Αεροδιακομιδές: Το νέο σχέδιο δράσης και οι έξι βάσεις ετοιμότητας

Άλλους έξι μήνες θα χρειαστεί να περιμένουμε, για την εφαρμογή του νέου σχεδίου δράσης για τις αεροδιακομιδές. Ωστόσο ο νόμος 4989, ο οποίος προβλέπει τη δημιουργία του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης «Θεοφάνης – Ερμής Θεοχαρόπουλος», για την υποστήριξη και για την ενίσχυση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος, έχει ψηφιστεί ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο (του 2022).

- Advertisement -

Βασικό πυλώνα του νέου μηχανισμού αποτελεί η δημιουργία έξι περιφερειακών βάσεων ετοιμότητας και επιφυλακής, στις οποίες θα διατίθενται εναέρια μέσα (ελικόπτερα) συν το απαραίτητο προσωπικό. Οι έξι βάσεις ετοιμότητας/επιφυλακής (ΒΕΕ) θα έχουν έδρες την Ελευσίνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Νέα Αγχίαλο, το Ηράκλειο Κρήτης, τα Ιωάννινα και την Ανδραβίδα.

Αεροδιακομιδές: Αυξάνονται κάθε καλοκαίρι

Κάθε καλοκαίρι, οπότε αυξάνεται ο πληθυσμός στα νησιά, οι αεροδιακομιδές αυξάνονται, κυρίως γιατί οι υπάρχουσες υγειονομικές δομές λειτουργούν με ελλείψεις, γεγονός, που, δυστυχώς, αποκαλύπτεται κάποιες φορές με τον πλέον δραματικό τρόπο.

Για τούτο και τους καλοκαιρινούς μήνες μετακινούνται στη νησιωτική χώρα περίπου 100 άτομα, τα οποία εργάζονται ως πλήρωμα ασθενοφόρων. Επιπλέον σε αυτή τη φάση παραχωρείται δωρεάν στέγη σε γιατρούς, οι οποίοι θα μεταβούν στα νησιά, καθώς και 1800 ευρώ και 1200 για νοσηλευτές επιπλέον των αποδοχών τους.

- Advertisement -

Το ενδιαφέρον προς ώρας είναι μάλλον υποτονικό και σίγουρα το γεγονός ότι διανύουμε προεκλογική περίοδο δεν διευκολύνει την κατάσταση – οι αιτήσεις και οι μετακινήσεις θα ξεκινήσουν μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Η υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον έστω και την τελευταία στιγμή και ότι φέτος η κατάσταση στα νησιά θα είναι καλύτερη από άλλες χρονιές.

Η τέως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου υπό τον Θάνο Πλεύρη ζήτησε προ καιρού εξαίρεση από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ώστε να αρθεί το εμπόδιο της μετακίνησης και να κερδηθεί χρόνος, αλλά μέχρι στιγμής η εξαίρεση δεν έχει έρθει.

Κ. Μητσοτάκης: «Έναν χρόνο δουλεύουμε το νέο σχέδιο»

«Εδώ κι έναν χρόνο δουλεύουμε ένα νέο σχέδιο για τις αεροδιακομιδές για την ηπειρωτική Ελλάδα. Τα ελικόπτερα αυτά θα μισθωθούν από το εξωτερικό, όπως γίνεται και στη δασοπυρόσβεση. Θα παρέχουν κάλυψη όλο το 24ωρο, καθώς θα μπορούν να πετούν και το βράδυ», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό  σταθμό Σκάι.

Και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι αυτό το μοντέλο εντός έξι μηνών – τώρα καταλήγουμε στην τελική  υπουργική απόφαση – θα μας δώσει μια πρόσθετη δύναμη πέρα από τα ασθενοφόρα μας, για να μπορούμε να κάνουμε γρήγορες διακομιδές από αέρος στην ηπειρωτική Ελλάδα».

Να σημειωθεί ότι για τα νησιά οι Αρχές έχουν στη διάθεσή τους δύο υπερσύγχρονα ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Α. Τσίπρας: «Κατάσταση διάλυσης του ΕΣΥ»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παρουσίασε χθες τις στρατηγικές προτεραιότητες του κόμματός του για το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, σχολίασε, μεταξύ άλλων, σχετικά:

«Τα τραγικά περιστατικά της τελευταίας εβδομάδας, οι τρεις θάνατοι συμπολιτών μας, που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αν το ΕΚΑΒ λειτουργούσε αποτελεσματικά και κάλυπτε τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού, έφεραν ξανά στο προσκήνιο τη κατάσταση διάλυσης του ΕΣΥ».

Αφού ανέλυσε τις 11+1 δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ΕΣΥ, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε: «Ο κ. Μητσοτάκης, αντί να ζητήσει συγγνώμη για τη σημερινή κατάσταση του ΕΣΥ, μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησής του, μας ξεφούρνισε ότι θα επιλύσει δήθεν το πρόβλημα του ΕΚΑΒ, με μισθωμένα ιδιωτικά ελικόπτερα από το εξωτερικό».

Διαβάστε επίσης

Μήπως ζηλεύει το παιδί σας; Πώς θα εξαλείψετε αυτό το “κοινωνικό δράμα”

Αυτές είναι οι τροφές που προκαλούν γαστρεντερικές διαταραχές

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.