Φόρουμ Δελφών: Η φαρμακευτική πολιτική, πυλώνας δημοσιονομικής ανάπτυξης

Στην φαρμακευτική πολιτική, που είναι πυλώνας δημοσιονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης αναφέρθηκαν οι συνομιλητές σχετικής συζήτησης στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο πραγματοποιείται στους Δελφούς 10- 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

«Με την έξαρση της πανδημίας φορείς, αξιωματούχοι και ο απλός κόσμος κατάλαβαν τη σημασία της φαρμακευτικής βιομηχανίας», τόνισε κατά την ομιλία της στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, η Ιουλία Τσέτη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της UNI-PHARMA SA & InterMed SA.

«Το ότι το φάρμακο είναι το δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν, φτάνοντας στα 2,6 δισ. ευρώ τα λέει όλα. Σημασία έχει να ενδυναμωθεί η εγχώρια παραγωγή. Υπάρχουν σχέδια συνεχόμενα για νέες βιομηχανικές παραγωγές. Εμείς οι βιομήχανοι να έχουμε έναν σταθερό ορίζοντα τεσσάρων ετών, με συνεργασίες με ερευνητικά κέντρα και Πανεπιστήμια. Μέσα στο clawback θα έπρεπε να ήταν δαπάνες για τις κλινικές μελέτες και να συνιδρύσουμε τέτοιες με λ.χ. νεοφυείς επιχειρήσεις.

Αφήστε μας ελεύθερους, πρόκειται για μια μνημονιακή στρέβλωση, πρέπει να τελειώσει. Πάνω από όλα είναι η εξωστρέφεια και το κοινωνικό αποτύπωμα. Υπάρχουν προοπτικές μεγάλης ανάπτυξης. Οι πολυεθνικές πρέπει να τολμήσουν και να επενδύσουν εδώ, στο σταυροδρόμι των λαών, μεταξύ ανατολής και Δύσης. Έχουμε αποδείξει πόσο καλοί φύλακες των ευρωπαϊκών ιδανικών και ιδεωδών είμαστε».

Για την υποψηφιότητά της στον ΣΕΒ, σημείωσε: «Μετά από τέσσερα χρόνια διακονίας στο ΔΣ του ΣΕΒ, είναι η επόμενη εξέλιξη. Έχω ηθική υποχρέωση να δώσω το μήνυμα στο χώρο του επιχειρείν, να μεγαλώσει περαιτέρω έναν Σύνδεσμο. Χρειάζεται να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Περισσότερη εξωστρέφεια, περισσότερο συμπερίληψη, περισσότερο ωφελιμότητα, όχι μόνο για τα μέλη του ΣΕΒ, αλλά για την κοινωνία».

Πυλώνας δημοσιονομικής ανάπτυξης

«Υπάρχει γενικευμένη αίσθηση ότι η χώρα δυσκολεύεται να βρει μια ισορροπία. Είμαστε σε ένα σημείο περαιτέρω επένδυσης στον κλάδο. Ο χώρος του φαρμάκου έχει μια τεράστια ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη, είναι πυλώνας», ανέφερε μεταξύ άλλων από την πλευρά του, στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών,  ο Κυριάκος Σουλιώτης, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

«Θα χρειαστεί μια ρήτρα ανάπτυξης στην Υγεία. Χρειάζεται ένα σταθερό πλαίσιο για το επιχειρείν, νομίζω ότι είναι ιδανικό, ας το φτιάξουμε. Δεν μπορούμε να αιφνιδιάζουμε ανθρώπους που επενδύουν χρήματα, με συνεχόμενα εναλλασσόμενα πλαίσια. Να κάνουμε μια συμμαχία. Το επενδυτικό clawback θα πρέπει να βάλει και κάποια ακόμη κριτήρια για την εγχώρια παραγωγή, για το ανθρώπινο δυναμικό. Να το δούμε διατομεακά».

Διαβάστε επίσης 

Φόρουμ Δελφών- Άδ. Γεωργιάδης: Clawback και rebate θα μειωθούν κατά 300 εκατ. ευρώ το 2024

Ψηφίζεται το νομοσχέδιο υγείας – Ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ και γιατροί του ΕΣΥ με ιατρείο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.