Ισχυρή σύσταση ΙΣΑ για εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων έναντι της COVID-19 και των άλλων λοιμώξεων

Την ανάγκη να επικοινωνούν οι πολίτες, με τον θεράποντα ιατρό τους, για την έγκαιρη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων και τον εμβολιασμό τους, τόνισε η Επιστημονική Επιτροπή του ΙΣΑ, που συγκάλεσε ο Πρόεδρος Γιώργος Πατούλης, επ’ αφορμής, της κορύφωσης του επιδημικού κύματος της γρίπης, του κορονοϊού, του RSV και των άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Οι επιστήμονες του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, τόνισαν ότι θα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα ατομικής προστασίας, ειδικά από τις ευπαθείς ομάδες. Επίσης, οι ασθενείς θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με το θεράποντα ιατρό, για την έγκαιρη χορήγηση των ενδεδειγμένων αντιικών φαρμάκων, για την COVID-19 και τη γρίπη, η χορήγηση των οποίων, πρέπει να γίνει μέσα, στα πρώτα 24ωρα, από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Μάλιστα, διευκρινίστηκε ότι τα αντιικά φάρμακα, για την COVID-19 είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, καθώς συμβάλλουν όχι μόνο στην αποφυγή των άμεσων επιπλοκών αλλά και του long COVID.

Σύσταση για εμβολιασμό 

Παράλληλα, εκφράστηκε η ανησυχία, για τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και τονίστηκε η ανάγκη εμβολιασμού, από το θεράποντα ιατρό, για τον SARS-Cov-2, τον ιό της γρίπης και τον πνευμονιόκκοκο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης μελέτης, ο εμβολιασμός για τον Sars-Cov-2, προστατεύει όχι μόνο από τις άμεσες επιπλοκές αλλά και από το post covid και τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές της νόσου.

Αναφορικά με τη γρίπη υπενθυμίζεται ότι τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να προχωρήσουν σε εμβολιασμό, με το ενισχυμένο εμβόλιο που κυκλοφόρησε φέτος και χορηγείται με συνταγή ιατρού.

Ενώ για τον RSV επισημάνθηκε η ανάγκη να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά, τα άτομα της τρίτης ηλικίας, για τα οποία δεν υπάρχει ειδική θεραπεία.

Έξαρση κορονοϊού και γρίπης 

Επίσης τονίστηκε ότι δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση αντιβιοτικών, τα οποία δεν έχουν αποτελεσματικότητα στις ιώσεις.

«Διανύουμε περίοδο έξαρσης του κορονοϊού της γρίπης και άλλων ιώσεων του αναπνευστικού που μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία, ειδικά των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Είναι πολύ σημαντικό αφενός, η σχολαστική τήρηση των μέτρων προφύλαξης και αφετέρου, η αξιοποίηση των όπλων που διαθέτει η επιστήμη, των εμβολίων και των αντιικών φαρμάκων. Για αυτό, ο πολίτης πρέπει να απευθυνθεί εγκαίρως, στο θεράποντα ιατρό του, τόσο για τη θεραπεία του, όσο και για τον εμβολιασμό του», ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

Διαβάστε επίσης 

Κάλεσμα Αγαπηδάκη για εμβολιασμό έναντι της γρίπης και της COVID-19

Τα SOS στην ανοσία μετά από νόσηση με COVID-19, οι “παγίδες” του RSV και η έξαρση της γρίπης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.