ΕΛΛΟΚ: 5+1 προτάσεις για ανεμπόδιστη πρόσβαση ασθενών στις θεραπείες

Την έντονη αντιδραση της Ελληνικής Ομοσπονδίςα Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), προκαλούν οι  ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, περί ενεργοποίησης των Ογκολογικών Συμβουλίων και της σύνδεσής τους με την εξοικονόμηση πόρων από τη χορήγηση θεραπειών.

Όπως αναφέρει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, ‘’Τα ογκολογικά Συμβούλια και η προώθηση της διεπιστημονικότητας στη φροντίδα του καρκίνου, αποτελούν το «Χρυσό Κανόνα» στην αντιμετώπιση του καρκίνου παγκοσμίως. Η αναφορά περί ενεργοποίησής τους μάς βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και επικροτούμε την απόφαση και τη βούληση του Υπουργείου Υγείας να βελτιώσει τις εκβάσεις στη φροντίδα του καρκίνου.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Πρακτικής του Καρκίνου, η διεπιστημονικότητα στη φροντίδα του καρκίνου, όπως αυτή εκφράζεται από τη λειτουργία των ογκολογικών συμβουλίων αποτελεί σαφές και αναφαίρετο δικαίωμα των ασθενών με καρκίνο σε όλη την Ευρώπη. Υποχρέωση της πολιτείας αποτελεί η διοικητική υποστήριξη, η οργάνωση και η επαρκής στελέχωση των ογκολογικών δομών με εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματική λειτουργία και αξιολόγηση των Ογκολογικών Συμβουλίων.

Πρωταρχικός σκοπός των Ογκολογικών Συμβουλίων δεν είναι η συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά η καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων θεραπευτικών οδών για την επίτευξη βέλτιστων αποτελεσμάτων για τους ασθενείς, αλλά και τη λειτουργία του συστήματος υγείας, μέσα από την οποία θα επέλθει τελικά η εξοικονόμηση των πόρων. Η αντιμετώπιση της λειτουργίας των Ογκολογικών Συμβουλίων ως επιπλέον φραγή για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης για τον καρκίνο είναι σαφώς εκτός των διεθνών πρακτικών και του ρόλου τους και δεν είναι αποδεκτή από την ογκολογική κοινότητα.

Αύξηση περιστατικών καρκίνου

Όπως αναφέρει η ΕΛΛΟΚ,  τα νέα περιστατικά καρκίνου έχουν αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, ενώ σύμφωνα με σχετικές μελέτες, η επιβίωση από τον καρκίνο έχει αυξηθεί κατά 50% από το 2010 λόγω των εξελίξεων και της πρόσβασης σε νέες καινοτόμες θεραπείες.

Ως Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, διαφωνούμε κάθετα και δεν συμμεριζόμαστε την άποψη ότι οι ασθενείς με καρκίνο δεν χρειάζονται την πλειοψηφία των φαρμάκων που τους συνταγογραφούνται, αντίθετα θεωρούμε ότι προκαλεί ανασφάλεια και σύγχυση. Ταυτόχρονα εκφράζουμε, σημειώνει η ΕΛΛΟΚ, την αμέριστη εμπιστοσύνη μας στην ΕΟΠΕ και τους θεράποντες ιατρούς μας, που δίνουν πραγματικές μάχες σε αντίξοες συχνά συνθήκες, για να παρέχουν τις βέλτιστες δυνατές επιλογές, που θα κρατήσουν ζωντανούς και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο στη χώρα μας.

Συμφωνούμε αναφέρει η ΕΛΛΟΚ, ότι, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης για τη φροντίδα του καρκίνου και ανάγκη για περιστολή της σπατάλης σε όλους τους τομείς, αλλά ταυτόχρονα τονίζουμε και την ανάγκη για αύξηση της δημόσιας δαπάνης για την υγεία, η οποία υπολείπεται του Ευρωπαϊκού μέσου όρου και παραμένει καθηλωμένη, παρά την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας της χώρας μας τα τελευταία χρόνια.

Προτάσεις ΕΛΛΟΚ

Για τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων και την ανεμπόδιστη πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες αιχμής το επόμενο διάστημα, προτείνουμε μεταξύ άλλων:

1. Καθιέρωση της εφαρμογής και τήρησης των θεραπευτικών πρωτοκόλλων,

2. Ενίσχυση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, των νοσοκομειακών φαρμακοποιών και του διοικητικού προσωπικού

3. Αναθεώρηση της φαρμακευτικής πολιτικής η οποία είναι υπεύθυνη για τις σοβαρές στρεβλώσεις που παρατηρούνται

4. Επένδυση στην ψηφιοποίηση της υγείας και την  αξιοποίηση των κλινικών δεδομένων για τη χάραξη στοχευμένων πολιτικών

5. Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού και υιοθέτηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για την υγεία (ταμείο καινοτομίας, κλπ)

6. Αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων για τον καρκίνο’’.

Διαβάστε επίσης 

ΕΛΛΟΚ: Νέα εποχή και στην Ελλάδα για τα άτομα με εμπειρία καρκίνου

Ώρα για επενδύσεις – Στην Αθήνα η ελίτ της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας, ποιοι έρχονται

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.