Σε έξαρση οι λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πάνω από 1.500 ασθενείς στα νοσοκομεία, ουρές στα φαρμακεία

Βήχας, υψηλός πυρετός, λοιμώξεις του αναπνευστικού, στρεπτόκοκκος και κορονοϊός ταλαιπωρούν το τελευταίο διάστημα μικρούς και μεγάλους. Βρισκόμαστε στην έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων, η οποία έχει ξεκινήσει από μέσα Νοεμβρίου, λένε οι ειδικοί και υπογραμμίζουν ό,τι πιθανώς να μην έχουμε φτάσει ακόμα στο αποκορύφωμα.

Πάνω από 1.500 ασθενείς με COVID-19, νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 18-24 Δεκεμβρίου, ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε αύξηση 37% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν υψηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022. Οι διασωληνώσεις παρουσίασαν μικρή μείωση, ενώ οι θάνατοι κατέγραψαν αύξηση, φτάνοντας τους 62.

Τις τελευταίες 24ώρες, έχουν καταγραφεί 250 εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας, με τον ΕΟΔΥ να συστήνει εμβολιασμό, αλλά και μέτρα προστασίας -με σημαντικότερο τη χρήση μάσκας από όλους-, στους κλειστούς χώρους, και κυρίως από άτομα άνω των 60 ετών και ευάλωτες ομάδες.

Ουρές πολλών μέτρων σχηματίζονται έξω από φαρμακεία και Κέντρα Υγείας. Η ζήτηση στα διαγνωστικά τεστ έχει δεκαπλασιαστεί, όπως αναφέρουν φαρμακοποιοί. Σημειώνουν δε, ότι υπάρχουν ελλείψεις σε παιδιατρικά φάρμακα και αντιβιώσεις, όπου υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Λόγω της έξαρσης των ιώσεων, είναι αυξημένη η ζήτηση σε τεστ για τη γρίπη και τον κορονοϊό, αλλά και για αντιικα φάρμακα.

Πριν πάμε στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

Για το τι πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας από την έκθεση σε ιογενές περιβάλλον, ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Γκίκας Μαγιορκίνης, υπογράμμισε: «αν έχουμε συμπτώματα να μην πάμε στο τραπέζι που είμαστε προσκεκλημένοι. Συμπτώματα σημαίνει ένα συνάχι, μπούκωμα/πονόλαιμος, πυρετός. Δεν είναι μόνο η COVID,υπάρχει ο RSV, η γρίπη. Αν είμαστε ευάλωτοι να φοράμε μάσκα οπουδήποτε μετακινούμαστε. Επίσης οι ευάλωτοι να κάνουν τεστ με τα πρώτα συμπτώματα κι αν βγει θετικό, αμέσως να μιλήσουν με τον γιατρό τους να τους εξετάσει, μήπως μπορέσουν και πάρουν την αντιική θεραπεία. Ευάλωτος σημαίνει άνω των 65 ετών με υποκείμενο νόσημα, οι μικρότερες ηλικίες, οι καρκινοπαθείς, ανοσοκατεσταλμένοι, νεφροπαθείς, διαβητικοί, είναι μία μεγάλη λίστα».

Μεταδίδουν οι αρνητικοί;

Αναφορικά με το αν κάποιος έχει όλα αυτά τα συμπτώματα και είναι αρνητικός αν είναι δυνματόν να  μεταδόσει τον ιο, ο Γκίκας Μαγιορκίνης:  «Αν είναι COVID-19 και είναι αρνητικός, λογικά δεν μεταδίδει εκείνη τη στιγμή. Αυτή την στιγμή έχουμε και γρίπη, και RSV και κορονοϊό και άλλους ιούς. Από τον Νοέμβριο και μετά έχουμε πάντα αναπνευστικές λοιμώξεις. Όποιος δεν έχει εμβολιαστεί είτε για τη γρίπη είτε για covid μπορεί να πάει να εμβολιαστεί. Εάν έχει νοσήσει θα πρέπει να περιμένει 3 μηνες όχι γιατί θα πάθει κάτι, αλλά γιατί έχει μία ανοσία».

Σε έξαρση οι λοιμώξεις του αναπνευστικου

Eίμαστε σε μία έξαρση όλων των ιώσεων του αναπνευστικού, καθώς μαζευόμαστε σε κλειστούς χώρους, δήλωσε και ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, προτείνοντας «να πάμε όλοι με self test στο ρεβεγιόν της πρωτοχρονιάς καθώς η πιθανότητα να μεταδώσουμε μειώνεται αρκετά».

Διαβάστε επίσης 

ΙΣΑ: Τρία μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τις λοιμώξεις του αναπνευστικού

ΕΟΠΥΥ: Πώς θα γίνεται η χορήγηση αντιικών φαρμάκων τις ημέρες των αργιών

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.