Γιατί αυξάνονται οι καρδιακές προσβολές τις γιορτές και ειδικά τα Χριστούγεννα

Πολλές είναι οι έρευνες που δείχνουν ότι οι καρδιακές προσβολές αυξάνονται κατά τη διάρκεια των γιορτών και ειδικά τα Χριστούγεννα.

Οι άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιακή προσβολή την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου συχνότερα από οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου, σύμφωνα με την American Heart Association.

Μια σειρά από επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν αυτό το φαινόμενο:

  • Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Circulation, το περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, ανέφερε ότι οι θάνατοι από καρδιακή προσβολή που συμβαίνουν στις ΗΠΑ στις 25 Δεκεμβρίου είναι περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη ημέρα του χρόνου, και ακολουθούν η 26η Δεκεμβρίου και η 1η Ιανουαρίου.
  • Σε μια μελέτη του British Medical Journal που μελέτησε δεδομένα για περισσότερα από 16 χρόνια για τα καρδιακά επεισόδια μεταξύ των ανθρώπων στη Σουηδία, έδειξε ότι υπήρξε συνολική αύξηση 15% στα εμφράγματα κατά τη διάρκεια των χειμερινών διακοπών. Αξίζει ιδιαίτερα να σημειωθεί ότι τα καρδιακά επεισόδια αυξήθηκαν κατά 37% στις 24 Δεκεμβρίου (παραμονή Χριστουγέννων), κορυφώθηκαν στις 22:00 το βράδυ και πιο συχνά σε άτομα άνω των 75 ετών και σε άτομα με διαβήτη ή προηγούμενη καρδιαγγειακή νόσο.
  • Μια μελέτη που παρουσιάστηκε στη συνάντηση της British Cardiovascular Society τον περασμένο Ιούνιο έδειξε ότι τα πιο σοβαρά καρδιακά επεισόδια συμβαίνουν τη Δευτέρα από οποιαδήποτε άλλη μέρα της εβδομάδας. Φέτος, η 25η Δεκεμβρίου (η ημέρα των Χριστουγέννων) είναι Δευτέρα.

“Κανείς δεν θέλει να σκέφτεται μία τραγωδία κατά τη διάρκεια αυτής της χαρούμενης εποχής του χρόνου καθώς μαζευόμαστε με την οικογένεια και τους φίλους. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι προκαλεί αυτή την αύξηση των καρδιακών προσβολών κατά τη διάρκεια των διακοπών, είναι πιθανό ένας συνδυασμός παραγόντων», δήλωσε η Johanna Contreras, MD, M.Sc., FAHA, κλινική εθελόντρια για την American Heart Association και καρδιολόγος στο Mt. Sinai Hospital System στη Νέα Υόρκη.

«Ο χειμώνας φαίνεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής λόγω της περιορισμένης ροής του αίματος επειδή οι αρτηρίες μπορεί να συστέλλονται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι διακοπές προκαλούν πρόσθετο άγχος σε πολλούς ανθρώπους. Υπάρχουν πολλά πάρτι και οικογενειακές συγκεντρώσεις όπου πολλοί τείνουν να παραδίδονται σε αλόγιστη κατανάλωση τροφών και ποτών”.

Ένας από τους πιο κρίσιμους παράγοντες μπορεί να είναι ότι οι άνθρωποι αγνοούν τα προειδοποιητικά σημάδια καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.

Διαβάστε επίσης

Γρίπη, COVID-19 «σαρώνουν» στα παιδιά: Τι να κάνουν οι γονείς, τι λέει νέα εγκύκλιος

Συμβουλές για ένα stress-free Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.