Όταν γερνούν πιο γρήγορα τα όργανά μας – Νέα εξέταση προβλέπει τον κίνδυνο ασθενειών

Τα όργανά μας γερνούν με διαφορετικούς ρυθμούς και όταν η διαδικασία αυτή επιταχύνεται, τότε εμφανίζονται οι ασθένειες.

Μια νέα μέθοδος για την ανάλυση της γήρανσής των οργάνων που βασίζεται σε μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να μας επιτρέψει να προβλέψουμε καλύτερα τον κίνδυνο ασθενειών, σύμφωνα με δημοσίευση στο περιοδικό Nature.

Όταν γερνούν τα όργανά μας

Στην έρευνα, με επικεφαλής επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, μελετήθηκαν περισσότερα από 5.600 άτομα. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα επίπεδα των πρωτεϊνών του ανθρώπινου πλάσματος αίματος που προέρχονται από συγκεκριμένα όργανα για να μετρήσουν τις διαφορές γήρανσης μεταξύ των οργάνων στους συμμετέχοντες. Χρησιμοποιώντας μοντέλα μηχανικής μάθησης ανέλυσαν τη γήρανση σε έντεκα σημαντικά όργανα, συστήματα οργάνων και ιστούς των ενηλίκων, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εντοπίστηκε ότι σχεδόν το 20% των συμμετεχόντων εμφανίζει έντονα επιταχυνόμενη γήρανση σε ένα όργανο και το 1,7% παρουσίασε γήρανση σε πολλαπλά όργανα. Διαπιστώθηκε ότι η επιταχυνόμενη γήρανση των οργάνων αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 20-50%, καθώς και ότι οι ασθένειες συγκεκριμένων οργάνων συνδέθηκαν με ταχύτερη γήρανση των οργάνων.

Για παράδειγμα, τα άτομα με επιταχυνόμενη γήρανση της καρδιάς είχαν 250% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε σχέση με τα άτομα με φυσιολογικά γηράσκουσα καρδιά. Επίσης, η επιταχυνόμενη γήρανση του εγκεφάλου και των αγγείων θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στην πρόβλεψη της εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Διαβάστε επίσης

Νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα χημικά στα απορρυπαντικά

Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στην κατάχρηση αντιβιοτικών και στους θανάτους από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Οι κίνδυνοι από την πρώιμη έναρξη της περιόδου πριν από την ηλικία των 13 ετών

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.