Ποιο είναι το έλαιο που κρατάει μακριά μικρόβια και λοιμώξεις

Το tea tree oil είναι ένα αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται ως φάρμακο για αιώνες, κατά των λοιμώξεων, της ακμής, της πιτυρίδας.

Προέρχεται από το φυτό τσαγιού – Melaleuca alternifolia – επίσης γνωστό ως δέντρο φλοιού χαρτιού. Έχει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιιικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες, ενώ λειτουργεί και ως εντομοαπωθητικό.

Διατίθεται σε διάφορες μορφές, όπως βάμματα, κρέμες και σαπούνια.

Αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες

Χάρη στις αντιβακτηριακές του ιδιότητες, το έλαιο δέντρων τσαγιού μπορεί να αποτελέσει το κύριο συστατικό για προϊόντα πλύσης χεριών. «Το έλαιο τσαγιού λειτουργεί ως αντιβακτηριακός παράγοντας αποτρέποντας την κυτταρική αναπνοή – την ικανότητα χρήσης οξυγόνου για κυτταρικές διεργασίες – και διαταράσσοντας τη λειτουργία της κυτταρικής μεμβράνης», εξηγεί η Δρ Deborah Lee από το Dr Fox Online Pharmacy.

Αποτρέπει την ανάπτυξη μυκήτων αναστέλλοντας την παραγωγή μυκηλίων, ενώ χρησιμοποιείται ευρέως ως αντισηπτικό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μικρών επιφανειακών τραυμάτων και σε τσιμπήματα εντόμων.

Μελέτες αναφέρουν και την πιθανή αντι-ιική δράση του συγκεκριμένου ελαίου καθώς και τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.

Το λάδι δέντρων τσαγιού χρησιμοποιείται πολύ συχνά στη βιομηχανία ομορφιάς για τη μείωση της ερυθρότητας και της φλεγμονής που σχετίζεται με την ακμή.

Βοηθά στη μείωση της πιτυρίδας

Το έλαιο τσαγιού συνδέεται και με τη μείωση της πιτυρίδας.

«Σε μια μελέτη του 2002, 41% των συμμετεχόντων ανέφεραν μείωση της πιτυρίδας, ύστερα από 4 εβδομάδες χρήσης ενός σαμπουάν με ελαίου δέντρου τσαγιού.

Παρενέργειες

Το tea tree oil εφαρμόζεται τοπικά στο δέρμα. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν δερματική αντίδραση, οπότε πρέπει πάντα να γίνεται μια δοκιμή επιθέματος πριν από τη χρήση.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, έχει αναφερθεί  αίσθημα καύσου μετά τη χρήση. Εάν συμβεί αυτό, θα πρέπει να διακοπεί αμέσως η χρήση του προϊόντος και να αναζητηθεί ιατρική συμβουλή.

Δεν συνιστάται για παιδιά κάτω των 12 ετών, για έγκυες και όσες γυναίκες θηλάζουν.

Πηγή: netdoctor.co.uk

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.