ΠΟΥ: Επείγουσα προειδοποίηση για τα κρούσματα ψιττάκωσης

Επείγουσα προειδοποίηση εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφού πέντε ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν τεράστια αύξηση των κρουσμάτων ψιττάκωσης.

Ο ιός προκαλείται κανονικά από το βακτήριο Chlamydophila Psittaci στα πτηνά και μεταδίδεται στους ανθρώπους μέσω των κοπράνων των πτηνών. Έχουν παρατηρηθεί μαζικές αυξήσεις των κρουσμάτων στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Ολλανδία, με κάθε χώρα να αναφέρει από 15 έως 30 κρούσματα η καθεμία μόνο τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.

Συνολικά, πέντε επιβεβαιωμένοι θάνατοι αναφέρθηκαν στην Ολλανδία, αν και η Αυστρία επιβεβαίωσε επίσης ότι κάποιοι άνθρωποι πέθαναν, αλλά δεν έχει δώσει ακριβείς αριθμούς στον ΠΟΥ. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο ιός συνδέεται ως επί το πλείστον με όσους εργάζονται με πτηνά, εργάτες πουλερικών, κτηνιάτρους, ιδιοκτήτες πτηνών και κηπουρούς.

Πώς μεταδίδεται η ψιττάκωση 

Η μετάδοση της νόσου στον άνθρωπο συμβαίνει κυρίως μέσω της εισπνοής σωματιδίων του αέρα από αναπνευστικές εκκρίσεις, αποξηραμένα κόπρανα ή σκόνη φτερών – δεν απαιτείται άμεση επαφή με τα πουλιά για να εμφανιστεί μόλυνση.

Τα συμπτώματα στους ανθρώπους είναι πυρετός και ρίγη, πονοκέφαλοι, μυϊκοί πόνοι και ξηρός βήχας με συμπτώματα που μερικές φορές δεν εμφανίζονται παρά μόνο 14 ημέρες μετά τη μόλυνση.

Ο ΠΟΥ πρότεινε τα άτομα με πτηνά κατοικίδια να διατηρούν τα κλουβιά καθαρά, να τα τοποθετούν έτσι ώστε να μην εξαπλώνονται τα περιττώματα ανάμεσά τους και καλή υγιεινή, «συμπεριλαμβανομένου του συχνού πλυσίματος των χεριών, κατά το χειρισμό τα πουλιά, τα περιττώματά τους και το περιβάλλον τους».

Εκπρόσωπος του ΠΟΥ είπε: «Συνολικά, πέντε χώρες στην ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ ανέφεραν μια ασυνήθιστη και απροσδόκητη αύξηση στις αναφορές κρουσμάτων C psittaci. Ορισμένες από τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν ανέπτυξαν πνευμονία και οδήγησαν σε νοσηλεία, ενώ αναφέρθηκαν και θανατηφόρα περιστατικά».

Τι είναι η Ψιττάκωση

Τα Chlamydophila psittaci (παλαιότερα ονομαζόταν Chlamydia psittaci) είναι ο αιτιολογικός παράγοντας της ψιττάκωσης, μιας νόσου που χαρακτηρίζεται από πνευμονία (άτυπη), κεφαλαλγία και ηπατοσπληνομεγαλία. Η ψιττάκωση μεταδίδεται από μολυσμένα πτηνά μέσω των εκκριμάτων τους, κυρίως μέσω των κοπράνων. Οι εργαστηριακές εξετάσεις αίματος στους πάσχοντες συνήθως δείχνουν λευκοπενία, θρομβοπενία και αυξημένα ηπατικά ένζυμα.

Τα μέλη της οικογένειας Chlamydiaceae είναι μικροί, μη κινητοί, Gram αρνητικοί, υποχρεωτικά ενδοκυττάριοι οργανισμοί που αναπτύσσονται στο κυτταρόπλασμα των κυττάρων-ξενιστών. Δύο γένη χλαμυδίων έχουν κλινική σημασία για τον άνθρωπο, το γένος Chlamydia το οποίο περιλαμβάνει το είδος Chlamydia trachomatis, και το γένος Chlamydophila το οποίο περιλαμβάνει τα είδη Chlamydophila pneumoniae και Chlamydophila psittaci. Αυτοί οι οργανισμοί έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τα μικρόβια και είναι ευαίσθητα σε θεραπεία με αντιβιοτικά ενώ μοιάζουν και με τους ιούς, απαιτώντας ζωντανά κύτταρα για τον πολλαπλασιασμό τους.

Διαβάστε επίσης 

Αγαπηδάκη: Η Ελλάδα φροντίζει την υγεία των γυναικών ενεργά

Η σκούπα του Άδωνι, ο αγώνας των διοικητών και το χατίρι στον Απόστολο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.