Εγρήγορση ECDC για την αύξηση κρουσμάτων της νόσου των λεγεωναρίων

Η Νόσος των Λεγεωναρίων, γνωστή και ως Legionnaires’ disease, είναι μια σοβαρή πνευμονική λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο Legionella pneumophila και παρουσιάζει κατακόρυφη αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Όπως μάλιστα αναφέρει η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), που δημοσιεύτηκε σήμερα (03/07/2023), στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ως σήμερα έφτασαν τα κρούσματα της νόσου στην Ευρώπη το 2021, τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Το βακτήριο Legionella, το οποίο αναπτύσσεται σε στάσιμα νερά και κλιματιστικά μηχανήματα και μεταδίδεται από σταγονίδια στον αέρα, προκάλεσε 10.720 γνωστά κρούσματα πνευμονίας στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, ο οποίος περιλαμβάνει την ΕΕ συν τη Νορβηγία, το Λίχτενσταϊν και την Ισλανδία.

Από τα κρούσματα αυτά, τα 704 είχαν θανατηφόρο κατάληξη.

Τέσσερις χώρες (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία) αντιστοιχούν το 75% των περιστατικών του 2021, ενώ η Ελλάδα ανέφερε 25 κρούσματα, αριθμός μειωμένος σε σχέση με τα 29 κρούσματα του 2020 και τα 45 του 2019.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι άνδρες ηλικίας 65 ετών και άνω ήταν η πιο επηρεασμένη ομάδα με 8,9 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Άγνωστη η αιτία της  αύξησης κρουσμάτων 

Σύμφωνα με το ECDC, παραμένουν άγνωστοι οι λόγοι που οδήγησαν στην αύξηση του 2021, αν και η μεταβολή είναι πιθανό να συνδέεται με αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση, τη γήρανση του πληθυσμού, αλλαγές στις υποδομές υδροδότησης και αλλαγές στα μοτίβα του καιρού.

Το 2021 υπήρξαν επίσης 895 κρούσματα νόσου των λεγεωναρίων που συνδέονται με ταξίδια, αριθμός αυξημένος κατά 38% σε σύγκριση με το 2020.

Αυτό πιθανώς οφείλεται στην άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών για την πανδημία COVID-19. Για την πρόληψη της μετάδοσης συστήνεται η απολύμανση και σωστή συντήρηση των κλιματιστικών μονάδων, δικτύων υδροδότησης και δεξαμενών νερού.

Νόσος των Λεγεωναρίων: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της Νόσου των Λεγεωναρίων μπορεί να ποικίλουν, αλλά συνήθως εμφανίζονται 2-10 ημέρες μετά την έκθεση στην ασθενούς πηγή του μικροοργανισμού.

Ορισμένα από τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Πυρετός: Υψηλός πυρετός (συνήθως άνω των 39°C) είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα της νόσου.

έντονη κούραση και αδυναμία.

βήχας που συνοδεύεται από πόνο στο στέρνο και δυσκολία στην αναπνοή.

Κεφαλαλγία

Μυαλγίες

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι σοβαρές περιπτώσεις της Νόσου των Λεγεωναρίων μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές, όπως πνευμονία, ανοσολογικές αντιδράσεις και ανεπάρκεια οργάνων.

Αντιμετώπιση 

Η αντιμετώπιση και θεραπεία της Νόσου των Λεγεωναρίων γίνεται με τη χρήση αντιβιοτικών και η διάρκεια της θεραπείας εξαρτώνται από τη σοβαρότητα της λοίμωξης και τη γενική κατάσταση του ασθενούς.

Οι περισσότεροι ασθενείς με Νόσο των Λεγεωναρίων νοσηλεύονται σε νοσοκομείο για ένα συγκεκριμένο διάστημα, προκειμένου να λάβουν αντιβιοτική θεραπεία και να παρακολουθούνται στενά.

Σημαντικό είναι να ολοκληρωθεί η πλήρης διάρκεια της θεραπείας, ακόμα κι αν οι συμπτώματα έχουν εξαφανιστεί, προκειμένου να μην υπάρξει υποτροπή.

Διαβάστε επίσης 

Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία: Απειλή για τη Δημόσια Υγεία η διακίνηση παράνομων σκευασμάτων

ΕΟΦ: Προσοχή για αλοιφή που υπόσχεται πως θεραπεύει τις παθήσεις των αρθρώσεων

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.