Σε έξαρση ο ιός Δυτικού Νείλου: 10 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα – 3 θάνατοι

Έξαρση παρουσιάζουν τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, το τελευταίο διάστημα.

Όπως αναφέρει η εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν δέκα (10) νέα κρούσματα. Έχουν καταγραφεί τρεις (3) θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 78 ετών.

Από την αρχή της περιόδου 2023, μέχρι την 08/08/2023 (ώρα 11.00πμ), έχουν διαγνωστεί συνολικά εικοσιένα (21) εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα είκοσι (20) κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και ένα (1) κρούσμα είχε ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 73 έτη (εύρος: 38 – 87 ετών).

 Οι «κόκκινες» περιοχές

Ως «κόκκινες» περιοχές στις οποίες έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό περιλαμβάνονται οικισμοί στις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) Λάρισας, Ημαθίας, Πέλλας, Σερρών, Καρδίτσας και συγκεκριμένα οι δήμοι Νέστου, Καρδίτσας, Μουζακίου, Παλαμά, Λαρισαίων, Βέροιας, Πέλλας και Ηράκλειας.

Έχουν καταγραφεί

3 κρούσματα στην Καβάλα (το ένα ήταν με ήπια συμπτώματα)
9 στην Καρδίτσα
2 στη Λάρισα
2 στη Θεσσαλονίκη
1 στην Ημαθία
2 στην Πέλλα
1 στις Σέρρες

Ιός Δυτικού Νείλου- Συμπτώματα

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, το 80% των ατόμων που μολύνονται παραμένουν ασυμπτωματικοί, το 20% εμφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότεροι από 1 στους 100 ασθενείς (<1%) εμφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο.

Ασυμπτωματική λοίμωξη

Το 80% των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα.

Ήπια νόσος

Υπολογίζεται ότι περίπου 20% αυτών που μολύνονται με τον ιό αναπτύσσουν την ήπια μορφή της νόσου, που μπορεί να εκδηλωθεί συμπτώματα όπως πυρετό, πονοκέφαλο, γενικευμένη αδυναμία/καταβολή, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις (εικόνα γριπώδους συνδρομής), ενώ επίσης μπορεί να παρουσιασθούν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (ναυτία, έμετοι, διάρροιες, ανορεξία, κοιλιακός πόνος), δερματικά εξανθήματα και διόγκωση των λεμφαδένων.

Σοβαρή μορφή 

Λιγότερα από 1 στα 100 άτομα που μολύνονται (κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας) αναπτύσσουν τη σοβαρή μορφή της νόσου που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση). Τα συμπτώματα της σοβαρής μορφής μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία αυχένα, διαταραχές επιπέδου συνείδησης και συμπεριφοράς (απάθεια, λήθαργο, αποπροσανατολισμό, σύγχυση, κώμα), νευρολογικά συμπτώματα (αστάθεια, διαταραχές βάδισης και κινητικότητας, τρέμουλο, σπασμούς, παραλύσεις), σοβαρή μυϊκή αδυναμία, διαταραχές όρασης.

Διαβάστε επίσης

Επεισόδια στη Ν. Φιλαδέλφεια: Τέσσερα άτομα νοσηλεύονται στον Ερυθρό Σταυρό &#8211; Η ανακοίνωση του νοσοκομείου

Καθηγητής Συρίγος για νέα θεραπεία για τον καρκίνο: Το φάρμακο δεν είναι καταναλωτικό προϊόν

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.