Ο SARS CoV 2 έχει χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από άλλες επιδημίες κορονοϊού

«Η νόσος COVID-19 αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη πρόκληση για τα συστήματα υγείας διεθνώς. Παρότι τα ποσοστά θνησιμότητας φαίνεται να κυμαίνονται κοντά στο 2,5% -σημαντικά χαμηλότερα από προηγούμενες επιδημίες κορονοϊών- η αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού SARS CoV 2 αποτελεί σημαντικό πρόβλημα».

Την επισήμανση αυτή έκανε ο Ανδρέας Βίτσος, φαρμακοποιός MSc, υποψήφιος διδάκτωρ ΕΚΠΑ, αναπτύσσοντας το θέμα «Εισαγωγή – Στοιχεία παθοφυσιολογίας νόσου Covid-19» στο 1ο Διαδικτυακό Συμπόσιο που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) και το Ινστιτούτο Διά Βίου Εκπαίδευσης & Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών (ΙΔΕΕΑΦ) με τη συμμετοχή σχεδόν 2.000 φαρμακοποιών.

Μολονότι πολλά στοιχεία της παθοφυσιολογίας παραμένουν άγνωστα, η νόσος που προκαλείται αρχικά φαίνεται να ξεκινά με μειωμένη ανοσολογική αντίδραση στον SARS – CoV – 2, ενώ σε δεύτερο χρόνο αναπτύσσεται μια έντονη φλεγμονώδης αντίδραση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες περιπτώσεις στο φαινόμενο της καταιγίδας κυτταροκινών. Η αγγειίτιδα που παρατηρείται, καθώς και το φαινόμενο της ανοσοθρόμβωσης, επιτείνουν την καταστροφή των ιστών. Τέλος, κατά την ανάπτυξη της ειδικής ανοσίας φαίνεται να συνυπάρχουν αυτοάνοσα φαινόμενα».

Και συμπλήρωσε ο κ. Βίτσος πως «Τα παραπάνω φαινόμενα αποτελούν φαρμακολογικούς στόχους στην ανάπτυξη φαρμάκων για τη νόσο COVID-19, ενώ παράλληλα φαίνεται να υπάρχει συμμετοχή διαφόρων βιταμινών και ιχνοστοιχείων στους παραπάνω μηχανισμούς.
Τα παραπάνω αποτελούν τα σημαντικότερα στοιχεία που προκύπτουν από τη βιβλιογραφία, ωστόσο θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος ώστε να αποσαφηνιστούν οι μηχανισμοί που διέπουν την παθογένεση της νόσου COVID-19 και να υπάρξουν αποτελεσματικές θεραπευτικές προσεγγίσεις».

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.