Παγκόσμια Ημέρα Προφυλακτικού: Δωρεάν εξετάσεις από τον ΕΟΔΥ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προφυλακτικού, 13 Φεβρουαρίου 2024, το
Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας του ΕΟΔΥ, κατ εξαίρεση θα  δέχεται το κοινό χωρίς ραντεβού και επεκτείνει το ωράριο λειτουργίας του έως τις 17:00, προσφέροντας  τις παρακάτω υπηρεσίες:

 • Δωρεάν, ανώνυμο ή εμπιστευτικό έλεγχο με δοκιμασίες ταχείας ανίχνευσης
  (rapid test) για HIV, Ηπατίτιδα Β, Ηπατίτιδα C, Σύφιλη, Χλαμύδια & Γονόρροια
 • Συμβουλευτική πριν και μετά το τεστ
 • Ιατρική καθοδήγηση σε θέματα σεξουαλικής υγείας
 • Δωρεάν διάθεση προφυλακτικών
 • Εκπαίδευση στη σωστή χρήση προφυλακτικού

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση των ΣΜΝ – ιδιαίτερα της σύφιλης και της γονόρροιας – τόσο σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και στη χώρα μας.

Στο Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας του ΕΟΔΥ, παρέχεται Συμβουλευτική και Δωρεάν – Ανώνυμη Ανιχνευτική Εξέταση για νοσήματα που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή από Δευτέρα έως Παρασκευή, 09.00 – 14.00,  κατόπιν ραντεβού.

Χώρος παρεχόμενων υπηρεσιών:

Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας ΕΟΔΥ,  Πολυκλινική Αθηνών, Πειραιώς 3, Ομόνοια Τηλ. επικ.: 210 8813615, e-mail: [email protected]

Εκτιμάται ότι η αυξημένη χρήση του προφυλακτικού από το 1990 και μετά έχει αποτρέψει περίπου 117 εκατομμύρια νέες μολύνσεις από τον HIV (ΠΟΥ).Η αποτελεσματικότητα του προφυλακτικού εξαρτάται από την σωστή και συστηματική χρήση του (ΠΟΥ)

Η σωστή και συστηματική χρήση του προφυλακτικού από την αρχή της
σεξουαλικής επαφής ως το τέλος,

 • αποτρέπει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη σε ποσοστό 98% (CDC)
 • προσφέρει υψηλή προστασία από τον HIV (CDC)
 • μειώνει τις πιθανότητες μόλυνσης από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως η γονόρροια, τα χλαμύδια, η σύφιλη (CDC).

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Τα  Σεξουαλικώς  Μεταδιδόμενα Νοσήματααναφέρουν οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ,  αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Τα νοσήματα που μεταδίδονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη σύφιλη, τη γονόρροια, τις  χλαμυδιακές λοιμώξεις,  τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, τη βακτηριακή κόλπωση, τις λοιμώξεις από τριχομονάδες, τις λοιμώξεις από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, τις ηπατίτιδες και την ιδιαίτερα σημαντική HIV λοίμωξη. Συχνά αντί του όρου Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) χρησιμοποιείται ο όρος  Σεξουαλικά Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις (ΣΜΛ)  για να συμπεριλάβει και τις περιπτώσεις των ατόμων που δεν εμφανίζουν  συμπτώματα.

Η πρόληψη της διασποράς των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων προϋποθέτει τροποποίηση συμπεριφοράς, αντιλήψεων, συνηθειών και  πρακτικών.  Σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς δημόσιας υγείας, η πρόληψη και ο έλεγχοςβασίζεται στις ακόλουθες στρατηγικές:

Α. Προγράμματα ενημέρωσης,  παρέμβασης και  προαγωγής υγείας,  συμβουλευτική για τις συμπεριφορές υψηλού κινδύνου και την ανάγκη υιοθέτησης ασφαλέστερων πρακτικών (συστηματική χρήση προφυλακτικού).

Β. Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων που περιλαμβάνει:

 • διάγνωση  (κλινική/ εργαστηριακή),
 • κατάλληλη θεραπεία,
 • ενημέρωση των σεξουαλικών συντρόφων του/της ασθενούς,
 • δήλωση και καταγραφή κάθε κρούσματος που βρίσκεται υπό επιτήρηση στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Αναδυόμενα προβλήματα και δράσεις Δημόσιας Υγείας

Στόχος της Δημόσιας Υγείας είναι η υποστήριξη των συστημάτων που αφορούν την επιδημιολογική επιτήρηση, την πρόληψη, το διαγνωστικό έλεγχο αλλά και τη θεραπεία και φροντίδα των ασθενών. Η διάγνωση και η θεραπεία των ασθενών  με  σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, πέρα από τη σημασία που έχει για την ατομική υγεία, διαδραματίζει  σημαντικό ρόλο στην πρόληψη εμποδίζοντας την περαιτέρω μετάδοση των λοιμώξεων.

Σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αυξανόμενη αντοχή του γονοκόκκου στα αντιβιοτικά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Μελέτης Αντοχής Γονοκόκκου στα αντιβιοτικά η μειωμένη ευαισθησία  του γονοκόκκου στην κεφιξίμη (ένα από τα συνιστώμενα αντιβιοτικά για τη θεραπεία του) αυξήθηκε από  4% το 2009 σε 9% το 2010 σε 17 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε επίσης 

Ανάποδο περπάτημα: Τι κερδίζουν όσοι το κάνουν

Ευρωκοινοβούλιο: Η απαγόρευση οδήγησης για απερίσκεπτους οδηγούς να εφαρμόζεται σε όλη την ΕΕ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.