ΕΟΔΥ: Επιτήρηση για τη σοβαρή οξεία αναπνευστική λοίμωξη

Όλα τα παθογόνα που προκαλούν σοβαρή οξεία αναπνευστική λοίμωξη θα περιλαμβάνονται στην εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, εκτός από τη γρίπη, τον κορωνοιο και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό.

Η προσθήκη όλων των παθογόνων που οδηγούν σε σοβαρές πνευμονίες και αναπνευστικές λοιμώξεις, κρίνεται σημαντική, καθώς κατά περιόδους εμφανίζονται νέα μικρόβια και νέοι ιοί που προσβάλουν το αναπνευστικό σύστημα δημιουργώντας μικροεπιδημίες, όπως τον περασμένο Ιανουάριο που υπήρξε αύξηση των περιστατικών σοβαρής οξείας αναπνευστικής λοίμωξης, ιδιαίτερα σε παιδιά.

Ήδη, λειτουργεί σύστημα επιτήρησης της σοβαρής οξείας αναπνευστικής λοίμωξης στη χώρα μας και αρχικά μετείχαν στο πρόγραμμα 10 νοσοκομεία: Γ.Ν. Παίδων «Η Αγία Σοφία», Γ.Ν. Παίδων «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού», Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς», Γ.Ν.Θ. «Ιπποκράτειο», Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία», Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Ηρακλείου, Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Ιωαννίνων, Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Λάρισας, Πανεπιστημιακό Γ.Ν.Θ. «ΑΧΕΠΑ».

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της επιτήρησης των παθογόνων του αναπνευστικού, ο ΕΟΔΥ επιπλέον των τριών παθογόνων (ιός της γρίπης, SARS-CoV-2 και συγκυτιακός ιός RSV) που επιτηρεί συστηματικά, ενσωματώνει στην επιτήρηση εβδομαδιαία επιδημιολογική αναφορά για πρώτη φορά, δεδομένα αναφορικά με την ποσοστά ανίχνευσης επιπλέον παθογόνων σε ασθενείς με σοβαρή οξεία αναπνευστική λοίμωξη (severe acute respiratory infection, SARI). Η συλλογή δεδομένων ξεκίνησε φέτος πιλοτικά για πρώτη φορά από τον ΕΟΔΥ σε συνεργασία με Νοσηλευτικά ιδρύματα στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία. Τα εργαστηριακά δεδομένα έχουν προκύψει από μεθόδους ταυτόχρονης ανίχνευσης παθογόνων του αναπνευστικού σε ασθενείς με SARI.

Τα δεδομένα αυτά αποτελούν συμπληρωματική πηγή πληροφορίας, θα συμπεριλαμβάνονται πλέον στις εβδομαδιαίες εκθέσεις επιδημιολογικής επιτήρησης αναπνευστικών λοιμώξεων του ΕΟΔΥ, παρέχουν επιπλέον πληροφορία για την κυκλοφορία παθογόνων αναπνευστικού σε συμπτωματικούς ασθενείς και ενισχύουν σημαντικά τη δυνατότητα αντιμετώπισης των νοσημάτων του αναπνευστικού τόσο σε περιόδους αυξημένης κυκλοφορίας τους, όσο και σε περιόδους ύφεσης.

Η ανίχνευση βασίζεται σε μεθόδους ταυτόχρονης μοριακής ανίχνευσης παθογόνων (πολυσυλλεκτική PCR) χρησιμοποιούνται με αυξανόμενο ρυθμό για τη διαγνωστική προσπέλαση ασθενών που εισάγονται για νοσηλεία στα νοσοκομεία. Το πλεονέκτημα των μεθόδων αυτών είναι ότι εξετάζουν ταυτόχρονα το ίδιο δείγμα για την παρουσία μιας σειράς παθογόνων.

Διαβάστε επίσης

Θεσσαλονίκη: Άδειασαν τα φαρμακεία από το σκεύασμα Ozempic 1mg

Αεροδιακομιδές: Το νέο σχέδιο δράσης και οι έξι βάσεις ετοιμότητας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.