Σημαντική ανακάλυψη για τον ερυθηματώδη λύκο, μπορεί να φέρει επανάσταση στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων

Ελπίδες για μία αποτελεσματική μακροχρόνια θεραπεία των ασθενών με ερυθηματώδη λύκο, προσφέρει μία σημαντική ανακάλυψη Αυστραλών επιστημόνων, η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει στην αντιμετώπιση και άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων.

Αυστραλοί ερευνητές φαίνεται ότι είναι πολύ κοντά στον τρόπο για να διορθώσουν ένα ελάττωμα που προκαλεί λύκο.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου Monash δημοσιεύτηκε στο Nature Communications και οι επιστήμονες αναφέρουν ότι βρήκαν έναν τρόπο επαναπρογραμματισμού των ελαττωματικών κυττάρων ασθενών με λύκο με προστατευτικά μόρια από υγιείς ανθρώπους.

Χρησιμοποιώντας ανθρώπινα κύτταρα, η νέα θεραπεία αποκαθιστά την προστατευτική πλευρά του ανοσοποιητικού συστήματος που αποτρέπει την αυτοανοσία, δηλαδή όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα δικά του κύτταρα. Τα ευρήματα σχετίζονται με την αυτοάνοση νόσο λύκο, μια εξουθενωτική ασθένεια με περιορισμένες θεραπείες.

Αλλά οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτή η νέα μέθοδος, που αναπτύχθηκε σε δοκιμαστικούς σωλήνες και αποδείχθηκε σε προκλινικά μοντέλα, μπορεί επίσης να βοηθήσει και σε άλλες αυτοάνοσες ασθένειες όπως ο διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν πρωτεΐνες στις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να επιτεθεί, αλλά αυτό δεν συμβαίνει σε υγιείς ανθρώπους λόγω των ειδικών κυττάρων που ονομάζονται «ρυθμιστικά Τ κύτταρα» (T-regs) που προστατεύουν από αυτοάνοσες ασθένειες. Αυτά λείπουν σε άτομα που αναπτύσσουν ερυθηματώδη λύκο και άλλες αυτοάνοσες παθήσεις.

Ένας από τους ανώτερους συγγραφείας της μελέτης, ο αναπληρωτής Καθηγητής Joshua Ooi, ο οποίος είναι επικεφαλής της Ομάδας Ρυθμιστικών Τ κυτταρικών θεραπειών του Πανεπιστημίου Monash, είπε ότι το θεραπευτικό αποτέλεσμα επιτεύχθηκε με τον εντοπισμό συγκεκριμένων προστατευτικών μορίων από υγιείς ανθρώπους και τον επαναπρογραμματισμό των αναποτελεσματικών T-regs ασθενών με ερυθηματώδη λύκο για να αποκατασταθεί η ικανότητά τους να απενεργοποιήσει τις ανεπιθύμητες ανοσολογικές αντιδράσεις.

«Δείξαμε την αποτελεσματικότητα αυτής της προσέγγισης χρησιμοποιώντας κύτταρα ασθενών με λύκο, τόσο στον δοκιμαστικό σωλήνα όσο και σε ένα πειραματικό μοντέλο φλεγμονής του νεφρού από λύκο», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Ooi.

«Καταφέραμε να σταματήσουμε εντελώς την ανάπτυξη της νεφρικής νόσου του λύκου, χωρίς τη χρήση των συνηθισμένων και επιβλαβών ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων. Είναι σαν μια επαναφορά του μη φυσιολογικού ανοσοποιητικού συστήματος σε μια υγιή κατάσταση – κάπως σαν μια σημαντική αναβάθμιση λογισμικού. Το ότι χρησιμοποιούνται τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς είναι ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος αυτού».

Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει τώρα κλινικές δοκιμές που αναμένεται να ξεκινήσουν το 2026 για να διερευνήσουν εάν αυτή η μέθοδος είναι μια μακροπρόθεσμη θεραπεία για άτομα με λύκο.

«Η ικανότητα στόχευσης, συγκεκριμένα, του ανοσοποιητικού ελαττώματος που προκαλεί νόσο, χωρίς την ανάγκη καταστολής ολόκληρου του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλάζει το παιχνίδι», είπε. «Ακόμη και αν τα αποτελέσματα είναι μόνο μεσοπρόθεσμα, είμαστε βέβαιοι ότι η θεραπεία μπορεί εύκολα να επαναληφθεί ανάλογα με τις ανάγκες».

Η νέα θεραπεία θα περιλαμβάνει τη λήψη αιμοσφαιρίων από τον ασθενή με λύκο, την τροποποίηση τους στο εργαστήριο για να αποκατασταθεί αυτό το προστατευτικό αποτέλεσμα και, στη συνέχεια, η επιστροφή τους.

Οι ερευνητές είναι βέβαιοι ότι η νέα μέθοδος μπορεί να αναπτυχθεί για έως και 100 άλλες αυτοάνοσες ασθένειες όπως ο διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η σκλήρυνση κατά πλάκας, το σύνδρομο Sjögren, το σκληρόδερμα και η μυασθένεια Gravis.

«Αυτή η ανακάλυψη προσφέρει τεράστια ελπίδα όχι μόνο στον λύκο αλλά σε όλο το φάσμα των αυτοάνοσων ασθενειών. Το σπουδαίο είναι ότι επειδή η θεραπεία είναι πολύ συγκεκριμένη, δεν βλάπτει το υπόλοιπο ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι η θεραπεία πρέπει να αναπτυχθεί προσεκτικά ανά ασθένεια, καθώς η καθεμία είναι ξεχωριστή», αναφέρουν.

Διαβάστε επίσης

Γρίπη ή κρυολόγημα; Αναγνωρίστε εγκαίρως τα συμπτώματα

Απαλλαγείτε από τις επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις με εγχύσεις υαλουρονικού οξέος

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.