Μην κάθεστε με σταυρωμένα πόδια – Ένας ειδικός στην ανατομία εξηγεί το γιατί

Κάθεστε συνήθως με σταυρωμένα πόδια; Υπάρχουν κυρίως δύο τρόποι που σταυρώνουμε τα πόδια, ο ένας στο γόνατο και ο άλλος στον αστράγαλο.

Αλλά όσο άνετο κι αν είναι να κάθεσαι με σταυρωμένα πόδια, είναι κακό για την υγεία και τη στάση του σώματος;

Για αρχή, η έρευνα δείχνει ότι το να κάθεσαι σταυροπόδι μπορεί να αυξήσει την κακή ευθυγράμμιση των γοφών, με τον έναν γοφό να είναι σε ψηλότερο σημείο από το άλλο.

Επίσης αλλάζει η ταχύτητα με την οποία το αίμα κινείται μέσω των αιμοφόρων αγγείων στα κάτω άκρα, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος.

Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι το σταυροπόδι στα γόνατα είναι χειρότερο από τους αστραγάλους, αναφέρει ο Adam Taylor, Καθηγητής και Διευθυντής του Κέντρου Εκμάθησης Κλινικής Ανατομίας στο Πανεπιστήμιο Λάνκαστερ σε άρθρο του στο theconversation.com.

Πράγματι, το να κάθεστε με αυτόν τον τρόπο μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής  πίεσης λόγω της συγκέντρωσης αίματος στις φλέβες και η καρδιά πρέπει να εργαστεί περισσότερο.

Και αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόκλησης βλάβης στα αιμοφόρα αγγεία, γι’ αυτό όταν μετράτε την αρτηριακή σας πίεση θα πρέπει να έχετε τα πόδια σας επίπεδα στο πάτωμα.

Πως τα σταυρωμένα πόδια επιδρούν στο σώμα

Όσο περισσότερο και πιο συχνά κάθεστε σταυροπόδι, τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε μακροπρόθεσμες αλλαγές στο μήκος των μυών και στη διάταξη των οστών στη λεκάνη σας. Το σταύρωμα των ποδιών μπορεί επίσης να προκαλέσει κακή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και των ώμων.

Η θέση του κεφαλιού σας μπορεί ενδεχομένως να μην ευθυγραμμίζεται σωστά με τα οστά του αυχένα, καθώς η σπονδυλική στήλη αντισταθμίζει για να κρατήσει το κέντρο βάρους σας πάνω από τη λεκάνη.

Ο λαιμός σας μπορεί επίσης να επηρεαστεί επειδή η μία πλευρά του σώματος είναι πιο αδύναμη από την άλλη. Η ίδια ανισορροπία μπορεί να παρατηρηθεί στους μύες της λεκάνης και της πλάτης ως αποτέλεσμα της κακής στάσης του σώματος και των πιέσεων και των καταπονήσεων που προκαλούνται από το σταυροπόδι.

Το να κάθεστε με τα πόδια σταυρωμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα αυξάνει την πιθανότητα σκολίωσης (μη φυσιολογική ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης) και άλλων παραμορφώσεων.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το να κάθεται κάποιος με σταυρωμένα πόδια διατρέχει κίνδυνο συμπίεσης ή τραυματισμού του περονιαίου νεύρου, γνωστού και ως ινώδες νεύρο.

Αυτό συνήθως εκδηλώνεται ως αδυναμία όταν προσπαθείτε να σηκώσετε το μικρό δάκτυλο του ποδιού ή ακόμα και πτώση του ποδιού – όπου κρέμεται ολόκληρο το πόδι. Βέβαια, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό κρατά ελάχιστα και επανέρχεται στο φυσιολογικό μέσα σε λίγα λεπτά.

Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι το σταύρωμα των ποδιών θα μπορούσε να επηρεάσει την παραγωγή σπέρματος. Αυτό συμβαίνει επειδή η θερμοκρασία των όρχεων πρέπει να είναι μεταξύ 2 °C και 6 °C κάτω από την τυπική θερμοκρασία του σώματος.

Όταν κάθεστε έτσι κι αλλιώς αυξάνεται η θερμοκρασία των όρχεων κατά 2 °C, αλλά όταν σταυρώνετε τα πόδια μπορεί να αυξηθεί η θερμοκρασία των όρχεων έως και 3,5 °C . Και οι μελέτες δείχνουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του οσχέου ή των όρχεων μπορεί να μειώσει τόσο τον αριθμό όσο και την ποιότητα των σπερματοζωαρίων.

Πόδια και αρθρώσεις

Υπάρχει όμως και ο αντίλογος. Η έρευνα δείχνει ότι το να κάθονται με σταυρωμένα πόδια μπορεί να είναι ευεργετικό για μερικούς ανθρώπους. Μια μικρή μελέτη από το 2016, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι για άτομα που έχουν το ένα πόδι μακρύτερο από το άλλο, το να κάθονται σταυροπόδι μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του ύψους των δύο πλευρών της λεκάνης, βελτιώνοντας την ευθυγράμμιση .

Το να κάθεται κάποιος με σταυρωμένα πόδια φαίνεται επίσης να μειώνει τη δραστηριότητα ορισμένων μυών, ιδιαίτερα των λοξών μυών (αυτών που βρίσκονται κάτω από το δέρμα όπου βάζουμε τα χέρια στους γοφούς). Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε τους μύες του πυρήνα και να αποτρέψετε την υπερένταση.

Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι το να κάθεσαι σταυροπόδι βελτιώνει τη σταθερότητα των ιερολαγόνιων αρθρώσεων (υπεύθυνες για τη μεταφορά βάρους μεταξύ της σπονδυλικής στήλης και των ποδιών).

Το να κάθεστε στη θέση του λωτού μπορεί να είναι πιο υγιές.

Για την περίφημη στάση γιόγκα ή διαλογισμού (θέση λωτού) όπου οι άνθρωποι κάθονται στο πάτωμα με σταυρωμένα πόδια, υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με το εάν οι μεγάλες χρονικές περιόδοι σε αυτή τη θέση μπορεί να οδηγήσουν σε ορισμένα από τα προβλήματα που προκαλεί το να κάθεστε σταυροπόδι σε μια καρέκλα.

Πράγματι, για πολλούς ανθρώπους η γιόγκα προσφέρει τεράστια οφέλη – ακόμα και για εκείνους που έχουν ήδη προβλήματα στα γόνατα.

Η ετυμηγορία λοιπόν; Είναι ίσως καλύτερα να αποφύγετε να σταυρώνετε τα πόδια σας αν μπορείτε.

Πολλοί από τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με το σταύρωμα των ποδιών σας πιθανώς να επιδεινώνονται από άλλα υποκείμενα ζητήματα όπως η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία.

Έχοντας λοιπόν αυτό κατά νου, η κύρια συμβουλή είναι να μην κάθεστε ακίνητοι στην ίδια θέση για πολύ καιρό και να είστε τακτικά ενεργοί.

Πηγή: sciencealert.com

Διαβάστε επίσης

Του ζητήθηκε να σταματήσει τις δωρεές σπέρματος – Έχουν γεννηθεί 500-600 παιδιά από το σπέρμα του

Διακοπές στην Ελλάδα με την υπογραφή της Vogue – Οι καλύτερες παραλίες για το 2023

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.