Ιός Δυτικού Νείλου: 19 θάνατοι και 12 νέα κρούσματα – 4 ασθενείς σε ΜΕΘ

Αύξηση καταγράφηκε στα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου. Όπως αναφέρεται  στη νέα έκθεση του ΕΟΔΥ, στα 143 έφτασαν τα κρούσματα της λοίμωξης που έχει προκαλέσει ο ιός του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, καθώς την τελευταία εβδομάδα ανιχνεύθηκαν ακόμα 12 περιστατικά.

Ένας ακόμα ασθενής,  έχασε τη ζωή του, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων να ανέρχονται πλέον σε 19. Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, οι ασθενείς που κατέληξαν είχαν όλοι ηλικία άνω των 64 ετών (διάμεση ηλικία: 81 ετών). Επιπλέον, από τους συνολικώς 143 ανθρώπους που νόσησε ο ιός, οι 107 παρουσίασαν εκδηλώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα (τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό). Οι εκδηλώσεις αυτές ήταν εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση.

Ιός Δυτικού Νείλου- 4 ασθενείς σε ΜΕΘ

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιτήρησης του ΕΟΔΥ, από τους ασθενείς οι έξι εξακολουθούν να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Οι τέσσερις εξ αυτών βρίσκονται στην εντατική (ΜΕΘ) και οι υπόλοιποι σε απλές κλίνες.Εξιτήριο από τα νοσοκομεία έχουν λάβει 100 ασθενείς.Πρέβεζας).

Δράσεις ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Σε κάθε περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών, ο ΕΟΔΥ υλοποιεί -σε συνεργασία με άλλους φορείς- μια σειρά δράσεων πρόληψης και απόκρισης για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Ενίσχυση της επιτήρησης της νόσου σε ανθρώπους και της ενημέρωσης επαγγελματιών υγείας και αρχών: ‐ Ενίσχυση της επιτήρησης των εγκεφαλιτίδων και των λοιπών ύποπτων περιστατικών: Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας σχετικά με τη λοίμωξη από τον ιό του ΔΝ και την ανάγκη διερεύνησης των ύποπτων κρουσμάτων μέσα στην περίοδο μετάδοσης. Στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Δ.Υ. υπάρχει ειδική θεματική ενότητα για τους επαγγελματίες υγείας.
  • Για την περίοδο 2023, έχει σταλεί ενημερωτική επιστολή σε όλες τις Μονάδες Υγείας και τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, για την ανάγκη ενισχυμένης επιτήρηση της λοίμωξης από τον ιό ΔΝ, τον Μάιο 2023, ενώ σε περιοχές με πρόσφατη καταγραφή κρουσμάτων ενημερώνονται εκτάκτως οι τοπικές Μονάδες Υγείας για την ανάγκη διερεύνησης ύποπτων περιστατικών.
  •  Καθημερινή επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών με εργαστήρια που διενεργούν έλεγχο για τον ιό του ΔΝ, για την έγκαιρη διερεύνηση των διαγνωσθέντων κρουσμάτων. Ε.Ο.Δ.Υ., Έκθεση 26.09.2023 ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (Ε.Ο.Δ.Υ.) Τμήμα Νοσημάτων που Μεταδίδονται με Διαβιβαστές Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 8899 052, 210 8899 072, 210 8899137 5 ‐ Υποστήριξη εργαστηριακής διερεύνησης ύποπτων περιστατικών/ Υποστήριξη Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών (ΑΠΘ) και άλλων εξειδικευμένων εργαστηρίων.
  •  Διερεύνηση κρουσμάτων: Το Τμήμα Νοσημάτων που Μεταδίδονται με Διαβιβαστές του Ε.Ο.Δ.Υ. διενεργεί -εντός 24 ωρών- διερεύνηση κάθε δηλωθέντος κρούσματος λοίμωξης από ιό ΔΝ (τηλεφωνική συνέντευξη), προκειμένου να καθορισθούν ο πιθανός τόπος έκθεσης, οι παράγοντες κινδύνου και η βαρύτητα της νόσου. Παρακολουθείται, επίσης, καθημερινά η πορεία και έκβαση των νοσηλευόμενων ασθενών.

Διαβάστε επίσης 

Εστίες κουνουπιών στη Θεσσαλία – Νέα εγκύκλιος Αγαπηδάκη

Ακράτεια ούρων: Η διαταραχή ταμπού, που ταλαιπωρεί 1 στις 8 γυναίκες και 1 στους 20 άνδρες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.