Αλόη βέρα: Στη λίστα του ΠΟΥ με τις πιθανώς καρκινογόνες ουσίες – Τι λένε ειδικοί

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατατάσσει και την αλόη βέρα, που χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς, στη λίστα με τις ουσίες ως «πιθανά καρκινογόνες για τον άνθρωπο» μετά από έρευνα σε αρουραίους.

Η λίστα παρακολούθησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συμπεριλαμβάνει στοιχεία, όπως η αλόη βέρα που θεωρούνται ότι είναι «πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο», γνωστά και ως Ομάδα 2Β. Πολλά από τα 94 στοιχεία της λίστας ίσως δεν προκαλούν ιδιαίτερη έκπληξη, όπως για παράδειγμα η βενζίνη και η άσφαλτος,όπως μεταδίδει το BBC.

Ο κατάλογος των πιθανών καρκινογόνων ουσιών που περιλαμβάνει ο ΠΟΥ συγκεντρώνεται από τον ερευνητικό του βραχίονα για τον καρκίνο, τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC). Συνδυάζοντας επιστημονικά στοιχεία από μελέτες σε ανθρώπους και ζώα με άλλα σχετικά δεδομένα, όπως πιθανούς μηχανισμούς καρκινογένεσης, τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία κατηγοριοποιούνται σε τέσσερις πιθανές ομάδες.

– Ομάδα 1: καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Περιλαμβάνει αλκοόλ, ορισμένους τύπους HPV και ιονίζουσα ακτινοβολία.

– Ομάδα 2Α: πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο. Περιλαμβάνει το κόκκινο κρέας, τη νυχτερινή εργασία και την εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση.

– Ομάδα 2Β: πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο. Σύντομα θα συμπεριληφθεί η ασπαρτάμη δίπλα στην αλόη βέρα.

– Ομάδα 3: δεν μπορεί να ταξινομηθεί ως προς την καρκινογένειά του στον άνθρωπο (δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία καρκινογένεσης σε ανθρώπους ή ζώα). Περιλαμβάνει ορισμένα είδη αναισθητικών, εμφυτεύματα στήθους σιλικόνης και βαφές μαλλιών.

Για την Ομάδα 2Β, είναι απαραίτητο να υπάρχουν «περιορισμένα στοιχεία καρκινογένεσης στον άνθρωπο και επαρκή στοιχεία καρκινογένεσης σε πειραματόζωα», αν και υπάρχουν προειδοποιήσεις. Τα αντικείμενα θα μπορούσαν επίσης να εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία, ακόμη και αν δεν υπάρχουν άμεσες ενδείξεις για τις καρκινογόνες ιδιότητές τους στον άνθρωπο, εφόσον υπάρχουν επίσης ισχυρές ενδείξεις ότι ο μηχανισμός μέσω του οποίου το κάνει αυτό στα ζώα ισχύει και για τους ανθρώπους.

Αλόη Βέρα: Στη λίστα του ΠΟΥ με τις πιθανώς καρκινογόνες ουσίες

Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωσαν πόσιμο νερό, όπου υπήρχε ένα εκχύλισμα των φύλλων της αλόης είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνους του παχέος εντέρου.

Το σημαντικότερο είναι ότι άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένες χημικές ουσίες της αλόης μετατρέπονται σε εκείνες που μπορεί να βλάψουν το DNA – και επομένως πιθανώς να προκαλέσουν καρκίνο – στο σύστημα τόσο των αρουραίων όσο και των ανθρώπων.

Έτσι, υπάρχουν ενδείξεις πιθανής καρκινογένεσης στα ζώα αλλά αποτελούν και έναν λόγο, που αυτό θα μπορούσε θεωρητικά να συμβεί σε ανθρώπους.

Τι λένε οι ειδικοί

«Δεν είναι η αλόη βέρα το καρκινογόνο, είναι μια ομάδα ουσιών που βρίσκονται στον φλοιό» τόνισε στην ΕΡΤ, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ Χρύσα Σαρδέλη.

Πρόσθεσε ότι «η φλούδα του φυτού δεν πρέπει ούτε να χρησιμοποιείται, ούτε να πολτοποιείται, ούτε να την ακουμπάμε πάνω μας, ούτε να τη βράζουμε για να την πιούμε».

«Αυτό που θα συνιστούσα να αποφύγουν, οποιοσδήποτε άνθρωπος έχει κάποια επιβάρυνση γενετική για καρκίνο, είναι να χρησιμοποιεί πόσιμη αλόη. Αυτά τα σκευάσματα – συμπληρώματα διατροφής δυστυχώς δεν ελέγχονται όπως τα φάρμακα, οπότε σχεδόν ποτέ δεν γνωρίζουμε τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν στην υγεία των ανθρώπων», υπογράμμισε η καθηγήτρια.

Να είμαστε προσεκτικοί

«Για την αλόη έχουμε ακόμα μία μοναδική μελέτη σε ποντίκια, η οποία δεν μπορεί να μας πείσει. Οπότε, πρέπει να περιμένουμε και να είμαστε απλώς προσεκτικοί», ανέφερε από την πλευρά του ο Δημήτρης Ρηγόπουλος, παθολόγος-διαβητολόγος, μιλώντας στο MEGA.

Υπάρχουν 538 μελέτες -οι περισσότερες θετικές- που δείχνουν ότι η αλόη βοηθάει και ότι έχει αντικαρκινική δράση, όχι προκαρκινική, σημείωσε από την πλευρά του, ο ενδοκρινολόγος,  Λεωνίδας Ντούντας.

Διαβάστε επίσης 

Σε ισχύ η ΠΝΠ για τα μικτά πληρώματα του ΕΚΑΒ – Δείτε τι προβλέπει

ΠΦΣ για ελλείψεις φαρμάκων: Προς τη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα, αρκεί να εφαρμοστούν

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.