Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Παράνομη και καταχρηστική η απεργία – Πυρά αναισθησιολόγων κατά Άδωνι

Την έντονη αντίδραση των αναισθησιολόγων, προκαλεί η «ως προς στην άποψη ιατρών άλλης ειδικότητας (παιδοχειρουργικής) να γνωμοδοτούν για τη διαχείριση ενός εξειδικευμένου αντικειμένου μιας άλλης ειδικότητας» και να διατείνονται ότι αναισθησιολόγοι χωρίς εμπειρία στα παιδιά μπορούν να δώσουν αναισθησία σε περιστατικά τριτοβάθμιου παιδιατρικού Νοσοκομείου.

Η ανακοίνωση των αναισθησιολόγων

Η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία, σε ανακοίνωσή της,  επισημαίνει μεταξύ άλλων, πως «Με έκπληξη και ανησυχία διαβάζουμε στην επιστολή σας ότι ιατροί άλλης ειδικότητας (παιδοχειρουργικής) φέρεται να γνωμοδοτούν για τη διαχείριση ενός εξειδικευμένου αντικειμένου μιας άλλης ειδικότητας και να διατείνονται ότι αναισθησιολόγοι χωρίς εμπειρία στα παιδιά μπορούν να δώσουν αναισθησία σε περιστατικά τριτοβάθμιου παιδιατρικού Νοσοκομείου και τέλος να επικαλούνται το σχετικό νομικό κενό», διευκρινίζοντας επίσης πως «τα όρια καθορίζονται από την εκάστοτε ειδικότητα που γνωρίζει το γνωστικό αντικείμενό της».

Μάλιστα οι αναισθησιολόγοι, κατόπιν της απόρριψης της κινητοποίησής τους, ως παράνομη κια καταχρηστική, προχώρησαν σε 7ωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα 27/05/2024,  ενώ παρόμοια στάση εργασίας αναμένεται να γίνει και αύριο, Τετάρτη. Σύμφωνα με τους γιατρούς, δεν έχουν λάβει καμία διαβεβαίωση που να λύνει άμεσα το πρόβλημα, με αποτέλεσμα «τον επόμενο ενάμιση μήνα να μην ξέρουμε πώς θα βγει το πρόγραμμα», όπως λένε.

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Ασφαλής η λειτουργία των χειρουργείων

Από την πλευρά της, η διοίκηση του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», αναφέρει πως, η στελέχωση των χειρουργείων, μαζί με τις άδειες και τις μετακινήσεις μόνιμων και επικουρικών γιατρών είναι επαρκής για την ασφαλή λειτουργία των χειρουργείων.

Αναλυτικά, οι  οργανικές θέσεις ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. της Αναισθησιολογίας για το Αναισθησιολογικό τμήμα του Γ.Ν.Π.Α. «Π. & Α. Κυριακού», ανέρχονται σε έντεκα (11) και  είναι καλυμμένες οι εννέα (9).

Στην παρούσα χρονική στιγμή υπηρετούν έξι (6) ιατροί Αναισθησιολόγοι κλάδου Ε.Σ.Υ. λόγω της υπό αιφνίδιας παραίτησης συνταξιοδότησης τριών (3) ιατρών Αναισθησιολόγων κλάδου Ε.Σ.Υ., καθώς και  μία ιατρός κλάδου Ε.Σ.Υ.  σε προσωποπαγή θέση, με το συνολικό αριθμό των υπηρετούντων ιατρών Αναισθησιολόγων να ανέρχεται στους επτά (7).

Από τις προαναφερόμενες έντεκα (11) οργανικές θέσεις οι τρεις (3) είναι δεσμευμένες (Δύο (2) θέσεις Επιμελητών Β΄ και μία (1) θέση Επιμελητή Α΄) από την με αρ.πρωτ.:4911/05.03.2024 Απόφαση- προκήρυξη.

Σύμφωνα με το με αρ.πρωτ.:22285/21.05.2024 έγγραφο της 1ης Υ.ΠΕ. Αττικής, η προκήρυξη της θέσης του Επιμελητή Α΄ καθώς και της μια (1) θέσης του Επιμελητή Β΄ απέβησαν άγονες. Η δεύτερη θέση Επιμελητή Β΄ καλύφθηκε και σήμερα (28.05.2024) πραγματοποιήθηκε η εγγραφή στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Νοσοκομείου.

Εκκρεμεί αίτημα πρόσληψης δύο (2) επικουρικών ιατρών της αυτής ειδικότητας το οποίο διαβιβάστηκε με το με αρ.πρωτ.: 10335/22.05.2024 έγγραφο  στην 1η Υ.ΠΕ. Αττικής. Υπεβλήθη από την 1η Υ.ΠΕ.  στο Υπουργείο Υγείας το αίτημα έγκρισης των προσλήψεων αυτών με το αρ.πρωτ.:23332/28.05.2024 έγγραφό της.

Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία αναφέρει:

Η επιστημονική εταιρεία σημειώνει ότι τα προβλήματα που επικαλούνται οι γιατροί των Νοσοκομείων Παίδων είναι τα ίδια για τα οποία έχουν ενημερώσει πολλάκις τον υπουργό Υγείας και «δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση».

Ο κλάδος υπογραμμίζει επίσης ότι αρνείται να δώσει μία γενναία λύση και να «μην το αντιπαρέρχεται στρέφοντας το δημόσιο διάλογο στην απαξίωση της επιστημονικής κοινότητας σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο».

Η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία όπως σημειώνει παρακολουθεί με αγωνία τη διαρκή υποβάθμιση των δύο μεγαλύτερων παιδιατρικών νοσοκομείων της Ελλάδας, Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού, τα οποία κινδυνεύουν να αναστείλουν τη διεξαγωγή τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων λόγω έλλειψης Αναισθησιολόγων αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού.

Η Επιστημονική Εταιρία που εκπροσωπεί τους Αναισθησιολόγους της Ελλάδας τονίζει:

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: στα δύο μεγαλύτερα παιδιατρικά νοσοκομεία της Ελλάδας ο αριθμός των Εξειδικευμένων στην Παιδοαναισθησία Αναισθησιολόγων υπολείπεται σημαντικά των οργανικών θέσεων και οι οργανικές θέσεις με τη σειρά τους υπολείπονται του αριθμού που χρειάζεται για να λειτουργήσουν όλες οι εξοπλισμένες χειρουργικές αίθουσες.

Τα προβλήματα στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων αποτελούν το φυσικό επακόλουθο των κακών συνθηκών εργασίας (υπερεφημέρευση και υπερεργασία) οι οποίες παράλληλα με την αδυναμία επιστημονικής εξέλιξης και τους χαμηλούς μισθούς καθιστούν το ΕΣΥ μη ελκυστικό για τους Ιατρούς.

Η μετακίνηση συναδέλφων από νοσοκομεία ενηλίκων για την ενίσχυση των παιδιατρικών νοσοκομείων δημιουργεί θέματα ασφάλειας καθώς η άσκηση της Παιδιατρικής Αναισθησίας έχει σημαντικές διαφορές από την Αναισθησία ενηλίκων και η έλλειψη εμπειρίας σχετίζεται με αύξηση των επιπλοκών στα παιδιά.

Τέλος, ενημερωθήκαμε ότι η Διοίκηση του Νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού για την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την έλλειψη αναισθησιολόγων προέβη σε αναστολή της ολιγοήμερης Εκπαιδευτικής Άδειας συναδέλφου. Η κίνηση αυτή αποτελεί ένα ακόμα αντικίνητρο για τους Αναισθησιολόγους να διεκδικήσουν θέση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και εξηγεί απόλυτα για ποιο λόγο μένουν άγονες οι νέες θέσεις που προκηρύσσονται.

Προτάσεις αναοσθησιολόγων για την ενίσχυση του  ΕΣΥ:

  • Θεσμοθέτηση των μετεκπαιδεύσεων όπως της παιδιατρικής αναισθησιολογίας
  • Οικονομικά κίνητρα για την κρίσιμη ειδικότητα της αναισθησιολογίας
  • Νομοθέτηση των κατευθυντήριων οδηγιών ασφαλούς αναισθησίας και καταστολής 2018 που είναι αναρτημένες στο ΚΕΣΥ
  • Προσαρμογή της λειτουργίας των Νοσοκομείων στις δυνατότητες του προσωπικού.
  • Κατάργηση των αναγκαστικών μετακινήσεων και «εντέλεσθε», αναστολή αδειών και άλλων στρατιωτικού πνεύματος εντολών, ώστε να ξαναγίνει αξιόπιστος εργοδότης το Νοσοκομείο.
  • Ενίσχυση σε προσωπικό των τμημάτων με έγκαιρη προκήρυξη των κενών θέσεων, πριν τις συνταξιοδοτήσεις αλλά και αναπροσαρμογή των οργανογραμμάτων των αναισθησιολογικών τμημάτων των στα νούμερα των πραγματικών αναγκών.

Διαβάστε επίσης 

Παίδων «Αγία Σοφία»: Η έλλειψη αναισθησιολόγων βάζει λουκέτο στα τακτικά χειρουργεία

Μ. Χειμώνας (ΣΦΕΕ): Επενδύσεις – καινοτομία κινδυνεύουν από τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία – Τα προβλήματα για τους ασθενείς

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.