Οι γενιές Χ και Υ έχουν χειρότερα επίπεδα υγείας από τους γονείς και τους παππούδες τους

Οι γενιές Χ και Υ έχουν χειρότερη υγεία σε σύγκριση με την υγεία που είχαν οι γονείς και τους παππούδες τους όταν ήταν στην ίδια ηλικία, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές, οι εκπρόσωποι της Generation X και της Generation Y έχουν κακή σωματική υγεία, υψηλότερα επίπεδα ανθυγιεινών συμπεριφορών όπως η κατάχρηση αλκοόλ και το κάπνισμα και μεγαλύτερη συχνότητα κατάθλιψης και άγχους.

Τα αποτελέσματα δείχνουν την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών και περισσότερων θανάτων σε νεότερες γενιές από ό, τι έχουμε δει στο παρελθόν, δήλωσε ο Hui Zheng, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Κοινωνιολογίας στο κρατικό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

“Τα επιδεινούμενα προφίλ υγείας στις Generation X και της Generation Y είναι ανησυχητικά. Εάν δεν βρούμε έναν τρόπο να επιβραδύνουμε αυτήν την τάση, πιθανότατα θα δούμε μια αύξηση των ποσοστών νοσηρότητας και θνησιμότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς αυτές οι γενιές γερνούν”, δήλωσε ο Zheng.

Ο Ζενγκ διεξήγαγε τη μελέτη με την Paola Echave, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στην Κοινωνιολογία στο Οχάιο. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στις 18 Μαρτίου 2021 στο American Journal of Epidemiology .

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από σχεδόν 700.000 άτομα από το 1988 έως το 2018.

Διερευνήθηκαν οκτώ δείκτες του μεταβολικού συνδρόμου, μιας σοβαρής κατάστασης που αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική νόσο και διαβήτη.

Μερικοί από τους δείκτες αυτούς είναι η περιφέρεια μέσης, η αρτηριακή πίεση, οι τιμές χοληστερόλης και ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Οι ερευνητές αξιολόγησαν και έναν δείκτη χρόνιας φλεγμονής, τη λευκωματίνη στα ούρα και έναν επιπλέον δείκτη νεφρικής λειτουργίας, τις τιμές κρεατινίνης.

Διαπίστωσαν ότι οι δείκτες σωματικής υγείας έχουν επιδεινωθεί από τη γενιά Baby Boomers (γεννημένοι μεταξύ 1946 – 1964) στην Gen X (γεννημένοι μεταξύ 1965 – 1980) και στην Gen Y (γεννημένοι μεταξύ 1981 – 1995).

Για τους λευκούς, η αύξηση του μεταβολικού συνδρόμου ήταν ο κύριος ένοχος, ενώ αυξήσεις στη χρόνια φλεγμονή παρατηρήθηκαν περισσότερο στους Αφροαμερικανούς, ιδιαίτερα στους άνδρες.

“Οι φθίνουσες τάσεις των δεικτών υγείας στις τελευταίες γενιές είναι ένα συγκλονιστικό εύρημα”, δήλωσε ο Ζενγκ.

Εξήγησε ότι είναι πέραν του πεδίου της μελέτης να εξηγήσει περιεκτικά τους λόγους πίσω από την μείωση των επιπέδων υγείας. Αλλά οι ερευνητές έλεγξαν δύο παράγοντες. Βρήκαν ότι το κάπνισμα δεν μπορούσε να εξηγήσει τη μείωση. Η παχυσαρκία θα μπορούσε να εξηγήσει την αύξηση του μεταβολικού συνδρόμου, αλλά όχι τις αυξήσεις που παρατηρούνται στη χρόνια φλεγμονή.

Δεν ήταν μόνο οι συνολικοί δείκτες υγείας που αφορούσαν ορισμένα μέλη των νεότερων γενεών, είπε ο Ζενγκ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης έχουν αυξηθεί σε κάθε γενιά.

Η πιθανότητα μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ αυξάνεται συνεχώς μεταξύ των γενεών, ειδικά μετά το τέλος του Gen X (1973-80).

Η δε πιθανότητα χρήσης ναρκωτικών κορυφώθηκε για τους Boomers (1956-64), μειώθηκε αργότερα και στη συνέχεια αυξήθηκε ξανά για τα μέλη της γενιάς X.

Παραδόξως, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η συνήθεια του καπνίσματος είναι παρόμοια σε όλες αυτές τις γενιές.

Ο Ζενγκ δήλωσε ότι αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να είναι μόνο μια έγκαιρη προειδοποίηση για το τι θα έρθει.

“Τα άτομα της Gen X και της Gen Y είναι ακόμη σχετικά νέοι”, είπε. “Όταν θα μεγαλώσουν περισσότερο και θα εμφανιστούν οι χρόνιες ασθένειες, θα έχουμε καλύτερη συγκριτική εικόνα για την κατάσταση της υγείας τους”.

Ο Ζενγκ σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη δει μείωση του προσδόκιμου ζωής και αύξηση των ποσοστών αναπηρίας και νοσηρότητας.

“Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι χωρίς αποτελεσματικές πολιτικές παρεμβάσεις, αυτές οι ενοχλητικές τάσεις δεν θα είναι προσωρινές, αλλά μια μάχη για την οποία πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε”, δηλωσε ο Ζενγκ.

Πηγή: sciencedaily.com

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.