Ξεκινούν οι εμβολιασμοί με το αντιγριπικό εμβόλιο χωρίς συνταγή – Άνοιξε η πλατφόρμα

Άνοιξε η πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμού, μέσω της οποίας τα φαρμακεία διενεργούν και καταχωρούν στο εμβολιαστικό μητρώο, τον αντιγριπικό εμβολιασμό για τους ενήλικες δικαιούχους με τα συμβατικά τετραδύναμα αντιγριπικά εμβόλια χωρίς ιατρική συνταγή.

Σε ανακοίνωση του, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός  Σύλλογος καλεί τα φαρμακεία της χώρας, να εναρμονιστούν για την υποχρεωτικότητα της απευθείας καταχώρησης του διενεργούμενου εμβολιασμού στο εμβολιαστικό μητρώο χωρίς ιατρική συνταγή για τους δικαιούχους, ο οποίος πραγματοποιείται αποκλειστικά με τα τετραδύναμα συμβατικά εμβόλια. Ειδικότερα, δίνεται η δυνατότητα, όλοι οι ενήλικες δικαιούχοι για το αντιγριπικό εμβόλιο να εμβολιάζονται δωρεάν στο φαρμακείο, μετά από ταυτοποίησή τους μέσω του ΑΜΚΑ τους.

Πότε πρέπει να γίνεται το αντιγριπικό εμβόλιο;

Ο εμβολιασμός  ενάντια της γρίπης πρέπει να γίνεται εγκαίρως. Η πλειονότητα των ασθενών που πεθαίνουν από εργαστηριακά επιβεβαιωµένη γρίπη δεν έχουν εµβολιαστεί. Τα αντισώµατα που προφυλάσσουν αναπτύσσονται έπειτα από 2 εβδομάδες περίπου. Το καλύτερο χρονικό διάστημα για τον εµβολιασµό κατά της γρίπης είναι µεταξύ Οκτωβρίου – Ιανουρίου κάθε χρόνο.

Επαναλαµβάνεται κάθε χρόνο µε εµβόλια που περιέχουν τα πρόσφατα κυκλοφορούντα στελέχη του ιού της γρίπης, επειδή οι ιοί της γρίπης αλλάζουν συνεχώς «προσωπείο» (αντιγονική/γονιδιακή µεταλλαγή). Κατά τη διαδικασία αυτή µπορεί να δηµιουργηθεί ένας εντελώς νέος τύπος ιού, που µπορεί να προκαλέσει πανδηµία.

Γενικά, όµως, σε κάθε περίοδο γρίπης κυκλοφορούν στελέχη του ιού που έχουν µικρές διαφορές από αυτά της προηγούµενης περιόδου. Για τον λόγο αυτό, η σύνθεση του εµβολίου αλλάζει κάθε χρόνο. Ακόµη και στην περίπτωση που η σύνθεση του εµβολίου είναι η ίδια µε αυτή της προηγούµενης περιόδου, ο εµβολιασµός πρέπει να επαναλαµβάνεται, γιατί η ανοσία που αφήνει το εµβόλιο εξασθενεί έπειτα από περίπου έξι µήνες. Εποµένως δεν υπάρχει προστασία εναντίον της γρίπης την επόµενη περίοδο.

Αντιγριπικό εμβόλιο

Ο αντιγριπικός εµβολιασµός περιλαµβάνει µία δόση του εµβολίου και συνιστάται σε όλα τα παιδιά άνω των 6 µηνών. Μέχρι την ηλικία των τριών ετών γίνεται η µισή δόση του τριδύναµου εµβολίου. Μετά από την ηλικία των 3 ετών χορηγείται ολόκληρη δόση (τριδύναµο ή τετραδύναµο). Το εµβόλιο διακινείται µε συνθήκες ψυχρής αλυσίδας, περιλαµβάνεται στο εθνικό πρόγραµµα εµβολιασµού και γίνεται ενδοµυϊκά.

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν με το αντιγριπικό εμβόλιο;

Ομάδες Υψηλού Κινδύνου

Ο εµβολιασµός πρέπει να γίνεται σε όλα τα άτοµα ηλικίας άνω των 60 ετών, αλλά συνιστάται ιδιαίτερα και σε ατόµα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως:

  • Παιδιά >6 µηνών και ενήλικες µε χρόνια νοσήµατα, όπως άσθµα ή άλλες χρόνιες πνευµονοπάθειες, καρδιακή νόσο, αιµοσφαιρινοπάθειες, παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη για µακρύ χρονικό διάστηµα, άτοµα µε ανοσοκαταστολή ή µεταµόσχευση οργάνων.
  • Έγκυοι ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες.
  • Άτοµα µε παχυσαρκία (ΒΜΙ)>40 kg/m, σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο µεταβολικό νόσηµα, χρόνια νεφροπάθεια, νευροµυϊκά ή νευρολογικά νοσήµατα.
  • Άτοµα που βρίσκονται σε στενή επαφή µε παιδιά µικρότερα των 6 µηνών ή φροντίζουν άτοµα µε υποκείµενο νόσηµα, τα οποία διατρέχουν αυξηµένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
  • Κλειστοί πληθυσµοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνοµικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιµοι και προσωπικό ιδρυµάτων, στρατεύσιµοι στα κέντρα κατάταξης και ειδικά όσοι κατατάσσονται κατά τους χειµερινούς µήνες (Οκτώβριο – Μάρτιο).
  • Επαγγελµατίες που έρχονται σε συστηµατική επαφή µε ζώα κυρίως πουλερικά, όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς κ.ά.
  • Εργαζόµενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόµενοι).

Μεταξύ των οµάδων υψηλού κινδύνου, είναι και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Οι εργαζόµενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας βρίσκονται σε αυξηµένο κίνδυνο για επαγγελµατική έκθεση και νόσηση από γρίπη. Επίσης, έρχονται σε επαφή µε ασθενείς ευαίσθητους, που ανήκουν σε οµάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από τη γρίπη και αποτελούν σηµαντική πηγή µετάδοσης της γρίπης προς τους ασθενείς τους.

Διαβάστε επίσης

Αντιγριπικό εμβόλιο: Από αύριο χωρίς συνταγή, πιο «δημοφιλές» αυτό της COVID-19

Κ. Μητσοτάκης: Αύξηση στους μισθούς των διοικητών των νοσοκομείων στο επίπεδο του γενικού γραμματέα

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.