Πιλοτικό πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια από την Γ’ Καρδιολογική Κλινική του ΑΠΘ

Πιλοτικό πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια πραγματοποιεί από τις αρχές Απριλίου η Γ’ Καρδιολογική Κλινική του ΑΠΘ, σε συνεργασία με τον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη.

Οι συνεδρίες γίνονται κάθε Τετάρτη στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Πανοράματος, χώρο που παραχωρεί ο δήμος, όπως επίσης και τους γυμναστές.

Στο πρόγραμμα μετέχουν πάντα και καρδιολόγοι, οι οποίοι παρακολουθούν στενά τους γυμναζόμενους και μέσω υπολογιστή, μελετούν την καρδιακή τους λειτουργία και άλλες παραμέτρους της υγείας τους. Ο διευθυντής της πανεπιστημιακής Κλινικής του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, καθηγητής Καρδιολογίας του ΑΠΘ, Βασίλης Βασιλικός, μιλά αναλυτικά για αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», με αφορμή και την παγκόσμια Εβδομάδα Καρδιακής Ανεπάρκειας που διανύουμε.

«Υπάρχουν πολλά δεδομένα που δείχνουν ότι η συστηματική άσκηση στους σταθερούς καρδιολογικούς ασθενείς, και ειδικά σε αυτούς με καρδιακή ανεπάρκεια, έχει πολλαπλά οφέλη. Εκτός από την καλύτερη κατανάλωση ενέργειας, την ενδυνάμωση της καρδιάς τους, τη σταδιακή αύξηση της ικανότητας τους για άσκηση, βελτιώνεται η ποιότητα ζωής τους και σαφώς η κοινωνικότητα τους. Εμείς, στο πρόγραμμα που εφαρμόζεται πιλοτικά για ένα τετράμηνο αρχικά, εντάξαμε επιλεγμένους ασθενείς, κυρίως χρόνιους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι καλά ρυθμισμένοι, περιπατητικοί και δεν έχουν ιδιαίτερα συμπτώματα. Προηγήθηκε εξέταση στο νοσοκομείο, προκειμένου να σταθμίσουμε τα υπέρ και τα κατά, και μετά ξεκινήσαμε ένα σχετικά ήπιο πρόγραμμα άσκησης.

Γυμναστική με έξυπνα ρολόγια και παρακολούθηση μέσω υπολογιστή

Ταυτόχρονα, παρακολουθούμε διάφορες παραμέτρους, καθώς τους έχουμε εφοδιάσει με κάποια «έξυπνα ρολόγια» με τα οποία μπορούμε να μετρήσουμε τους καρδιακούς παλμούς, την πίεσή τους εκείνη την ώρα και μπορούμε κατά κάποιο τρόπο να δούμε τι ένταση ταιριάζει σε κάθε ασθενή».

Πώς όμως, κανείς μπορεί να ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα; Και ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Θα ενταχθούν και άλλες κατηγορίες ασθενών ή δυνητικά ασθενών; «Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα οι ασθενείς δήλωσαν συμμετοχή μέσω του Δήμου Πανοράματος. Εμείς, σε πρώτη φάση θέλουμε να δούμε πώς θα πάνε στο τετράμηνο. Από κει και πέρα θα εξετάσουμε τι οφέλη υπήρξαν. Έχουμε κάποια ερωτηματολόγια για τους ασθενείς, κάποιες καταγραφές δικές μας, αλλά μένει να δούμε και την αποδοχή από πλευράς τους, η οποία μέχρι στιγμής είναι πολύ θετική».

Όπως εξηγεί ο καθηγητής το πρόγραμμα αυτή τη στιγμή τρέχει με εθελοντισμό. Ωστόσο αν αναπτυχθεί περαιτέρω, όπως επισημαίνει, θα πρέπει κάποιοι άνθρωποι να απασχολούνται σε μόνιμη βάση και ως εκ τούτου να χρειάζεται κάποια χρηματοδότηση. «Να υπάρχει ένας νοσηλευτής, εκτός από τους γυμναστές και τους καρδιολόγους, ενδεχόμενα να αυξήσουμε τις ώρες, τον τρόπο παρακολούθησης κλπ. Όλα αυτά είναι υπό συζήτηση. Εφόσον “τρέξει” καλά, που το πιστεύω ακράδαντα γιατί είναι ένα καλό πρόγραμμα, το επόμενο στάδιο θα είναι να εντάξουμε και άτομα με υψηλού κινδύνου παράγοντες για καρδιακό επεισόδιο, όπως διαβήτης, υπέρταση, παχυσαρκία».

Διαβάστε επίσης

Τρίκαλα: Δεκαπεντάχρονη μαθήτρια από το Βύρωνα πέθανε σε νυχτερινό μαγαζί

Γιώργος Καραμίχος: «Διαγνώστηκα με καρκίνο πριν από ένα μήνα» 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.