Εκστρατεία «Κάνε τη σωστή ερώτηση για τον καρκίνο του πνεύμονα»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση, που διοργάνωσε η FairLife Φροντίδα και Πρόληψη για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, με κεντρικό θέμα το στίγμα του καρκίνου του πνεύμονα που με βάση τα κοινωνικά στερεότυπα συχνά συνδέεται με την καπνιστική συνήθεια!

Σε συνέχεια της καμπάνιας “Κάνε τη σωστή ερώτηση” που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη, ξεκινώντας από την Ελλάδα, η FairLife L.C.C. έθεσε τις βάσεις για μια δυναμική συζήτηση, με στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τα στερεότυπα που συντηρούν ανισότητες στον χώρο της υγείας.

Δεκαεννιά (19) ομιλητές ανέδειξαν τις κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις του στίγματος, καθώς και τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στους ανθρώπους που βιώνουν τη νόσο αλλά και στην εξάπλωση και αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα!

Κατά την έναρξη της ενημερωτικής διαδικτυακής εκδήλωσης, η κα Κορίνα Πατέλη Bell, Πρόεδρος της FairLife L.C.C. έκανε μια σύντομη παρουσίαση της καμπάνιας “Κάνε τη σωστή ερώτηση”, μιλώντας για τον ξεχωριστό χαρακτήρα της δράσης και το ηχηρό μήνυμα που στοχεύει να περάσει ενάντια στο στίγμα του καρκίνου του πνεύμονα.

Η κα Πατέλη- Bell ανέφερε πως χρειάστηκαν πολλοί μήνες ομαδικής δουλειάς για την προσέγγιση ενός τόσο ευαίσθητου θέματος και την παρουσίαση ενός αποτελέσματος που να  δικαιώνει πρωτίστως τους ανθρώπους που συμμετείχαν στην καμπάνια και το μήνυμα που θέλησαν να μοιραστούν ασθενείς, φροντιστές και μέλη οικογενειών.

Το στίγμα 

“Το στίγμα του καρκίνου του πνεύμονα είναι ένα δύσκολο ζήτημα που δεν είναι απόλυτα κατανοητό από πολλούς, παρά το γεγονός ότι είναι βαθιά ριζωμένο στην κοινωνία μας. Ελάχιστοι γνωρίζουν πως κρίνουμε συχνά τον καρκίνο του πνεύμονα διαφορετικά από τις άλλες διαγνώσεις καρκίνου, επειδή συνδέεται με το κάπνισμα. Αυτό επηρεάζει τα άτομα που βιώνουν την ασθένεια, είτε έχουν ιστορικό καπνίσματος είτε όχι. Η καμπάνια δεν απενοχοποιεί το κάπνισμα. Το μήνυμα είναι πως  όλοι αξίζουν ίσες ευκαιρίες, είτε καπνίζουν, είτε κάπνιζαν, είτε δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ τσιγάρο.“

“ Το μεγαλύτερο στίγμα είναι να μην δείχνεις κατανόηση“, τόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Συρίγος, Καθηγητής & Διευθυντής της Ιατρικής Σχολής  ΕΚΠΑ, αναφέροντας πως ο γιατρός οφείλει να είναι συνήγορος του ασθενή. Ο κ.Συρίγος τάχθηκε κατά της στιγματοποίησης κάθε μορφής καρκίνου, αναφερόμενος στις κληρονομικές συσχετίσεις που αποδεικνύει πλέον η έρευνα σχετικά με την εμφάνιση της νόσου. Τέλος, επεσήμανε πως η ερώτηση “Κάπνιζες;” χρειάζεται μόνο για την καταγραφή και την αφετηρία μιας διαδικασίας θεραπείας που θα περιλαμβάνει και την διακοπή του καπνίσματος.

Αναβάθμιση των Δομών Ψυχικής Υγείας

Την εκδήλωση χαιρέτησε η κα Ζωή Ράπτη, Βουλευτής ΝΔ Βόρειου Β1 Τομέα Αθηνών, τ. Υφυπουργός Υγείας, η οποία αναφέρθηκε στη δυσμενή εικόνα του καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα και στις προσπάθειες που έγιναν από μέρους της Πολιτείας στην αναβάθμιση των Δομών Ψυχικής Υγείας. “Το στίγμα που συνοδεύει τον καρκίνο του πνεύμονα και σχετίζεται με το κάπνισμα έχει πιο βαριά σκιά και από την ίδια τη νόσο“, ανέφερε η κυρία Ράπτη, εκφράζοντας την πεποίθηση πως όλοι μαζί, με συνεργασίες, θα καταφέρουμε να μην αφήσουμε κανέναν ασθενή πίσω.

Οι χαιρετισμοί ολοκληρώθηκαν με την διαδικτυακή παρουσία του κ. Χρήστου Αποστολάκου, συγγραφέα και ασθενή με καρκίνο του πνεύμονα σταδίου IV, ο οποίος  μίλησε για το νέο του βιβλίο “Πνοή Ζωής” – μια αισιόδοξη αλλά και ρεαλιστική ματιά στον καρκίνο του πνεύμονα – του οποίου τα έσοδα αφιερώνονται στη στήριξη του Προγράμματος Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης BREATH της FairLife L.C.C. “Το στίγμα είναι εμπόδιο στη θετική ψυχολογία που θέλω να κρατήσω για να προχωράω μπροστά. Δεν του επιτρέπω να με κρατάει πίσω“ τόνισε ο κ. Αποστολάκος.

Tην εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Χριστίνα Βίδου, η οποία  μοιράστηκε στιγμές της δικής της οικογενειακής εμπειρίας με τον καρκίνο του πνεύμονα, δίνοντας έναν πιο προσωπικό και ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο τόνο στη συζήτηση.

Διαβάστε επίσης 

Μητσοτάκης από Βουλή: 10.000 προσλήψεις και επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων

ΕΚΑΒ: 199 άτομα από Ένοπλες Δυνάμεις και Πυροσβεστική αναλαμβάνουν υπηρεσία σε 61 περιοχές της χώρας

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.