Στήριξη ΠΙΣ στις κινητοποιήσεις των εργαστηριακών γιατρών

Τις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει οι περιφερειακές Ενώσεις Εργαστηριακών Ιατρών, στηρίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου και καλεί την Πολιτεία να αναλογιστεί άμεσα την κρισιμότητα της κατάστασης.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, έχει περάσει μία δεκαετία διαρκούς υφαρπαγής των αποζημιώσεων (clawback) των συμβεβλημένων εργαστηρίων με τον ΕΟΠΥΥ.

Στην ανακοίνωση του ΠΙΣ αναφέρονται τα ακόλουθα:

“Έχει περάσει μία δεκαετία κατάθεσης προτάσεων για τον περιορισμό της υπερσυνταγογράφησης εργαστηριακών εξετάσεων και την αντιμετώπιση της προκλητής ζήτησης.

Έχει περάσει μία δεκαετία χωρίς την ουσιαστική εφαρμογή Πρωτοκόλλων ορθής άσκησης της Ιατρικής.

Η λογική εφαρμογής κλειστού προϋπολογισμού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας από πλευράς της Πολιτείας οφείλει να καλύπτει όχι μόνο τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και τους Επιστήμονες που παρέχουν έργο”, καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΙΣ.

Δεσμεύσεις Γεωργιάδη σε Εργαστηριακούς γιατρούς 

Υπενθυμίζεται πως, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε πρόσφατη συνάντηση με τους με τους εκπροσώπους των Περιφερειακών Ενώσεων που αντιπροσωπεύουν 1. 400 Διαγνωστικά Εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα, δεσμεύτηκε για τα εξής:

  • την εφαρμογή κριτηρίων ως προς τη συνταγογράφηση των διαγνωστικών εξετάσεων,
    τον τρόπο συνεργασίας για την εφαρμογή του clawback με πιο δίκαιο μηχανισμό προκειμένου να μειωθεί δραστικά, καθώς το παρόν ύψος του δεν είναι βιώσιμο για τα διαγνωστικά εργαστήρια,
  • την επανεξέταση ορισμένων από τα ποιοτικά κριτήρια ως προς τη διόρθωση κάποιων αδικιών και την αποπληρωμή της συμμετοχής των ασθενών για τις πλημμυροπαθείς περιοχές της Θεσσαλίας, κατά τους μήνες που προέβλεπε η σχετική υπουργική απόφαση την απαλλαγή από τη συμμετοχή τους, και
  • την εφαρμογή κριτηρίων για την ορθή άσκηση ιατρικής πρακτικής σε συνδυασμό με τη ψήφιση του νόμου, όπου θα υπάρχει δραστικός έλεγχος σε περιπτώσεις προκλητής ζήτησης.

Διαβάστε επίσης 

ΠΙΣ: Ο νέος νόμος διακρίνεται από αδυναμία ιεράρχησης των αναγκών των πολιτών

ΣΦΕΕ: Συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας για την φαρμακευτική πολιτική

«Σε ποια ηλικία θα περιγράφατε κάποιον ως ηλικιωμένο;» – Την απάντηση δίνει μελέτη 25 ετών

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.