Πανυγειονομική κινητοποίηση σήμερα Τετάρτη

Πανυγειονομική πανελλαδική κινητοποίηση έχουν προγραμματίσει γιατροί και εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων σήμερα Τετάρτη 12 Ιουλίου, με στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 8.30 το πρωί στο υπουργείο Υγείας. Το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό διαμαρτύρεται για την υφιστάμενη κατάσταση στο ΕΣΥ, καταγγέλλοντας υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση.

Ειδικότερα, το ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στην πανελλαδική Πανυγειονομική κινητοποίηση με στάση εργασίας 08.00 – 11.00. Οι γιατροί των νοσοκομείων της Αττικής θα βρεθούν το πρωί έξω από το υπουργείο Υγείας.

Στάση εργασίας από τις 08.000 έως τις 15.00 έχει προκηρύξει για την ίδια ημέρα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Κινητοποίηση για τα προβλήματα του συστήματος υγείας

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ, γενεσιουργός αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ είναι το χαμηλό ύψος των Δημόσιων Δαπανών Υγείας, στο 5% του ΑΕΠ. «Ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Δημόσιες Δαπάνες Υγείας είναι 7,5% του ΑΕΠ. Με τέτοιο ύψος δαπανών υποβαθμίζεται συνεχώς η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, η πρόσβαση καθίσταται δύσκολη και άνιση και εκτινάσσονται οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Στη χώρα μας οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας βρίσκονται στο 40% των συνολικών δαπανών για την υγεία από τις τρεις μεγαλύτερες της Ευρώπης.

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στα Νοσοκομεία υπερβαίνουν το 1,2 δισ. ευρώ. Στα Νοσοκομεία οι κενές οργανικές θέσεις είναι 45.000 με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και το προσωπικό να βρίσκεται στα όρια της εργασιακής εξάντλησης.

Είκοσι χιλιάδες συμβασιούχοι διαφόρων ειδικοτήτων (επικουρικοί, ΟΑΕΔ, ΣΟΧ κ.α.) εργάζονται στα Νοσοκομεία επί πολλά έτη (πολλοί πάνω της πενταετίας). Παρότι υπήρχε δέσμευση για την μονιμοποίησή τους παραμένουν σε διαρκή ομηρία με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία.

Η ΠΟΕΔΗΝ προειδοποιεί πως «η μοναδική προκήρυξη της τελευταίας τετραετίας, μόνιμου προσωπικού, 4.000 θέσεων καθυστερεί ευρισκόμενη στο στάδιο της επεξεργασίας των αιτήσεων υποψηφίων στο ΑΣΕΠ. Όμως ακόμη και με την ολοκλήρωση της προκήρυξης δεν πρόκειται να υπάρξει σημαντική ενίσχυση του συστήματος σε προσωπικό αφού θα υπάρξει ανακύκλωση του ήδη υπηρετούντος προσωπικού. Συμβασιούχοι εργαζόμενοι που ήδη εργάζονται στα Νοσοκομεία θα είναι κατά κύριο λόγο επιτυχόντες του διαγωνισμού αφού συμμετέχουν με αυξημένη μοριοδότηση. Το ίδιο θα συμβεί και με επόμενους διαγωνισμούς εάν δεν αναληφθούν σοβαρές πολιτικές πρωτοβουλίες να μετατραπούν οι συμβάσεις των εργαζόμενων σε αορίστου χρόνου».

Η ΠΟΕΔΗΝ θέτει, επίσης, το ζήτημα της στελέχωσης του ΕΚΑΒ. Χρειάζεται «πρόσληψη μόνιμων διασωστών, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, μισθολογικά και υπηρεσιακά κίνητρα για την προσέλκυση διασωστών και των άλλων επαγγελματιών υγείας, αύξηση μισθών, ειλικρίνεια από την Πολιτεία». Είναι αναγκαία η άμεση προμήθεια ασθενοφόρων για αντικατάσταση των παλαιών που έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα και βρίσκονται συνεχώς στα συνεργεία. Τονίζει ότι «δεν είναι λύση η κάλυψη των κενών από ένστολους», καθώς δεν διαθέτουν σχετική εκπαίδευση.

Για τις προνοιακές μονάδες, η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι στενάζουν από την έλλειψη προσωπικού, με τη λίστα αναμονής για φιλοξενία περιθαλπόμενων εγκαταλελειμμένων παιδιών ή αναπήρων να υπερβαίνει το ένα έτος. Τέλος, η Ομοσπονδία επαναφέρει το αίτημα για ένταξη στα ΒΑΕ.

Διαβάστε επίσης

ΥΠΟΙΚ: Επιπλέον δαπάνες 200 εκατ. ευρώ για την Υγεία

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα φαρμάκου για το στομάχι

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.