Πλεύρης: Δυναμικά κατά της παχυσαρκίας με συνταγογραφούμενη άσκηση και δωρεάν επίσκεψη στον διαιτολόγο

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μίλησε για τα δύο προγράμματα, που στοχεύουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας ρηξικέλευθα, καθώς δυστυχώς τα νούμερα στην παιδική παχυσαρκία μας κατατάσσουν ανάλογα με την ηλικία από 1η ως 2η χώρα, ενώ στους έφηβους, είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κάτω των 5 ετών ένα στα οκτώ παιδιά είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, δίνοντάς μας την 3η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Αυτή τη στιγμή ερχόμαστε να κινηθούμε σε δύο προγράμματα. Το ένα πρόγραμμα αφορά στην παχυσαρκία ενηλίκων και το δεύτερο πρόβλημα στην παιδική παχυσαρκία”, ανέφερε σήμερα το πρωί ο κ. Πλεύρης στην εκπομπή Action Σαββατοκύριακο.

“Κάνουμε δύο προγράμματα σημαντικά, τα οποία έχουν την πρωτογενή πρώτα απ’ όλα πρόβλεψη, δηλαδή να ενημερώσουμε και να κατευθύνουμε και τα παιδιά και τους ενήλικους χωρίς στιγματισμό. Το νόημα είναι να κάνουν τη σωστή επιλογή, την ευχάριστη επιλογή. Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει, να εντοπίσουμε νωρίς τα άτομα που είτε είναι υπέρβαρα, είτε παχύσαρκα, είτε είναι στο φάσμα για να προλάβουμε και με ειδικούς να μην παρουσιάσουν κάποια νόσο που συνδέεται με το βάρος. Οπότε εκεί πέρα θα δίνεται μια πιο εξειδικευμένη θεραπεία”, τόνισε ο υπουργός.

Πλεύρης: Το πρόγραμμα ενηλίκων σε τρεις άξονες

“Το πρόγραμμα ενηλίκων είναι συνολικά από 18 ετών. Πρώτος στόχος είναι η ενημέρωση, η συνταγογράφηση διαφόρων δραστηριοτήτων μεταξύ της οποίας και η άθληση, δεύτερο επίπεδο να εντοπίσουμε πριν εμφανίσουν τις ασθένειες παχύσαρκα υπέρβαρα άτομα και να τα βοηθήσουμε. Και το τρίτο είναι πια εκεί πέρα όπως είπε και ο γιατρός που συνδέεται και έχουν εμφανιστεί οι ασθένειες να έχουμε την καλύτερη δυνατή θεραπεία. Πάμε στην πρωτογενή πρόληψη, αυτός είναι ο στόχος και είναι ένα πρόγραμμα από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι πόροι είναι πολλοί φτάνουν μέχρι τα 200 εκατομμύρια ευρώ σε συνδυασμό με προγράμματα για το κάπνισμα και προληπτικές εξετάσεις.

Θα πληρώνεται λοιπόν η επίσκεψη σε διατροφολόγο, θα συνταγογραφείται η άσκηση πλέον, δηλαδή πάμε παντού σε μια συνταγογράφηση άσκησης και μπορεί να πληρώνεται κομμάτι αυτής της άσκησης που σχετίζεται”.

Το πρόγραμμα για την παιδική παχυσαρκία με σεφ στα σχολεία

“Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα για την παιδική παχυσαρκία, θα γίνει εξειδίκευση ειδικά στα σχολεία σε γονείς από γνωστούς σεφ, να μπορούν εύκολα να φτιάχνουν σνακ που αρέσουν στα παιδιά, δηλαδή δεν πάμε ξαφνικά να τους πούμε θα φας μπρόκολο και δεν θα φας μπέργκερ, με συγχωρείτε το λέω πάρα πολύ απλά, αλλά με εύκολα σνακ που θα αρέσουν στα παιδιά να το βάλουν ως τρόπο ζωής ώστε σιγά-σιγά να καταφέρουμε να διατηρούμε τους πολίτες υγιείς. Το πρόγραμμα για την παιδική παχυσαρκία ξεκινάει από 0, από την πρώτη μέρα της γέννησης μέχρι 17 ετών. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα που γίνεται μαζί με τη UNICEF κιόλας γιατί υπάρχει ένα ενδιαφέρον ευρύτερο και τα στοιχεία που παίρνουμε είναι φοβερά, ότι πια η παχυσαρκία παγκοσμίως απευθύνεται και σε αυτό που λέγαμε τρίτο κόσμο”.

Πώς θα διατηρηθούν οι πολίτες ασφαλείς; Με έλεγχο βάρους, διατροφή, άθληση, κόψιμο καπνίσματος, μείωση αλκοόλ. Αυτό σημαίνει 12 χρόνια παραπάνω και ποιοτικότερη ζωή, κατέληξε ο Υπουργός.

Διαβάστε επίσης

Μπορεί το άγχος να σε αρρωστήσει; Αυτή η δραστηριότητα θα σε βοηθήσει

Ανησυχητικές οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, στη σωματική, ψυχική και κοινωνική υγεία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.