Ανακαλύφθηκε θεραπεία για την λιποπρωτεΐνη α, την “άπιαστη” και πιο επικίνδυνη χοληστερόλη

Ένα νέο φάρμακο προσφέρει μια πρωτοποριακή θεραπεία για τη λιποπρωτεΐνη α, την πιο επικίνδυνη χοληστερόλη που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Τα υψηλά επίπεδα λιποπρωτεΐνης α, γνωστή ως Lp(a), επηρεάζουν έναν στους πέντε ανθρώπους παγκοσμίως χωρίς να υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία επί του παρόντος.

Ο καθηγητής Stephen Nicholls, διάσημος καρδιολόγος και διευθυντής του Victorian Heart Institute του Πανεπιστημίου Monash και του Victorian Heart Hospital στο Monash Health, ηγήθηκε της έρευνας και της δοκιμής – ορόσημο, που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο της Καρδιολογικής Εταιρείας στο Άμστερνταμ και δημοσιεύτηκε χθες 28/8/23 στο JAMA.

Η δοκιμή έδειξε την επιτυχία του πρώτου από του στόματος φαρμάκου που αναπτύχθηκε ποτέ για να στοχεύει την Lp(a) – μειώνοντας αποτελεσματικά τα επίπεδα έως και 65%. Λειτουργεί διαταράσσοντας την ικανότητα αυτής της λιποπρωτεΐνης α να σχηματίζεται στο σώμα.

Η Lp(a) είναι παρόμοια με την LDL χοληστερόλη, που ονομάζεται «κακή χοληστερόλη», αλλά είναι πιο κολλώδης, αυξάνοντας τον κίνδυνο μπλοκαρίσματος και θρόμβων αίματος στις αρτηρίες.

Τα κοινά φάρμακα που μειώνουν την LDL, όπως οι στατίνες, δεν μειώνουν το ίδιο την λιποπρωτεΐνη α. Καθώς είναι σε μεγάλο βαθμό γενετικό το ζήτημα, η Lp(a) είναι επίσης δύσκολο να ελεγχθεί μέσω της διατροφής, της άσκησης και άλλων αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Παρόλο που η Lp(a) ανακαλύφθηκε πριν από σχεδόν 60 χρόνια, δεν υπάρχουν ακόμη ευρέως προσβάσιμες θεραπείες για τη μείωσή της.

Ο καθηγητής Nicholls είπε ότι η παγκόσμια ερευνητική βιομηχανία εργάζεται πάνω σε μια στοχευμένη λύση για τη θεραπεία της αυξημένης Lp(a) την τελευταία δεκαετία.

«Όταν πρόκειται για τη θεραπεία της υψηλής Lp(a), ενός γνωστού παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, οι κλινικοί γιατροί δεν έχουν επί του παρόντος αποτελεσματικά εργαλεία στη φαρέτρα», είπε ο καθηγητής Nicholls.

«Αυτό το φάρμακο αλλάζει το παιχνίδι με περισσότερους από έναν τρόπους. Όχι μόνο έχουμε την επιλογή να μειώσουμε μια άπιαστη μορφή χοληστερόλης, αλλά το να μπορούμε να τη χορηγούμε σε ένα από του στόματος δισκίο σημαίνει ότι θα είναι πιο προσιτή για τους ασθενείς».

“Η Lp(a) είναι ουσιαστικά ένας σιωπηλός δολοφόνος χωρίς διαθέσιμη θεραπεία, αυτό το φάρμακο το αλλάζει.”

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στο Victorian Heart Hospitalτης Αυστραλίας σε συνεργασία με την Cleveland Clinic στις ΗΠΑ και την Eli Lilly, το φάρμακο θα συνεχιστεί τώρα σε κλινικές δοκιμές μεγαλύτερης φάσης. Μπορεί επίσης να έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία άλλων αγγειακών και βαλβιδοπαθειών.

Διαβάστε επίσης

Δωρεάν διάγνωση 500 γενετικών παθήσεων με μια σταγόνα αίμα σε 1000 βρέφη στην Ελλάδα

Mπορεί ο χωρισμός στο γάμο σας να είναι καλός για τη σχέση σας;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.