Πενιχρές οι δαπάνες για την πρόληψη

Πενιχρές είναι οι δαπάνες για την πρόληψη στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Κάθε Έλληνας ξοδεύει κατά μέσο όρο μόλις 17 ευρώ το χρόνο για υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής, ποσό που αντιστοιχεί σε μόλις 1,3% του συνόλου των δαπανών υγείας. Ο όρος προληπτική ιατρική περιλαμβάνει κάθε ενέργεια / υπηρεσία που έχει στόχο να μειώσει τη συχνότητα και σοβαρότητα ασθενειών και τραυματισμών, όπως και τις επιπτώσεις ή επιπλοκές αυτών.

Η Eurostat κατατάσσει την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης σε δαπάνες πρόληψης. Μόνο η Ρουμανία και η Σλοβακία ξοδεύουν κατά κεφαλήν λιγότερα.

Ελάχιστες οι δαπάνες πρόληψης και στην Ευρώπη

Τα στοιχεία δείχνουν οτι οι δαπάνες για την πρόληψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φτάνουν ούτε στο 3% του συνόλου των ιδιωτικών και δημόσιων δαπανών υγείας. Συγκεκριμένα, μόλις 2,8% των δαπανών αυτών αφορούν την πρόληψης.

Πρωταθλήτριες στην προληπτική φροντίδα αναδεικνύονται οι Ιταλία και Φινλανδία, με 4,4% και 4% αντίστοιχα.

Σε απόλυτους αριθμούς, ωστόσο, οι Σουηδοί είναι αυτοί που ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα στην προληπτική φροντίδα: 165 ευρώ, ποσό διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και… δεκαπλάσιο από αυτό της Ελλάδας!

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.