φαρμάκου απευθείας στα κύτταρα του μυελώματος, ελαχιστοποιώντας έτσι τις βλάβες σε υγιείς ιστούς. Αφού συνδεθεί με το BCMA στην κυτταρική επιφάνεια των κυττάρων του μυελώματος, το φάρμακο δρα απελευθερώνοντας τον κυτταροτοξικό παράγοντα με σκοπό να διαταράξει τον πολλαπλασιασμό και την επιβίωσή τους.

Νέες επιλογές για το πολλαπλούν μυέλωμα

Στο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), που διεξάγεται στο Σικάγο των ΗΠΑ, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των κομβικών κλινικών μελετών DREAMM-7 και DREAMM-8 που εξετάζουν τη θεραπευτική ισχύ και αποτελεσματικότητα του belantamab mafodotin, όταν αυτή προστίθεται σε ήδη καθιερωμένα σχήματα θεραπειών σε ασθενείς με υποτροπιάζον/ανθεκτικό πολλαπλούν μυέλωμα. Αυτές οι κλινικές μελέτες αλλάζουν τη θεραπευτική αντιμετώπιση του μυελώματος και δημοσιεύτηκαν πριν από 2 ημέρες στο σημαντικότερο ιατρικό περιοδικό του κόσμου, το New England Journal of Medicine.

Συμμετοχή του Θάνου Δημόπουλου

Και στις δύο μελέτες υπήρξε σημαντική συμμετοχή από ελληνικά κέντρα και μετείχε στην ομάδα των συγγραφέων ο Καθηγητής Θεραπευτικής – Αιματολογίας – Ογκολογίας Θάνος Δημόπουλος (Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Αλεξάνδρα). Ιδιαιτέρως στη δημοσίευση της μελέτης DREAMM-8 είναι ο πρώτος συγγραφέας.

(Belantamab Mafodotin, Pomalidomide, and Dexamethasone in Multiple Myeloma Authors: Meletios Athanasios Dimopoulos, M.D., Meral Beksac, M.D., Ludek Pour, M.D., Sosana Delimpasi, M.D., Vladimir Vorobyev, M.D., Hang Quach, M.D., Ivan Spicka, C.Sc., +15, for the DREAMM-8 Investigators*Author Info & Affiliations Published June 2, 2024 DOI: 10.1056/NEJMoa2403407)

Η DREAMM-7 είναι μια μελέτη φάσης 3 που διερεύνησε την αποτελεσματικότητα της μαφοντοτινικής μπελανταμάμπης σε συνδυασμό με τη βορτεζομίμπη και τη δεξαμεθαζόνη (BVd), σε σύγκριση με το καθιερωμένο σχήμα της δαρατουμάμπης με βορτεζομίμπη και δεξαμεθαζόνη (DVd), σε ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα που έχουν πρόοδο νόσου μετά από μία ή περισσότερες προηγούμενες γραμμές θεραπείας. Τα αποτελέσματα που αναλύθηκαν από 492 ασθενείς έδειξαν πως εκείνοι που έλαβαν BVd είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για πρόοδο νόσου ή θανάτο, σε σχέση με αυτούς που έλαβαν DVd. Επιπρόσθετα, το ποσοστό των ασθενών με πλήρη ανταπόκριση και αρνητικά ευρήματα ελάχιστης υπολειπόμενης νόσου ήταν κατά 15% υψηλότερο.

Η DREAMM-8 είναι επίσης μια μελέτη φάσης 3, η οποία διερεύνησε την αποτελεσματικότητα της μαφοντοτινικής μπελανταμάμπης σε συνδυασμό με την πομαλιδομίδη και τη δεξαμεθαζόνη (BPd), σε σύγκριση με αυτήν του καθιερωμένου σχήματος της πομαλιδομίδης μαζί με βορτεζομίμπη και δεξαμεθαζόνη (PVd). Τα αποτελέσματα που αναλύθηκαν από 302 ασθενείς με υποτροπιάζον/ανθεκτικό πολλαπλούν μυέλωμα που είχαν λάβει μία ή περισσότερες προηγούμενες γραμμές θεραπείας και είχαν εκτεθεί σε λεναλιδομίδη, ήταν και πάλι αξιοσημείωτα. Συγκεκριμένα, έδειξαν πως εκείνοι που έλαβαν τον νέο συνδυασμό BPd είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για πρόοδο νόσου ή θάνατο, σε σχέση με αυτούς που έλαβαν PVd και τα ποσοστά ολικής και πλήρης ανταπόκρισης τους ήταν κατά 5% και 24% υψηλότερα, αντίστοιχα.

Συμπερασματικά, οι νέοι αυτοί συνδυασμοί που περιλαμβάνουν το belantamab mafodotin, έδειξαν υποσχόμενη και σημαντική αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με τα καθιερωμένα θεραπευτικά σχήματα, σε συνδυασμό με καλό προφίλ ασφαλείας. Αποτελούν, λοιπόν, καινοτόμες θεραπευτικές επιλογές και εμπλουτίζουν σημαντικά τη φαρέτρα μας εναντίον του πολλαπλού μυελώματος.

 

Διαβάστε επίσης

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου στις γυναίκες κατά 23%

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στη Μαγνησία για τα δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.