“Αυτός o αναπνευστικός ιός είναι ο πιο επίκινδυνος απ’ όλους”, προειδοποιούν οι ειδικοί

ΗMPV (Human Meta Pneumo Virus). Ο άγνωστος αναπνευστικός ιός που φαίνεται να παίρνει τη σκυτάλη μετά τους άλλους τρομερούς ιούς φοβίζει περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο τους ειδικούς. Σίγουρα, μετά από έναν ιδιαίτερα βαρύ χειμώνα, με τους ιούς του αναπνευστικού να κυριαρχούν, RSV, γρίπη και COVID-19, η τωρινή εξέλιξη δεν είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να περιμένει η ανθρωπότητα.

Τα κρούσματα ανθρώπινου μεταπνευμονοϊού ή HMPV αυξήθηκαν την άνοιξη, σύμφωνα με τα συστήματα επιτήρησης του αναπνευστικού ιού των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Γέμισε τις μονάδες εντατικής νοσηλείας με μικρά παιδιά και ηλικιωμένους που είναι οι πιο ευάλωτοι σε αυτές τις λοιμώξεις. Στο αποκορύφωμά του, στα μέσα Μαρτίου, σχεδόν το 11% των δειγμάτων που εξετάστηκαν ήταν θετικά για HMPV, αριθμός που είναι περίπου 36% υψηλότερος από τον μέσο όρο της προ-πανδημικής εποχικής αιχμής με 7% θετικότητα.

Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι που νόσησαν πιθανότατα δεν ήξεραν καν ότι το είχαν. Οι ασθενείς συνήθως δεν ελέγχονται γι’ αυτό εκτός νοσοκομείου ή εντατικής. Σε αντίθεση με την COVID-19 και τη γρίπη, δεν υπάρχει εμβόλιο για τον HMPV ή αντιιικά φάρμακα για την αντιμετώπισή του. Αντίθετα, οι γιατροί φροντίζουν τα συμπτώματα ατόμων που έχουν σοβαρή νόσηση.

Οι πνευμονολόγοι τονίζουν οτι τα συμπτώματα νόσησης απ’ όλους αυτούς τους ιούς του αναπνευστικού (corona, adeno, rhino, RSV, Influenza, parainfluenza, HMPV) είναι τα ίδια οπότε η διάγνωση μπαίνει ανοσολογικά από το εργαστήριο (με ρινικό επίχρισμα, nasal swabs). Συνήθως, δε, προκαλούν αυτοπεριοριζόμενη νόσο σε υγιείς.

Σημειωτέον, όμως, οι HPMV, Influenza, RSV είναι επικίνδυνοι σε ανοσοκατεσταλμένους.

Η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 (αντίσταση στην ινσουλινη), η νόσος της εποχής μας, προκαλεί ανοσοκαταστολή. Oπότε υπάρχει κίνδυνος σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ιδιαίτερα σ’ ένα ανεπαρκές σύστημα υγείας, όταν εμφανίζεται ένας νέος ιός χωρίς φάρμακα και εμβόλιο.

Κι όμως δεν είναι άγνωστος στους επιστήμονες

Μελέτες δείχνουν ότι ο HMPV έχει τόσο ισχυρή παρουσία στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, όσο η γρίπη και ένας στενά συγγενικός ιός, ο RSV. Μια μελέτη δειγμάτων ασθενών που συλλέχθηκαν σε διάστημα 25 ετών διαπίστωσε ότι ήταν η δεύτερη πιο συχνή αιτία αναπνευστικών λοιμώξεων σε παιδιά μετά τον RSV. Μια μελέτη στη Νέα Υόρκη που διεξήχθη τέσσερις χειμώνες διαπίστωσε ότι ήταν τόσο συχνό στους ηλικιωμένους που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο όσο ο RSV και η γρίπη. Όπως αυτές οι λοιμώξεις, ο HMPV μπορεί να οδηγήσει σε εντατική θεραπεία και θανατηφόρες περιπτώσεις πνευμονίας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και με προβλήματα υγείας.

Ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός ανακαλύφθηκε από Ολλανδούς γιατρούς το 2001. Είχαν 28 δείγματα από παιδιά στην Ολλανδία με ανεξήγητες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Μερικά από τα παιδιά ήταν πολύ άρρωστα και χρειάζονταν μηχανικό αερισμό, αλλά δεν βρέθηκαν θετικά για κανένα γνωστό παθογόνο.

Οι ερευνητές καλλιέργησαν τα δείγματα σε διάφορους τύπους κυττάρων από πιθήκους, κοτόπουλα και σκύλους και στη συνέχεια εξέτασαν τις καλλιέργειες. Είδαν κάτι που φαινόταν δομικά συγγενικό με την οικογένεια των paramyxoviridae, μια ομάδα ιών που είναι γνωστό ότι προκαλούν αναπνευστικές ασθένειες όπως η ιλαρά, η παρωτίτιδα και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός.

Μια πιο προσεκτική ματιά στα γονίδια του ιού έδειξε έναν στενό συγγενή: τον μεταπνευμονοϊό των πτηνών, που μολύνει τα πουλιά. Ο νέος ιός ονομάστηκε ανθρώπινος μεταπνευμοϊός. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πιθανότατα μεταπήδησε από τα πουλιά στους ανθρώπους κάποια στιγμή και εξελίχθηκε από εκεί.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος από 72 ασθενείς που είχαν αποθηκευτεί από το 1958, όλα έδειξαν στοιχεία έκθεσης στον μυστηριώδη ιό, υποδεικνύοντας ότι κυκλοφορούσε στους ανθρώπους, χωρίς να ανιχνευθεί, τουλάχιστον τον προηγούμενο μισό αιώνα.

Συνεχείς επαναμολύνσεις

Μια μελέτη του 2020 στο Lancet Global Health υπολόγισε ότι μεταξύ παιδιών κάτω των 5 ετών, υπήρχαν περισσότερες από 16 εκατομμύρια μολύνσεις από HMPV το 2018, περισσότερες από 600.000 νοσηλεύσεις και περισσότεροι από 16.000 θάνατοι.

Ωστόσο, η λοίμωξη δημιουργεί αδύναμη ή ελλιπή ανοσολογική προστασία και οι άνθρωποι επαναμολύνονται σε όλη τους τη ζωή.

Οι εταιρείες εργάζονται για εμβόλια. Η Moderna μόλις ολοκλήρωσε μια πρώιμη μελέτη ενός εμβολίου mRNA κατά του HMPV και της παραγρίπης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα clinicaltrials.gov.

Το CDC συνιστά στους γιατρούς να εξετάσουν το ενδεχόμενο εξέτασης για HMPV το χειμώνα και την άνοιξη, όταν τείνει να κορυφωθεί.

Οι γιατροί δεν κάνουν τεστ για τον ιό κυρίως λόγω έλλειψης επίγνωσης του ιού, αλλά και επειδή ένα τεστ πιθανότατα δεν θα άλλαζε τη φροντίδα που θα έδιναν σε έναν ασθενή. Θα τους βοηθούσε να αποκλείσουν άλλες αιτίες που έχουν αποκλειστικές θεραπείες, όπως ο Covid ή η γρίπη.

Προληπτικά…

Είναι γνωστό ότι η πρόληψη εμπεριέχει τρόπους θωράκισης του οργανισμού μας. Από τα πιο απλά στα οποία μπορούμε να επενδύσουμε είναι:

  • Διακοπή καπνίσματος
  • Περιορισμός αλκοολ
  • Διατροφή (γεύματα μία ή δυο φορές την ημέρα, αποφυγή της ζάχαρης, κατανάλωση φυσικών προϊόντων)
  •  Άθληση
  • Καλός ύπνος

Διαβάστε επίσης

ΤΑΙΠΕΔ: Διαγωνισμοί ύψους 144,2 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του ΕΣΥ

Servier Hellas και Όμιλος ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ : Κοινή δράση για την αύξηση προσήλωσης των ασθενών στην αγωγή

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.