ΙΣΑ: Μόνο γιατροί μπορούν να κάνουν αισθητική ιατρική

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), εφιστά την προσοχή των πολιτών, για τις χαμηλές τιμές και «προσφορές» σε υπηρεσίες και αισθητικής δερματολογίας ή αισθητικές επεμβάσεις από μη γιατρούς.

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι τρίτοι, μη ιατροί, εκτελούν σε μη αδειοδοτημένους φορείς ΠΦΥ (ιατρεία) επεμβατικές ιατρικές πράξεις αισθητικής φύσεως όπως είναι η εφαρμογή βοτουλινικής τοξίνης [botox], η εφαρμογή δερματικών εμφυτευμάτων, νήματα ή άλλες ενέσιμες αισθητικές θεραπείες προσώπου ή σώματος, ενδεχόμενα με χρήση υλικών με αμφίβολη ποιότητα και άγνωστη προέλευση.

Το αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι ότι έχουν αυξηθεί οι αναφορές για παραμορφώσεις προσώπου ή άλλων μερών του σώματος, δυσμορφίες, νεκρώσεις, λοιμώξεις, αλλεργικές αντιδράσεις κλπ.

ΙΣΑ: Μόνο γιατροί μπορούν να κάνουν αισθητική ιατρική

Ο ΙΣΑ εφιστά την προσοχή στο κοινό, για λόγους προστασίας της υγείας του και νομιμότητας. Οι πράξεις αυτές αποτελούν ιατρική πράξη που εκτελείται αποκλειστικά από ιατρούς και συγκεκριμένα από δερματολόγους ή πλαστικούς χειρουργούς, οι οποίοι διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση, εμπειρία και άδεια άσκηση επαγγέλματος σε νόμιμα αδειοδοτημένους χώρους, τους οποίους μπορεί εύκολα να εντοπίσει κάθε ενδιαφερόμενος στην ιστοσελίδα του ΙΣΑ.

Ανησυχητικές διαστάσεις

Σημειώνεται πως, ανησυχητικές διαστάσεις τείνουν να πάρουν περιστατικά παραμορφώσεων μετά από αισθητικές παρεμβάσεις που γίνονται από μη ειδικούς με αμφίβολης ποιότητας υλικά,  όπως  πρόσφατα έχει επισημάνει και η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ), με αφορμή την σύλληψη σπείρας που διοχέτευε στην Ελληνική αγορά σκευάσματα, όπως βοτουλινική τοξίνη (μπότοξ), υαλουρονικό οξύ και μάσκες περιποίησης προσώπου, μη εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και παράνομα εισηγμένα από τρίτες χώρες, όπως Τουρκία και Πολωνία, πουλώντας τα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.

Ο προεδρος της ΕΔΑΕ, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Ιωάννης Μπάρκης, δήλωσε ότι το συγκεκριμένο θέμα «με πρώτη ματιά φαίνεται ότι πρόκειται περί οικονομικού εγκλήματος. Για  τα παρανόμως διακινούμενα σκευάσματα και υλικά είναι κοινή πεποίθηση σε όλους ότι πρέπει να επιλαμβάνεται πάντα η Δικαιοσύνη και το Υπουργείο Οικονομικών».

Παρόλα αυτά όμως, ο κ. Μπάρκης επεσήμανε ότι το ιατρικό θέμα που προκύπτει από το γεγονός, είναι τεράστιο και πολύ σοβαρό, και θα πρέπει να απασχολήσει το υπουργείο Υγείας. Αφορά τη διακίνηση των σκευασμάτων αυτών, αν είναι παράνομα, νόμιμα, νοθευμένα ή αξιόπιστα, καθώς μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας.

Διαβάστε επίσης

Μηνυτήρια αναφορά ΙΣΑ για ιατρικές εξετάσεις σε καταστήματα οπτικών

Την άμεση κατάργηση του clawback ζητά ο ΙΣΑ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.