Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου στις γυναίκες κατά 23%

Οι γυναίκες που ακολουθούσαν στενά μια μεσογειακή διατροφή είχαν 23% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε σύγκριση με γυναίκες που δεν έτρωγαν ποτέ με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι ερευνητές εξέτασαν ιατρικά δεδομένα και διατροφικές πληροφορίες που συλλέχθηκαν για περίπου 25 χρόνια από περισσότερες από 22.000 γυναίκες, ξεκινώντας από την ηλικία των 56 ετών κατά μέσο όρο. Κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, συνολικά 3.879 άνθρωποι πέθαναν.

Οι γυναίκες που ακολουθούσαν περισσότερο μια μεσογειακή διατροφή είχαν 23% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία κατά την περίοδο της μελέτης από τις γυναίκες που σπάνια έτρωγαν ποτέ με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο τέλος του περασμένου μήνα στο JAMA Network Open.

Οι γυναίκες που ακολούθησαν αυτή τη δίαιτα λιγότερο αυστηρά, εξακολουθούσαν να έχουν 16% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης από τις συμμετέχουσες που έτρωγαν περιστασιακά με αυτόν τον τρόπο.

Επιπλέον, οι γυναίκες που ακολουθούσαν πιο στενά μια μεσογειακή διατροφή είχαν 17% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις και 20% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο κατά την περίοδο της μελέτης.

Για να αξιολογήσουν πόσο συχνά οι γυναίκες της μελέτης έτρωγαν με αυτόν τον τρόπο, οι ερευνητές βαθμολόγησαν την τήρηση μιας μεσογειακής διατροφής σε μια κλίμακα 9 βαθμών, με το 0 να δείχνει ότι κάποια δεν έτρωγε ποτέ με αυτόν τον τρόπο και το 9 να δείχνει ότι έτρωγε πάντα με αυτόν τον τρόπο. Στη συνέχεια, τις ομαδοποίησαν σε τρεις κατηγορίες από τη χαμηλότερη συμμόρφωση έως την υψηλότερη.

Ακόμη και χαμηλότερες βαθμολογίες είχαν οφέλη μακροζωίας, υποδηλώνουν τα ευρήματα της μελέτης. Κάθε αύξηση κατά μία μονάδα στις διατροφικές βαθμολογίες μείωσε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης κατά περίπου 5 έως 6%.

Διαβάστε επίσης

Διαγνωστικά: Αυτό το μέτρο θα μειώσει τη δαπάνη – Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης

8 διατροφικές αλλαγές για απώλεια βάρους το καλοκαίρι

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.