Πρόεδρος ΕΟΦ για απόσυρση εμβολίου της AstraZeneca: Στην Ελλάδα έχει πάψει να χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια

Στην απόσυρση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, προχωρά η AstraZeneca, σε όλο τον κόσμο και ήδη η φαρμακευτική εταιρεία έχει ανακαλέσει εθελοντικά την άδεια κυκλοφορίας του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Μάρτιο. «Για τη χώρα μας η απόσυρση του εμβολίου δε σημαίνει απολύτως τίποτε, διότι το εμβόλιο χρησιμοποιήθηκε για λίγο καιρό και ειδικά τον πρώτο διάστημα της πανδημίας. Στην Ελλάδα έχει πάψει να χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια και ουσιαστικά ξεπεράστηκε λόγω των νέων εμβολίων του κορονοϊού», ανέφερε στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Παρενέργειες 

Όσον αφορά στις παρενέργειες που έχουν ειπωθεί ό,τι προκαλεί ο πρόεδρος του ΕΟΦ επισήμανε: «Είναι πολύ σπάνιο να προκαλέσει θρομβώσεις σε άτομα με θρομβοπενία, δηλαδή με πολύ μειωμένα λευκοκύτταρα και αιμοπετάλια» και πρόσθεσε «Οποιοσδήποτε κίνδυνος υπήρχε για παρενέργειες αφορούσε τις πρώτες δύο με τρεις εβδομάδες, από εκεί και πέρα δεν υπάρχει καμία παρενέργεια».

Το εμβόλιο της Oxford-AstraZeneca κατά της COVID-19 αποσύρεται παγκοσμίως, μήνες αφότου ο φαρμακευτικός «κολοσσός» παραδέχθηκε για πρώτη φορά σε δικαστικά έγγραφα ότι μπορεί να προκαλέσει μια σπάνια και επικίνδυνη παρενέργεια, αναφέρει σε άρθρο της, η βρετανική Telegraph. Το εμβόλιο δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού η εταιρεία απέσυρε την «άδεια κυκλοφορίας» του με αίτηση που υποβλήθηκε στις 5 Μαρτίου και τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη 8 Μαϊου, γράφει η εφημερίδα. Παρόμοιες αιτήσεις θα υποβληθούν τους επόμενους μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες που είχαν εγκρίνει το εμβόλιο, γνωστό ως Vaxzevria.

Ανακοίνωση AstraZeneca Hellas

«Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τον ρόλο που διαδραμάτισε το Vaxzevria στον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας. Σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις, πάνω από 6,5 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν μόνο κατά τον πρώτο χρόνο της χρήσης του, ενώ συνολικά σε όλο το διάστημα της πανδημίας χορηγήθηκαν περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως.

Οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ως καθοριστικές για τον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας, αναφέρει η AstraZeneca Hellas.

Πλέον έχει αναπτυχθεί πληθώρα επικαιροποιημένων εμβολίων για την COVID-19, γεγονός που οδήγησε σε μείωση της ζήτησης για το Vaxzervria, το οποίο δεν κατασκευάζεται ούτε διατίθεται πλέον.

Θα συνεργαστούμε με τις ρυθμιστικές αρχές και τους εταίρους μας προς την ολοκλήρωση αυτού του κεφαλαίου και της σημαντικής συμβολής του στην πανδημία COVID-19».

Διαβάστε επίσης 

Ανησυχία για την έξαρση κοκκύτη στην Ευρώπη- 60.000 κρούσματα και 19 θάνατοι

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων: Πρωτοποριακή Μονάδα παραγωγής οξυγόνου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.