Ελληνικό Δίκτυο Μοριακής Ογκολογίας: Νέα εποχή στην καταπολέμηση του καρκίνου

Την πρώτη ενημερωτική εκδήλωση για τις δράσεις του πραγματοποίησε το Ελληνικό Δίκτυο Μοριακής Ογκολογίας (ΕΔΙΜΟ), στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ. Το ΕΔΙΜΟ είναι ένα ερευνητικό δίκτυο για ογκολογικούς ασθενείς, συνδεδεμένο με εγχώρια πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικούς φορείς, κλινικούς γιατρούς και ασθενείς.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Μάξιμος Σενετάκης και ο Γενικός Διευθυντής του Ε.Ι. Παστέρ, Ευστάθιος Γκόνος. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Guillaume Assié, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris Descartes, ενώ, εισηγήσεις έκαναν εκπρόσωποι των φορέων:

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ιατρική Σχολή, Τμήμα Χημείας και Τμήμα Βιολογίας), Ε.Ι. Παστέρ, Ε.ΚΕ.Β.Ε. Αλέξανδρος Φλέμιγκ, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (Ινστιτούτο Πληροφορικής και Ινστιτούτο Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας), Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Ιατρική Σχολή), Πανεπιστήμιο Κρήτης (Ιατρική Σχολή), Πανεπιστήμιο Πατρών (Ιατρική Σχολή και Τμήμα Βιολογίας).

Ακρίβεια στον εντοπισμό του καρκίνου

Στην ημερίδα καταδείχτηκε η καθοριστική συμβολή της ιατρικής ακριβείας στον εντοπισμό των πλέον αποτελεσματικών μεθόδων πρόγνωσης, διάγνωσης και θεραπείας για κάθε μεμονωμένο ασθενή, όπως και οι προκλήσεις και τα εμπόδια στην άσκησή της. Σημειώνεται πως η ιατρική ακριβείας λαμβάνει υπόψη τη μοναδικότητα του ατόμου, η οποία είναι συνάρτηση του γονιδιώματός του, του περιβάλλοντος στο οποίο ζει, του τρόπου ζωής, καθώς και του ατομικού και οικογενειακού ιστορικού του. Η πρακτική της, δε, στην προσωποποιημένη διάγνωση και θεραπεία, αναμένεται να έχει το μέγιστο δυνατό κλινικό και κοινωνικό όφελος.

Σκοπός του Ελληνικού Δικτύου Μοριακής Ογκολογίας

Απώτερος στόχος του ΕΔΙΜΟ είναι η απρόσκοπτη, ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση όλων των ογκολογικών ασθενών σε καινοτόμες εξατομικευμένες, εξαιρετικά αποτελεσματικές, ογκολογικές θεραπείες. Επίσης, στόχος είναι η δημιουργία μίας βάσης δεδομένων για ογκολογικούς ασθενείς, η οποία θα αποτελέσει έναν πολύτιμο θησαυρό γνώσης.

Στο Δίκτυο Μοριακής Ογκολογίας, συμμετέχουν το ΙΤΕ, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ», το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Πατρών, προσφέροντας υπηρεσίες ανάλυσης βιοδεικτών μοριακής ογκολογίας σε ασθενείς με αιματολογικά ή συμπαγή νεοπλάσματα. Παράλληλα, στο πλαίσιο του ΕΔΙΜΟ, δημιουργείται μία ψηφιακή βάση δεδομένων, η οποία θα συνδέσει την ανίχνευση των βιοδεικτών με τα κλινικά στοιχεία των δειγμάτων.

Διαβάστε επίσης

Αυτοεξέταση μαστού: Το σημείο που οι περισσότερες γυναίκες ξεχνούν να ψηλαφίσουν

Πρωτοβουλία ΕΠΕ: «Κάνε μια Στάση – Ενημερώσου για την πρόληψη της πνευμονίας»

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.