«Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV»: Συμφωνία ΕΚΠΑ-Υπουργείου Υγείας

Υπογράφηκε σήμερα (14/3/2024), η  προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ) του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, της Ιατρικής Σχολής, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του Υπουργείου Υγείας με σκοπό την σύνταξη του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον HIV» παρουσία του πρύτανη του ΕΚΠΑ, καθηγητή κ. Γεράσιμου Σιάσου, της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας κ. Ειρήνης Αγαπηδάκη, της Διευθύντριας του Εργαστηρίου καθηγήτριας κ. Παναγιώτας Λάγιου, του Επιστημονικά Υπεύθυνου του ΕΚΑΡ Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Γκίκα Μαγιορκίνη.

Σκοπός της προγραμματικής συμφωνίας είναι η σύνταξη του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον HIV» μέσω του οποίου θα μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική η αντιμετώπιση της πανδημίας του AIDS στην Ελλάδα. Η κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου θα μπορέσει να αναγνωρίσει στόχους για τη Δημόσια Υγεία και το Σύστημα Υγείας που θα καταφέρουν μέσω βελτίωσης της διάγνωσης, της παρακολούθησης και της αντιμετώπισης της να βρεθεί η Ελλάδα πιο κοντά στους στόχους που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την επιδημία του AIDS. Η υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας σηματοδοτεί την προσήλωση του Υπουργείου Υγείας και του ΕΚΠΑ στην προστασία της Δημόσιας Υγείας από νοσήματα που μπορούν να προληφθούν και να ελεγχθούν.

HIV: 84 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί

Από την αρχή της επιδημίας του AIDS, 84 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV και περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό HIV/AIDS. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 38 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με HIV το 2021. Υπολογίζεται ότι επί του παρόντος το 85% των ανθρώπων που ζουν με ιό, γνωρίζουν την κατάστασή τους. Για να επιτευχθεί ο παγκόσμιος στόχος του 95%, επιπλέον 4,0 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με HIV πρέπει να γνωρίζουν την κατάστασή τους HIV. Μέχρι το τέλος του 2021, 28,7 εκατομμύρια άνθρωποι που ζούσαν με HIV λάμβαναν αντιρετροϊκή θεραπεία (ART) παγκοσμίως.

Διαβάστε επίσης

Γεωργιάδης: Ο Τουρισμός Υγείας & Ευεξίας βρίσκεται στις προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας

Κρήτη: Καρκινοπαθής αυτοκτόνησε περιμένοντας ειδικό φάρμακο – Τι απαντά ο Υπουργός Υγείας

Γεωργιάδης: Τα απογευματινά χειρουργεία είναι η θεσμοθέτηση μίας ελεύθερης επιλογής

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.