Θερμοπληξία: Ποια είναι τα συμπτώματα, ποια λάθη κάνουμε, πώς θα τα αντιμετωπίσουμε

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το κύμα καύσωνα με την ονομασία «Κλέων» στη χώρα μας με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 42-43 βαθμούς Κελσίου, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα περιμένουμε νέα επέλαση υψηλών θερμοκρασιών. Για το λόγο αυτό πρέπει να προσέξουμε τις καταστάσεις που προκαλούν θερμοπληξία, να δούμε ποια είναι τα συμπτώματα, τα λάθη που ενδεχομένως κάνουμε και πώς θα τα αντιμετωπίσουμε.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, δίνει απαντήσεις σε αυτά τα τόσο σημαντικά ερωτήματα που ανακύπτουν αυτές τις μέρες.

Ακόμη και υπό σκιά παθαίνεις θερμοπληξία

«Υπάρχει παρεξήγηση ότι η θερμοπληξία παρατηρείται μόνο όταν καθίσουμε στον ήλιο. Λάθος. Μπορεί να καθίσουμε σε πολύ καλή σκιά και αν μας βάλουν να καθίσουμε σε 40 – 45 βαθμούς θερμοκρασία, αργά η γρήγορα θα έχουμε διαταραχές και αν είμαστε ευάλωτοι μπορεί να κάνουμε θερμοπληξία και θερμικό κώμα, όπως λέγεται δηλαδή η θερμορύθμιση του σώματός μας δεν θα καταφέρει να κρατήσει τα επίπεδα θερμοκρασίας στα στενά όρια, τα οποία απαιτούνται ώστε να διατηρηθούν οι οργανικές λειτουργίες του σώματός μας σωστά».
Όσο για τις ομάδες κινδύνου, που θα πρέπει να προσέξουν περισσότερο με τον καύσωνα, ο κ. Τζανάκης είπε: «Οι ομάδες κινδύνου δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που έχουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως είναι οι άνθρωποι με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, πνευμονική ίνωση, βαρύ βρογχικό άσθμα, αναπνευστική ανεπάρκεια, καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια δηλαδή και άνθρωποι που έχουν και την καρδιά τους, αλλά μπορεί να πάθει θερμοπληξία ένα μωρό, ένα βρέφος το οποίο έχει δεν έχει αναπτύξει τέλεια το θερμό ρυθμιστικό του μηχανισμό. Άτομα με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα, άτομα καρδιολογικά ή που πάσχουν από μεταβολικά νοσήματα, όπως ο διαβήτης και βρίσκονται σε διουρητική αγωγή ή σε άλλη φαρμακευτική αγωγή, όπως διουρητικά, όπως κάποια αντιυπερτασικά φάρμακα».
Τόνισε πως «όλοι οι άνθρωποι που έχουν το αναπνευστικό αλλά πρωτευόντως το καρδιαγγειακό να πάσχει ή παίρνουν φάρμακα που επηρεάζουν αυτά τα δύο συστήματα, είναι επικίνδυνο να κάνουν πολύ γρήγορα θερμοπληξία ή θερμική νόσο, νόσο δηλαδή από θερμότητα, η οποία εκδηλώνεται από την αρχή με μια ελαφρά ζάλη, με έναν πονοκέφαλο, με δίψα, με ναυτία και εμετούς και συνεχεία» τόνισε
Τέλος, ο κ. Τζανάκης τόνισε πως όποιος βρεθεί κοντά σε έναν άνθρωπο που έχει αυτά τα συμπτώματα και υποψιάζεται θερμοπληξία θα πρέπει πολύ γρήγορα να τον μεταφέρει σε κλιματιζόμενο μέρος. «Εάν δεν υπάρχει, να του κάνει ένα χλιαρό, όχι παγωμένο ντουζ και επίσης να του δώσει να πιει χυμούς. Ένας καλός χυμός θα είναι νεράκι με λίγο αλάτι και ζάχαρη – εφόσον δεν είμαστε διαβητικοί – ή με λίγο αλάτι. Μια πρέζα αλάτι σε ένα νερό έτσι ώστε να τον ενυδατώσει και να του προσφέρει τους χαμένους ηλεκτρολύτες και βεβαίως εάν είναι πιο σοβαρά να πάει στο εφημερεύον νοσοκομείο μας», είπε.

Διαβάστε επίσης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.