Κάτι διαφορετικό συμβαίνει φέτος με τις ανοιξιάτικες αλλεργίες

-

Αυτή προμηνύεται μια «ήπια» χρονιά για όσους υποφέρουν από ανοιξιάτικες αλλεργίες. Επιστήμονες εκτιμούν οτι η χρήση της μάσκας είναι αυτή που θα κάνει τη διαφορά.

Εδώ και ένα χρόνο, οι μάσκες είναι μόνιμο «αξεσουάρ» σε όλες τις μετακινήσεις μας. Και αφού θεωρούνται αποτελεσματικές στο να κρατούν τον κορονοϊό μακριά από το αναπνευστικό μας σύστημα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι μπορούν να «μπλοκάρουν» και πολλά αλλεργιογόνα τα οποία λόγω του μεγέθους τους φιλτράρονται πολύ πιο εύκολα από τους ιούς.

«Η γύρη των πεύκων είναι 800 φορές μεγαλύτερη από τον κορονοϊό», αναφέρει στους Times της Νέας Υόρκης ο Dr. David Lang, αλλεργιολόγος στο Cleveland Clinic ο οποίος και πριν την πανδημία συνιστούσε στους ασθενείς του να φορούν μάσκα στις εξωτερικές τους δραστηριότητες κατά την περίοδο έξαρσης των αλλεργιών.

Τι έδειξε η έρευνα 

Πρόσφατη έρευνα Ισραηλινών επιστήμονων έδειξε ότι η μάσκα μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της αλλεργίας.

Στην έρευνα συμμετείχαν 215 αλλεργικές νοσηλεύτριες που χρησιμοποίησαν χειρουργικές μάσκες ή μάσκες υψηλής προστασίας (N95) για διάστημα δύο εβδομάδων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Δρα Amiel Dror, από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Galilee, μεταξύ των 44 νοσηλευτριών που είχαν σοβαρά συμπτώματα αλλεργίας, σχεδόν το 40% είχε λιγότερο φτέρνισμα, ρινική καταρροή και συμφόρηση.

Τρεις στις δέκα νοσηλεύτριες με συμπτώματα μέτριας βαρύτητας ανέφεραν βελτίωση με τη χρήση της μάσκας. Το ποσοστό ανέβηκε στο 54% μεταξύ των νοσηλευτριών που είχαν ήπια συμπτώματα αλλεργίας.

Καμία βελτίωση δεν αναφέρθηκε στα συμπτώματα που αφορούσαν τα μάτια (φαγούρα, δάκρυα κλπ).

Εκτός από το φιλτράρισμα των αλλεργιογόνων, η μάσκα μπορεί να έχει και μια ακόμη ευνοϊκή επίδραση στις αλλεργίες: κάνει τον άερα που εισπνέουμε πιο ζεστό και πιο υγρό. Ο ξηρός και κρύος αέρας μπορεί να ερεθίσει τη μύτη, προκαλώντας αλλεργικά συμπτώματα.

Ο βαθμός προστασίας μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το είδος της μάσκας. Στους εσωτερικούς χώρους, οι αλλεργικοί μπορεί να επηρεαστούν από την οικιακή σκόνη και τα ακάρεα ή από τη γύρη που μπαίνει από ανοιχτά παράθυρα και πόρτες.

«Η μάσκα μπορεί να βοηθήσει, αλλά δεν πρόκειται να εξαλείψει όλα τα συμπτώματα των αλλεργικών ασθενών», αναφέρει η Dr. Sandra Lin, καθηγήτρια ΩΡΛ στην Ιατρική Σχολή Johns Hopkins.

Συμβουλές για ηπιότερη αλλεργία την Άνοιξη

  • Προστατέψτε τα μάτια σας: Φορέστε γυαλιά οράσεως ή ηλίου, όσο βρίσκεστε έξω για να εμποδίσετε την είσοδο αλλεργιογόνων στα μάτια
  • Επιλέξτε προσεκτικά τη μάσκα σας: Προτιμήστε χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης, αλλιώς επιλέξτε υφασμάτινες από φυσικά υποαλλεργικά υλικά
  • Αλλάζετε συχνά τη μάσκα σας: Ισχύει ό,τι ισχύει και για την προστασία από τον κορονοϊό, δεν χρησιμοποιούμε την ίδια μάσκα πάνω από μια φορά (την πλένουμε αν είναι υφασμάτινη, την πετάμε αν είναι μιας χρήσης)
  • Αλλάξτε ρούχα μόλις μπείτε σπίτι: Η γύρη και άλλα αλλεργιογόνα κολλούν πάνω στα ρούχα και μεταφέρονται στο χώρο σας. Ιδανικά, κάντε και ένα ντους όταν γυρίσετε απ’ έξω
  • Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν τα συμπτώματα της αλλεργίας είναι πολύ σοβαρά ή σας δημιουργούν αναπνευστική δυσχέρεια

Πηγή: New York Times

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.