Σε επαγρύπνηση το ECDC, μετά τα πολλαπλά κρούσματα κρυπτοσποριδίωσης

Έντονη ανησυχία στους ειδικούς του Ευρωπαικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων, προκαλούν τα αυξανόμενα κρούσματα κρυπτοσποριδίωσης ενός παράσιτου που εντοπίζεται κατεξοχήν σε υδάτινα μέρη.Το ECDC, μάλιστα, κρούει το καμπανάκι του κινδύνου κυρίως σε όσους ταξιδεύουν σε χώρες υψηλού κινδύνου, εφιστώντας τους να λαμβάνουν περαιτέρω μέτρα προφύλαξης.

Αύξηση κρουσμάτων κρυπτοσποριδίωσης στην Ευρώπη

Στην έκθεση του ECDC, επισημαίνεται πως στα μέσα του μήνα, υπήρξε ανακοίνωση από το Κέντρο Προστασίας Υγείας της Ιρλανδίας, σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων σε τουρίστες που είχαν ταξιδέψει στην Ισπανία, ιδιαίτερα στην περιοχή Σαλού της Καταλονίας.

Στην Ιρλανδία έχουν επιβεβαιωθεί 656 κρούσματα φέτος, εκ των οποίων τα 51 αφορούν άτομα που είχαν ταξιδέψει στην Ισπανία. Οι αρχές κάνουν λόγο για αξιοσημείωτη αύξηση από το τέλος Αυγούστου. Αύξηση κρουσμάτων κρυπτοσποριδίωσης έχει επίσης αναφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Λουξεμβούργο και στην Ολλανδία.

Οι ειδικοί του ECDC, εκτιμούν πως η αύξηση οφείλεται πιθανά σε παράγοντες που σχετίζονται με ταξίδια και ακραίες κλιματικές συνθήκες, όπως κύματα καύσωνα, έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες.

Το κρυπτοσπορίδιο (Cryptosporidium) όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ είναι ένα ενδοκυτταρικό παράσιτο της συνομοταξίας των Apicomplexa που μολύνει τον άνθρωπο, τα βοοειδή, τα πουλιά, τα ψάρια και τα ερπετά. Ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής του εντός του ξενιστή, δημιουργώντας κύστεις που απεκκρίνονται στα κόπρανα, μολύνοντας κατά αυτόν τον τρόπο νέους ξενιστές.

Το εν λόγω παράσιτο προστατεύεται από ένα εξωτερικό περίβλημα, το οποίο του επιτρέπει να επιβιώνει έξω από τον ξενιστή για μακρά χρονικά διαστήματα και το καθιστά ιδιαίτερα ανθεκτικό στα επίπεδα που κυμαίνεται συνήθως η συγκέντρωση χλωρίου στο πόσιμο νερό και στις κολυμβητικές δεξαμενές.

Ο βρασμός είναι η πιο κοινή μέθοδος για την εξάλειψη του παρασίτου από το νερό. Αντίθετα, τα αντισηπτικά gel χεριών δεν έχουν καμία επίδραση στο μικροοργανισμό.

Το κρυπτοσπορίδιο έχει παγκόσμια κατανομή και μπορεί να ανεβρεθεί σε επιφανειακά ύδατα, σε πισίνες, σε κέντρα ημερήσιας φροντίδας, καθώς και σε νοσοκομεία.

Τα συμπτώματα της κρυπτοσποριδίωσης

Στα άτομα με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα η λοίμωξη, είναι είτε ασυμπτωματική είτε εκδηλώνεται με οξέα διαρροϊκά επεισόδια, ενώ ένα μικρό ποσοστό ατόμων εμφανίζει εμμένουσα διάρροια διάρκειας μερικών εβδομάδων.

Ο αριθμός των ωοκύστεων που χρειάζεται για να νοσήσει ένα υγιές άτομο (λοιμογόνος δόση) είναι χαμηλός. Έχει περιγραφεί εμφάνιση κρυπτοσποριδίωσης, σε κατά τα άλλα υγιή άτομα, μετά από κατάποση 10 – 30 ωοκύστεων.

Σημειώνεται ότι, σε ένα διαρροϊκό επεισόδιο μολυσμένου ανθρώπου ή ζώου απελευθερώνονται εκατομμύρια κρυπτοσπορίδια. Ο αγωγός που συμβάλλει περισσότερο στη μετάδοση του νοσήματος και στην εμφάνιση επιδημιών κρυπτοσποριδίωσης είναι το νερό (νερό δικτύου ύδρευσης, κολύμπι σε πισίνα, σιντριβάνι).

Μία και μόνο βουτιά ενός μολυσμένου ατόμου αρκεί για να μολυνθεί μία πισίνα. Τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι πιθανό να εμφανίσουν σοβαρή μορφή κρυπτοσποριδίωσης που χαρακτηρίζεται από διάρροιες όπως της χολέρας, σοβαρή δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών, ηλεκτρολυτικές διαταραχές και απώλεια έως και 10% του σωματικού τους βάρους.

Διαβάστε επίσης

Κολπική μαρμαρυγή: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Πότε να αρχίσετε φυσικοθεραπεία για τον πόνο στη μέση

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.