Οι βαλκανικές χώρες ενώνονται για τη μελέτη του Πολλαπλού Μυελώματος

Η ετήσια συνάντηση της Βαλκανικής Ομάδας για τη μελέτη του Πολλαπλού Μυελώματος πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι στις 18 Νοεμβρίου. Η ομάδα ιδρύθηκε από αιματολόγους με κλινικό και επιστημονικό ενδιαφέρον για τις πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες με συμμετοχή όλων των Βαλκανικών κρατών (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, Μαυροβούνιο, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία και Τουρκία) με την Ελληνική Ομάδα να καθοδηγεί και να συντονίζει τόσο τη δημιουργία όσο και τη λειτουργία της ομάδας έκτοτε.

Από την ίδρυσή της, η ομάδα έχει υπάρξει ιδιαίτερα ενεργή επιστημονικά και κλινικά με στόχο:

  • Την καταγραφή των ασθενών με Πολλαπλούν Μυέλωμα και με σπανιότερες πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες σε ένα συνολικό πληθυσμό που αντιστοιχεί περίπου σε 150.000.000 κατοίκους.
  • Την προσέλκυση και πραγματοποίηση κλινικών μελετών στις συμμετέχουσες χώρες με τη δυνατότητα χορήγησης δωρεάν νεότερων θεραπευτικών σκευασμάτων.
  • Την πραγματοποίηση μελετών βασικής και μεταφραστικής έρευνας με τη χρήση βιολογικού υλικού από τους ασθενείς των Βαλκανικών χωρών. Η ομάδα έχει ενεργή συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια και δημοσιεύσεις σε αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά.

Στην συνάντηση Βαλκανικής Ομάδας για τη μελέτη του Πολλαπλού Μυελώματος συμμετείχαν από την Ελλάδα ο Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος ο οποίος είναι και ο Πρόεδρος της Βαλκανικής Ομάδας Μελέτης του Πολλαπλού Μυελώματος, ο Καθηγητής Θεραπευτικής Ογκολογίας Ευστάθιος Καστρίτης, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Θεραπευτικής Ογκολογίας Μαρία Γαβριατοπούλου και η Αιματολόγος – Επιστημονική Συνεργάτης Δέσποινα Φωτίου από τη Θεραπευτική Κλινική (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, η Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Θεαγένειο» στη Θεσσαλονίκη Ειρήνη Κατωδρύτου και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Αιματολογίας Εμμανουήλ Σπανουδάκης από την Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η συνάντηση ξεκίνησε με την ανασκόπηση της δράσης και της επιστημονικής πορείας της ομάδας από τον Πρόεδρο της ομάδας Μελέτιο Αθανάσιο Δημόπουλο και την αντιπρόεδρο Meral Beksac από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας. Ακολούθησαν στρογγυλές τράπεζες όπου συζητήθηκε η ένταξη νέων μοριακών μεθόδων στην καθημερινή κλινική πρακτική, η προσβασιμότητα σε νέα φάρμακα, και η συμμετοχή της ομάδας σε διεθνείς κλινικές μελέτες και βάσεις δεδομένων.

Έμφαση δόθηκε και στην παρουσίαση real world data από όλες τις συμμετέχουσες χώρες, στις ενδεχόμενες δυσκολίες προσβασιμότητας που αντιμετωπίζουν και σε πιθανές εναλλακτικές θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Τέλος, ο καθηγητής Ευστάθιος Καστρίτης, επικεφαλής του μητρώου της Βαλκανικής Ομάδας Μελέτης του Πολλαπλού Μυελώματος παρουσίασε την τρέχουσα κατάσταση του μητρώου, με έμφαση σε μελλοντικές ερευνητικές προοπτικές αλλά και πιθανές συνεργατικές μελέτες με άλλες βάσεις δεδομένων και διεθνή μητρώα ασθενών.

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος προστάτη: Θεραπεία ή παρακολούθηση;

Στο ψυχιατρείο ο Σταμάτης Γαρδέλης – Είχε τάσεις αυτοκτονίας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.