Οι Ευρωπαίοι Ιατροί ζητούν άμεσα μέτρα για τις ελλείψεις στα φάρμακα

Οι Ευρωπαίοι Ιατροί ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στα φάρμακα κατά τη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο.

Η Μόνιμη Επιτροπή των Ευρωπαίων Ιατρών (CPME) δημοσίευσε μια δήλωση με την οποία καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να πραγματοποιήσει συντονισμένη δράση για την εξασφάλιση των προμηθειών φαρμάκων για την φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο, καθώς και μακροπρόθεσμα.

Η διαθεσιμότητα φαρμάκων αποτελεί μακροχρόνια πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο οι εθνικοί ιατρικοί σύλλογοι ανέφεραν ότι οι ελλείψεις στα φάρμακα έχουν γενικευθεί και επηρεάζουν όλους τα είδη φαρμάκων.

Τον περασμένο χειμώνα, σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφεραν ελλείψεις σε φάρμακα ευρείας χρήσης, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών, των αναλγητικών, των αντιφλεγμονωδών και των φαρμάκων για τον διαβήτη.

Ο Dr Christiaan Keijzer, Πρόεδρος του CPME, δήλωσε: «Η περίοδος του φθινοπώρου και του χειμώνα αποτελεί μια τρομερή πρόκληση για το σύστημα υγείας μας, καθώς οι εποχικές ασθένειες αυξάνουν τη ζήτηση για φάρμακα, με αποτέλεσμα οι πόροι μας να φτάνουν σε οριακό σημείο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για να αποφευχθεί η επανάληψη του περασμένου χειμώνα, όπου οι σοβαρές ελλείψεις βασικών φαρμάκων έθεσαν σε κίνδυνο τους ασθενείς και το έργο των επαγγελματιών υγείας».

Η Δρ Jacqueline Rossant-Lumbroso, Αντιπρόεδρος του CPME πρόσθεσε: «Προτρέπουμε τους Επιτρόπους να υιοθετήσουν μια ισχυρή ανακοίνωση η οποία να διασφαλίζει προβλέψεις, σχεδιασμό και επικοινωνία που να μετριάζουν και να αποτρέπουν τις ελλείψεις φαρμάκων τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα».

Η δήλωση αναφέρει 6 συγκεκριμένες προτάσεις για τις ελλείψεις στα φάρμακα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη:
• Να προβλεφθεί η ζήτηση των φαρμάκων και να προγραμματιστεί η παραγωγή τους.
• Να υπάρξει, όσο το δυνατόν συντομότερα, επικοινωνία και συνεργασία με τους επαγγελματίες υγείας.
• Να συμμετέχουν γιατροί και ασθενείς στη δημιουργία ενός καταλόγου της Ευρ. Ένωσης με τα πιο σημαντικά φάρμακα.
• Να δημιουργηθεί μηχανισμός κοινής χρήσης για τα κράτη μέλη για την ανταλλαγή φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη.
• Να αναθεωρηθούν οι πολιτικές των προμηθειών.
• Να γίνει η Ευρώπη πιο ανεξάρτητη στην παραγωγή βασικών φαρμάκων, να διερευνηθούν οι τρόποι με τους οποίους θα μπορέσει να επιστρέψει η παραγωγή τους πίσω στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης

Τα υπέρ και τα κατά των αλλαγών στον αγροτικό προσωπικό γιατρό, ανέλυσε ο ΠΙΣ στην Ειρήνη Αγαπηδάκη

21 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε ανεπάρκεια βιταμινών

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.