ΠΟΕΔΗΝ: Τεράστιες λίστες αναμονής στα χειρουργεία, φτάνουν τα 5 χρόνια

Τα σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των χειρουργείων στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, καταγγέλλει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλη Γιαννάκος, υποστηρίζοντας μάλιστα, πως τα χειρουργεία στα νοσηλευτικά ιδρύματα κυρίως της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, γίνονται μετ’ εμποδίων.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, λειτουργεί μόνο το 60% των χειρουργικών αιθουσών στο ΕΣΥ ενώ επιπλέον, χειρουργικές κλινικές αναστέλλουν τη λειτουργία τους ή λειτουργούν με μεγάλη επισφάλεια.

Ελλείψεις προσωπικού

Παράλληλα, όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γιατρών και νοσηλευτών που οδηγούνται στην παραίτηση εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών εργασίας αλλά και λόγω χαμηλών μισθών.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, επισημαίνει ακόμη ότι οι προκηρύξεις για προσωπικό που γίνονται στα νοσοκομεία βγαίνουν άγονες ενώ όπως υποστηρίζει ο κ. Γιαννάκος οι προσπάθειες για να καλυφθούν τα τεράστια κενά σε προσωπικό με συνεχείς μετακινήσεις είναι μπαλώματα που δεν λύνουν τα προβλήματα.

Μάλιστα, η ΠΟΕΔΗΝ, αναφέρει ως χαρακτηριστικό αποτέλεσμα των ελλείψεων, το κλείσιμο της εξαιρετικής και τόσο σημαντικής Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του πρωτοπόρου των μεταμοσχεύσεων, καθηγητή Παναγιώτη Σπύρου στο Νοσοκομείο Παπανικολάου.

Ένα άλλο παράδειγμα που ανέφερεο κ.Γιαννάκος, θέλοντας να καταδείξει το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει και στην ομαλή λειτουργία των χειρουργείων είναι οι μακροσκελείς λίστες αναμονής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν.

Νοσοκομεία Βορείου Ελλάδος

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, μέχρι πριν κάποιο διάστημα στα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος λειτουργούσαν τρεις καρδιοχειρουργικές κλινικές οι οποίες πραγματοποιούσαν εκατοντάδες χειρουργεία κάθε χρόνο.

Ειδικότερα στο Παπανικολάου η Καρδιοχειρουργική Κλινική Σπύρου που πραγματοποιούσε χίλια χειρουργεία το χρόνο.

Στο ΑΧΕΠΑ η αντίστοιχη Κλινική έκανε 500 χειρουργεία το χρόνο, ενώ στο Παπαγεωργίου γίνονταν περίπου 250 χειρουργεία τον χρόνο

Σήμερα στην Κλινική του Παπανικολάου υπηρετεί μόνο μία καρδιοαναισθησιολόγος η οποία αρρώστησε και πήρε αναρρωτική άδεια. Έτσι, έκλεισε η κλινική, ευελπιστώντας αυτό το λουκέτο να μην είναι μόνιμο.

«Προσπαθούν με μετακινήσεις καρδιοαναισθησιολόγων από τα δύο άλλα νοσοκομεία να καλύψουν τις εφημερίες. Ωστόσο έπαψαν να γίνονται τακτικά χειρουργεία», επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος.

Σε ό,τι αφορά το νοσοκομείο Παπανικολάου όπου πρόσφατα έγιναν και τα εγκαίνια 18 κλινών ΜΕΘ από δωρεά, δυστυχώς η μονάδα που λειτουργούσε για περιστατικά COVID-19, κατέρρευσε.

Συγκεκριμένα η καινούργια κατασκευή, κατέρρευσε το πάτωμα της με αποτέλεσμα να κλείσει η μία πτέρυγα στην οποία στεγάζονταν 9 κλίνες

Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ

Σε ό,τι αφορά το νοσοκομείο Αττικόν, η Πανεπιστημιακή μονάδα που κατάφερε να μειώσει τα ράντζα στις εφημερίες, από τις 14 χειρουργικές αίθουσες δυστυχώς λειτουργούν μόνο οι 7, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων.

Οι δε λίστες χειρουργείων μη επικαιροποιημένες, εμφανίζονται ασθενείς να περιμένουν να χειρουργηθούν εδώ και πέντε χρόνια.

Την ίδια στιγμή στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αττικόν, υπάρχουν ασθενείς που περιμένουν περισσότερα από 3 χρόνια για τακτικό χειρουργείο και ασθενείς με καρκίνο που περιμένουν 6 μήνες να χειρουργηθούν.

«Έπρεπε ένας καρκινοπαθής να βγει στη τηλεόραση (στην εκπομπή του Χατζηνικολάου) για να χειρουργηθεί μετά τρεις μήνες», καταγγέλλει ο κ. Γιαννάκος.

Τέλος καταγράφηκαν από την ΠΟΕΔΗΝ ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο περιμένοντας έναν μήνα έως ότου χειρουργηθούν. «Οι γιατροί θέλουν να χειρουργήσουν, χειρουργικές αίθουσες δεν υπάρχουν», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Διαβάστε επίσης

Εθνικό Πρόγραμμα Δράσης για την παιδική παχυσαρκία – Συνεργασία με την UNICEF και δωρεάν υπηρεσίες από διαιτολόγους

ΕΟΔΥ: 75 θάνατοι και 71 διασωληνωμένοι ασθενείς την τελευταία εβδομάδα- Αύξηση στα κρούσματα γρίπης
 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.