Επιστήμονες ανακαλύπτουν πιθανό τρόπο επιδιόρθωσης της μνήμης σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Επιστήμονες από το αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τη Γήρανση Buck ανακαλύπτουν πιθανό τρόπο επιδιόρθωσης της μνήμης σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

Αν και τα πρόσφατα εγκεκριμένα φάρμακα για το Αλτσχάιμερ υπόσχονται κάποια επιβράδυνση της καταστροφής της μνήμης εξαιτίας της νόσου, οι υπάρχουσες θεραπείες δεν είναι καθόλου αποτελεσματικές σε ότι αφορά στην ανάκτηση της μνήμης.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται KIBRA και βρίσκεται στα νεφρά και στον εγκέφαλο. Στον εγκέφαλο εντοπίζεται κυρίως στις συνάψεις, δηλαδή στις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων, που επιτρέπουν τον σχηματισμό και την ανάκληση των αναμνήσεων. Όπως διαπίστωσαν, οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ παρουσιάζουν ανεπάρκεια της KIBRA. Επίσης, εντόπισαν ότι αυτή η πρωτεΐνη μπορεί να αντιστρέψει την εξασθένηση της μνήμης που σχετίζεται με το Αλτσχάιμερ και ότι διασώζει μηχανισμούς που προάγουν την ανθεκτικότητα των συνάψεων.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν σε δημοσίευσή τους στο περιοδικό «The Journal of Clinical Investigation» ότι η KIBRA θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για τη βελτίωση της μνήμης μετά την έναρξη της απώλειας μνήμης, παρόλο που η τοξική πρωτεΐνη Ταυ που προκάλεσε τη βλάβη παραμένει.

«Η μείωση των τοξικών πρωτεϊνών είναι φυσικά σημαντική, αλλά η επιδιόρθωση των συνάψεων και η βελτίωση της λειτουργίας τους είναι ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας που θα μπορούσε να βοηθήσει. Με αυτό τον τρόπο πιστεύω ότι αυτό θα έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στο μέλλον», δηλώνει η επίκουρη καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Buck, Τάρα Τρέισι, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Φωτο: Καλλιτεχνική απεικόνιση της αποκατάστασης της λειτουργικής πλαστικότητας στις συνάψεις των νευρώνων. Credit φωτογραφίας: Larissa Brown

Διαβάστε επίσης

Είχαν άνοια οι ηλικιωμένοι στην αρχαία Ελλάδα και στη Ρώμη; Τι δείχνει για το σήμερα μία νέα μελέτη

Το παρασκήνιο για τα λεφτά του RRF και η αποκάλυψη από τον ΕΟΦ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.