Εξαίρεση φθηνών φαρμάκων από το clawback – Αντίδραση του ΣΦΕΕ

Επιβάρυνση 100 εκατομμυρίων ευρώ προκαλεί στα υπόλοιπα φάρμακα η προστασία που παρέχεται σε ορισμένα σκευάσματα, μετά την απόφαση για την εξαίρεση κάποιων φθηνών φαρμάκων από το clawback.

Αυτό επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, σε επιστολή που έστειλε στον υπουργό Υγείας το προεδρείο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

Εξαίρεση φθηνών φαρμάκων από το clawback – Αντίδραση του ΣΦΕΕ

Στην επιστολή αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

“Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στο εξής θέμα:

Αιφνιδιαστικά, στις 22/01/2024, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η εξαίρεση από μέρους του clawback των φθηνών φαρμάκων με Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας (ΚΗΘ) ≤ 0,20 ευρώ, με εφαρμογή από 01/01/2023 για το κανάλι της Λιανικής. Αυτό συνεπάγεται, ότι για το 2023, clawback αξίας περίπου 50 εκατ. ευρώ θα επιμεριστεί στα υπόλοιπα φάρμακα που είναι εκτός κλειστών προϋπολογισμών.

Επιπλέον, για το έτος 2022 και 2023, στα νοσοκομειακά φάρμακα από 0 – 30,00 ευρώ θα επιβληθεί μηδενικό έως μειωμένο clawback. Αυτό σημαίνει, ότι για το 2023, clawback αξίας περίπου 70 εκατ. ευρώ, θα επιμεριστεί αντίστοιχα στα υπόλοιπα φάρμακα.

Τα παραπάνω ποσά αφορούν εκτιμήσεις καθώς δεν έχουμε στην διάθεσή μας στοιχεία, παρά τα συνεχή μας αιτήματα προς τις αρμόδιες αρχές.

Το σύνολο αυτών των ‘διευκολύνσεων’ για την υποστήριξη φαρμάκων με χαμηλές τιμές δημιουργεί ένα πρόσθετο φορτίο επιστροφών στα υπόλοιπα φάρμακα που ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Αυτή η στρέβλωση δεν μπορεί να γίνεται κατά συρροή, με την επιβάρυνση των υπολοίπων, απλά επειδή χαρακτηρίζονται ως ‘μη φθηνά’.

Θα πρέπει η Πολιτεία να κατανοήσει ότι στην κατάσταση που βρισκόμαστε, η μεταφορά πρόσθετου οικονομικού βάρους +100 εκατ. ευρώ σε άλλες φαρμακευτικές εταιρείες/κατηγορίες φαρμάκων, έχει δραματικές επιπτώσεις.

Τα μέτρα φαρμακευτικής πολιτικής που λαμβάνονται θα πρέπει να είναι δίκαια και να διασφαλίζουν την ίση μεταχείριση των εταιρειών του κλάδου”.

Διαβάστε επίσης

Το παιδί μου έχει αργήσει να μιλήσει – Πότε χρειάζεται παρέμβαση ειδικού

Με ποιες μορφές καρκίνου μπορεί να συνδέεται η ακούσια απώλεια βάρους

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.