Μόλις το 10% των εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης δίνει σωστές οδηγίες για την εκτέλεση ΚΑΡΠΑ

Αν χρειαστεί κάποιος να κάνει ΚΑΡΠΑ μπορεί να καταφύγει στη Google αναζητώντας οδηγίες, αλλά τι γίνεται με τις πλατφόρμες Τεχνητής Νοημοσύνης; Κανονικά, τα προηγμένα προγράμματα AI πρέπει να παρέχουν ακόμα καλύτερες συμβουλές για την Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ – CPR).

Ωστόσο, νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό, λίγο πάνω από το 10%, των πλατφορμών τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να παρέχει με ακρίβεια προφορικές οδηγίες για την εκτέλεση ΚΑΡΠΑ.

Ερευνητές από το Mass General Brigham ανακάλυψαν ότι όταν οι παρευρισκόμενοι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητούν από εφαρμογές όπως το Siri ή την Alexa οδηγίες CPR, αυτά τα προγράμματα μπορούσαν να τους κατευθύνουν σε πληροφορίες σχετικά με μια ταινία με τίτλο “CPR” ή ακόμα και στο δημόσιο ραδιόφωνο του Κολοράντο.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, διεξήχθη από ερευνητές από το Mass General Brigham, το Albert Einstein College of Medicine της Νέας Υόρκης και το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης, με σκοπό να αξιολογήσουν την ποιότητα των οδηγιών CPR που παρέχονται από βοηθούς φωνής AI.

Παραδόξως, σχεδόν οι μισές απαντήσεις από τους φωνητικούς βοηθούς δεν σχετίζονταν με ΚΑΡΠΑ και μόνο το 28% πρότειναν να καλέσουν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Μόνο το 34% των απαντήσεων περιελάμβανε οδηγίες ΚΑΡΠΑ και μόνο το 12% παρείχε προφορικές οδηγίες.

Οι ερευνητές έκαναν οκτώ προφορικές ερωτήσεις σε τέσσερις φωνητικούς βοηθούς: την Alexa της Amazon, το Siri της Apple, το Nest Mini του Google Assistant και την Cortana της Microsoft. Εισήγαγαν επίσης τις ίδιες ερωτήσεις στο ChatGPT, το οποίο παρείχε τις πιο σχετικές πληροφορίες για όλα τα ερωτήματα.

Δύο γιατροί επειγόντων περιστατικών, πιστοποιημένοι από το συμβούλιο, αξιολόγησαν όλες τις απαντήσεις.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι οι παρευρισκόμενοι πρέπει να καλούν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης αντί να βασίζονται σε έναν φωνητικό βοηθό», λέει ο συγγραφέας Adam Landman, MD, MS, MIS, MHS, αντιπρόεδρος ψηφιακών υπηρεσιών στο Mass General Brigham.

“Οι φωνητικές βοηθοί έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν στην παροχή οδηγιών ΚΑΡΠΑ, αλλά πρέπει να έχουν πιο τυποποιημένη καθοδήγηση βασισμένη σε στοιχεία και ενσωματωμένη στις βασικές τους λειτουργίες”, σνέφερε.

Διαβάστε επίσης

Τσέρνομπιλ – Ευθύνεται μόνο για καρκίνους του θυρεοειδή;

Περπάτημα: Η νέα viral πρόκληση είναι ένας εκπληκτικά εύκολος τρόπος για να γυμναστείτε

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.